de 'gezonde vetten' van becel

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • de 'gezonde vetten' van becel

    Bij het bekijken voedingsschemas zie ik veel mensen die becel margarine (verrijkt met omega 3! cholesterolverlagend!) in hun eetpatroon opnemen.

    Ik heb echter steeds gelezen dat deze rommel zo mogelijk nog veel ongezonder is dan dierlijke vetstoffen, daar de plantaardige oliën gehard worden en de cholesterol verlagende vetten gewoonweg omzetten naar verzadigd vet.

    Hieronder een artikeltje erover. ik denk dat iedereen er wel wat aan heeft.
    Kunnen we samen die fabrikanten met hun smerige verkoopstechnieken en desinformatie links laten liggen.

    De transvetzuren

    Hydrogenatie is een industriële procedure die de configuratie van de moleculen van de onverzadigde vetzuren verandert. Deze procedure wordt toegepast om margarines langer te kunnen bewaren, om ze een betere vastheid te geven en om ervoor te zorgen dat ze beter bestand zijn tegen de hoge temperaturen bij het braden.

    In de jaren ’40 en ’50 verschenen de gehydrogeneerde margarines geleidelijk aan. Nu voegen we gehydrogeneerde oliën zelfs toe aan reuzel om het een meer gesloten textuur te geven en ervoor te zorgen dat het langer houdbaar is. De transvetzuren zijn alomtegenwoordig aanwezig in industrieel voedsel.

    De motivatie om deze vetzuren te gebruiken zijn louter industrieel en economisch.
    Iedereen weet dat de verzadigde vetzuren slecht zijn, en door deze te vervangen door gehydrogeneerde oliën, denkt men dat de incidentie van cardiovasculaire aandoeningen daalt, alhoewel deze niet stopt met toenemen.

    Vandaag weten we dat de transvetzuren, net zoals de verzadigde vetzuren, ervoor zorgen dat het gehalte LDL- cholesterol (“slechte” cholesterol) stijgt en dat het gehalte HDL- cholesterol (“goede” cholesterol) daalt. Het is dus belangrijk om de geoxideerde LDL te kennen, het is deze die zich ophoopt in de bloedvatwand. Het is dus veel belangrijker om het geoxideerde deel van de LDL cholesterol te bepalen dan de LDL zelf.

    Het risico om aan cardiovasculaire aandoeningen te lijden bestaat dus nog steeds, het risico ligt zelfs hoger. De transvetzuren hebben een risico van 132%, in vergelijking met de verzadigde vetzuren die een risico van 32% hebben.

    Zolang we blijven bij de natuurlijke transvetzuren, de moleculaire configuratie is verschillend voor synthetische transvetzuren en zij die slechts in kleine hoeveelheden voorkomen in de natuur, zijn er praktisch geen risico’s voor de gezondheid.

    Transvetzuren vinden we terug in kant –en klare gerechten, snoepgoed, patisserie, koekjes, taartdeeg, ontbijtgranen, margarines met gehydrogeneerde oliën,...

    Daar de fabrikant niet verplicht is om op verpakkingen de hoeveelheid transvetzuren weer te geven, kunnen we toch op volgende manier uitrekenen hoeveel er werkelijk aanwezig is in een bepaald product:

    • Maak de som van de verzadigde en de mono - en poly - onverzadigde vetzuren.
    • Trek deze som af van het totaal aantal vetten.
    • Het bekomen resultaat geeft de hoeveelheid transvetzuren weer.

    Voorbeeld

    Een product met volgend voedingswaardetabel:

    Voedingswaarde Per 100g
    Energie
    455 kcal
    Eiwitten 7 g
    Koolhydraten 66 g
    Vetten Totaal
    Waarvan verzadigd:
    Waarvan mono - onverzadigd:
    Waarvan poly - onverzadigd: 17 g
    8.5 g
    5.1 g
    2.6 g
    De som van verzadigde en onverzadigde vetzuren: 8.5 g + 5.1 g + 2.6 g = 16.2 g
    Deze som aftrekken van het totaal gehalte aan vetten: 17 g – 16.2 g = 0.8 g
    Ons product bevat per 100 g 0.8 g transvetzuren.

    Controleer steeds het etiket, geen transvetzuren ? Oké ! u mag het kopen.

    De laatste decennia hebben we de gewoonte om gehydrogeneerde vetten te gebruiken voor de bereiding van talrijke gerechten. We moeten opnieuw leren gebruik maken van olijf -, noten - en koolzaadolie, en zo rauwkost op smaak te brengen. De consumptie van boter moeten we echter beperken tot zeer kleine hoeveelheden en de boter nooit gaan verhitten. (dus enkel af en toe gebruiken om te smeren…)


    © Copyright 2008 - Medical Diet Center

  • #2
    Aller eerst, verzadigde vet is niet slecht voor je, dat weet helaas niet iedereen. Het is net als de onverzadigde vetten, een essentieel iets. Het lichaam heeft deze vetten gewoon nodig. Een overdosis is echter niet gezond en dan pas word het schadelijk.

    Transvetzