Heb wat opgezocht over Ontbijt discussies zou ik graag hier over voeren want vind het toch erg intresant allemaal en wat is nou echt goed als ontbijt dat je alles binnen krijgt.
Ontbijt broodnodig!
Iedereen vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat je eerst benzine in je tank moet gooien om te kunnen rijden. Batterijen in je mobieltje stopt om te kunnen bellen. Of een accu moet opladen voor de laptop. Maar wat doen we zelf? We haasten ons de deur uit. De verleiding is groot om zonder een volledig ontbijt op weg te gaan. Of zelfs zonder ontbijt te vertrekken. Maar de eerste maaltijd van de dag, vlak nadat je opstaat, is niet zomaar bedacht. Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15% van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. Brood vormt daarom de basis. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je helpt je lichaam er als het ware mee op gang. Onderzoeken wijzen uit dat we ons met het overslaan van een goed samengesteld ontbijt letterlijk tekort doen. Een tekort dat gedurende de rest van de dag niet meer in te halen is.
Ontbijten door de eeuwen heen
‘Goedemorgen! Pannenkoeken, aardappelen of liever brij?’ Als je dit ’s ochtends hoort is de kans groot dat je nog droomt. Of iemand is een beetje van slag. Eeuwen geleden vormden deze gerechten echter het ontbijt in Nederland. Het duurde nog zeker tot de zeventiende eeuw dat de eerste maaltijd van de dag werd samengesteld op basis van diverse soorten brood, kaas en soms boter. Toen de graanprijzen aan het einde van de achttiende eeuw stegen, werd brood voor velen te kostbaar en verdween het van de ontbijttafel. Er werden weer aardappelen geserveerd, vooral in de minder welgestelde kringen. In de negentiende eeuw was roggebrood de meest gegeten soort. In het westen van het land probeerde men (afhankelijk van het inkomen) vaker tarwebrood of beschuit te eten. Vanaf het moment dat Amerika tarwe tegen aantrekkelijke prijzen exporteerde naar Europa kwam tarwebrood binnen vrijwel ieders bereik. Brood werd een maaltijd op zich! Het eten van brood kreeg zelfs een zekere status. Dat kwam doordat de gegoede burgerij en de rijke boeren het zich veroorloofden. Vanaf dat moment werd het gebruik van een broodontbijt als eerste maaltijd populair.
Ontbijten: een goede start van de dag
Gezond blijven en lekker eten? Dat wil iedereen. De meeste mensen realiseren zich dat hun lichaam niet vanzelf werkt. Het heeft energie en allerlei voedingsstoffen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Dat geldt voor iedereen. Alleen de accenten kunnen verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld je lichamelijke activiteit of je leeftijd. Wie gezond eet, eet vooral gevarieerd. Verstandig eten is een kwestie van ‘afwegen’. Van sommige producten zou je wat meer moeten eten, van andere liever wat minder. In ieder geval is het van belang dat je een goede start maakt. Te beginnen met het ontbijt, dat is een onmisbare maaltijd. Je lichaam heeft het ‘s nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig. Het ontbijt is dus een onmisbare maaltijd.
Ontbijt levert broodnodige voedingsstoffen
Uit het onderzoek van TNO komt naar voren dat ontbijten belangrijk is voor een gezonde voeding. Van de energie en voedingsstoffen die we dagelijks binnen krijgen, wordt 10-15% geleverd door het ontbijt. Onderzoekers hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Wie ontbijt, krijgt meer vitaminen en mineralen binnen. Ontbijters komen dichter in de buurt bij de aanbevelingen van voedingskundigen. Niet-ontbijters krijgen minder voedingsstoffen binnen dan nodig is voor een gezond lichaam. Goed ontbijten is van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat de achterstand die je wat betreft vitamines en mineralen oploopt door die eerste maaltijd over te slaan, in de loop van de dag zelden wordt gecompenseerd.
Ontbijt houdt kinderen bij de les
Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor kinderen. De ontbijtgewoonten van schoolgaande kinderen staan de laatste jaren in de belangstelling. Verschillende onderzoeken in binnen en buitenland legfgen een verband tussen slechte concentratie en prestatie op school en het overslaan van het ontbijt. Ook in een Nederlands onderzoek onder ruim 1400 kinderen(Gorissen e.a.,1999) signaleerden leerkrachten hongerigheid en slechte concentratie bij kinderen die niet hadden ontbeten. Als kinderen niet ontbijten is de verleiding bovendien groot om op een later moment te eten wat maar voorhanden is. Dat zijn vaak tussendoortjes die naar verhouding veel vet en energie bevatten, maar weinig vitaminen en mineralen.
Ontbijten, een zaak van gewicht
Schoolkinderen die niet ontbijten hebben lopen een hoger risico om te zwaar te worden in vergelijking met kinderen die ’s morgens wel eten. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland naar de relatie tussen lichaamsgewicht en niet-ontbijten. Maar wie 's ochtends niet eet blijkt gemakkelijk te bezwijken voor verleidingen. Daarom is niet-ontbijten altijd af te raden. Temeer omdat ook voor kinderen geldt dat ze het tekort aan voedingsstoffen niet meer inlopen. Wie een gezond gewicht binnen bereik wil brengen, doet er juist goed aan om de dag te beginnen met een ontbijt. Bij voorkeur met brood want de voedingsvezels erin zorgen voor een verzadigd gevoel. Dat maakt het doorgaans gemakkelijker om ook de rest van de dag evenwichtig en gezond te eten.
Wat is een goed ontbijt?
Er is een aantal basisproducten dat van de eerste maaltijd een goed ontbijt maakt. Maak elke morgen een keuze uit:
Er is eigenlijk geen reden om een broodontbijt over te slaan. Geen tijd? Ontbijten is een kwestie van prioriteit.
De herkomst van het woord ‘ontbijt’
Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen: het Middelnederlandse ‘ont’ betekent voorafgaand aan. Het woord ‘bijt’ is afgeleid van bijten oftewel eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als ‘het beginnen aan eten’. In andere Europese culturen hebben de woorden voor ontbijt een andere herkomst. Het Engelse ‘breakfast’ betekent letterlijk het doorbreken van het vasten (break the fast). Ook het Franse ‘petit déjeuner’ is daarop gebaseerd (rompre le jeûne). Het Duitse ‘Frühstück’ maakt duidelijk dat er in al vroeg een stuk(je) gegeten wordt. Het Portugese ‘café da manhã’ combineert het koffiedrinken met de kleine ochtendmaaltijd.
Ontbijt broodnodig!
Iedereen vindt het de gewoonste zaak van de wereld dat je eerst benzine in je tank moet gooien om te kunnen rijden. Batterijen in je mobieltje stopt om te kunnen bellen. Of een accu moet opladen voor de laptop. Maar wat doen we zelf? We haasten ons de deur uit. De verleiding is groot om zonder een volledig ontbijt op weg te gaan. Of zelfs zonder ontbijt te vertrekken. Maar de eerste maaltijd van de dag, vlak nadat je opstaat, is niet zomaar bedacht. Het ontbijt levert maar liefst 10 tot 15% van alle voedingsstoffen en energie die we dagelijks innemen. Brood vormt daarom de basis. Een broodontbijt zorgt voor vrijwel alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Je helpt je lichaam er als het ware mee op gang. Onderzoeken wijzen uit dat we ons met het overslaan van een goed samengesteld ontbijt letterlijk tekort doen. Een tekort dat gedurende de rest van de dag niet meer in te halen is.
Ontbijten door de eeuwen heen
‘Goedemorgen! Pannenkoeken, aardappelen of liever brij?’ Als je dit ’s ochtends hoort is de kans groot dat je nog droomt. Of iemand is een beetje van slag. Eeuwen geleden vormden deze gerechten echter het ontbijt in Nederland. Het duurde nog zeker tot de zeventiende eeuw dat de eerste maaltijd van de dag werd samengesteld op basis van diverse soorten brood, kaas en soms boter. Toen de graanprijzen aan het einde van de achttiende eeuw stegen, werd brood voor velen te kostbaar en verdween het van de ontbijttafel. Er werden weer aardappelen geserveerd, vooral in de minder welgestelde kringen. In de negentiende eeuw was roggebrood de meest gegeten soort. In het westen van het land probeerde men (afhankelijk van het inkomen) vaker tarwebrood of beschuit te eten. Vanaf het moment dat Amerika tarwe tegen aantrekkelijke prijzen exporteerde naar Europa kwam tarwebrood binnen vrijwel ieders bereik. Brood werd een maaltijd op zich! Het eten van brood kreeg zelfs een zekere status. Dat kwam doordat de gegoede burgerij en de rijke boeren het zich veroorloofden. Vanaf dat moment werd het gebruik van een broodontbijt als eerste maaltijd populair.
Ontbijten: een goede start van de dag
Gezond blijven en lekker eten? Dat wil iedereen. De meeste mensen realiseren zich dat hun lichaam niet vanzelf werkt. Het heeft energie en allerlei voedingsstoffen nodig om naar behoren te kunnen functioneren. Dat geldt voor iedereen. Alleen de accenten kunnen verschillen, afhankelijk van bijvoorbeeld je lichamelijke activiteit of je leeftijd. Wie gezond eet, eet vooral gevarieerd. Verstandig eten is een kwestie van ‘afwegen’. Van sommige producten zou je wat meer moeten eten, van andere liever wat minder. In ieder geval is het van belang dat je een goede start maakt. Te beginnen met het ontbijt, dat is een onmisbare maaltijd. Je lichaam heeft het ‘s nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan weer voedsel nodig. Het ontbijt is dus een onmisbare maaltijd.
Ontbijt levert broodnodige voedingsstoffen
Uit het onderzoek van TNO komt naar voren dat ontbijten belangrijk is voor een gezonde voeding. Van de energie en voedingsstoffen die we dagelijks binnen krijgen, wordt 10-15% geleverd door het ontbijt. Onderzoekers hebben de kwaliteit van de voeding van ontbijters en niet-ontbijters vergeleken. Wie ontbijt, krijgt meer vitaminen en mineralen binnen. Ontbijters komen dichter in de buurt bij de aanbevelingen van voedingskundigen. Niet-ontbijters krijgen minder voedingsstoffen binnen dan nodig is voor een gezond lichaam. Goed ontbijten is van groot belang. Uit onderzoek blijkt dat de achterstand die je wat betreft vitamines en mineralen oploopt door die eerste maaltijd over te slaan, in de loop van de dag zelden wordt gecompenseerd.
Ontbijt houdt kinderen bij de les
Goed ontbijten is voor iedereen van belang, maar zeker voor kinderen. De ontbijtgewoonten van schoolgaande kinderen staan de laatste jaren in de belangstelling. Verschillende onderzoeken in binnen en buitenland legfgen een verband tussen slechte concentratie en prestatie op school en het overslaan van het ontbijt. Ook in een Nederlands onderzoek onder ruim 1400 kinderen(Gorissen e.a.,1999) signaleerden leerkrachten hongerigheid en slechte concentratie bij kinderen die niet hadden ontbeten. Als kinderen niet ontbijten is de verleiding bovendien groot om op een later moment te eten wat maar voorhanden is. Dat zijn vaak tussendoortjes die naar verhouding veel vet en energie bevatten, maar weinig vitaminen en mineralen.
Ontbijten, een zaak van gewicht
Schoolkinderen die niet ontbijten hebben lopen een hoger risico om te zwaar te worden in vergelijking met kinderen die ’s morgens wel eten. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland naar de relatie tussen lichaamsgewicht en niet-ontbijten. Maar wie 's ochtends niet eet blijkt gemakkelijk te bezwijken voor verleidingen. Daarom is niet-ontbijten altijd af te raden. Temeer omdat ook voor kinderen geldt dat ze het tekort aan voedingsstoffen niet meer inlopen. Wie een gezond gewicht binnen bereik wil brengen, doet er juist goed aan om de dag te beginnen met een ontbijt. Bij voorkeur met brood want de voedingsvezels erin zorgen voor een verzadigd gevoel. Dat maakt het doorgaans gemakkelijker om ook de rest van de dag evenwichtig en gezond te eten.
Wat is een goed ontbijt?
Er is een aantal basisproducten dat van de eerste maaltijd een goed ontbijt maakt. Maak elke morgen een keuze uit:
- Graanproducten: brood, muesli;
- Zachte (dieet)margarine of (dieet)halvarine;
- Melk en melkproducten (de halfvolle en magere soorten), kaas (denk ook aan de 30+ en 40+ soorten) en vleeswaren (breng variatie aan in de soorten die minder en meer vet bevatten);
- Fruit.
Er is eigenlijk geen reden om een broodontbijt over te slaan. Geen tijd? Ontbijten is een kwestie van prioriteit.
De herkomst van het woord ‘ontbijt’
Het woord ontbijt bestaat oorspronkelijk uit twee delen: het Middelnederlandse ‘ont’ betekent voorafgaand aan. Het woord ‘bijt’ is afgeleid van bijten oftewel eten. Dat betekent dat het ontbijt gezien wordt als ‘het beginnen aan eten’. In andere Europese culturen hebben de woorden voor ontbijt een andere herkomst. Het Engelse ‘breakfast’ betekent letterlijk het doorbreken van het vasten (break the fast). Ook het Franse ‘petit déjeuner’ is daarop gebaseerd (rompre le jeûne). Het Duitse ‘Frühstück’ maakt duidelijk dat er in al vroeg een stuk(je) gegeten wordt. Het Portugese ‘café da manhã’ combineert het koffiedrinken met de kleine ochtendmaaltijd.
Comment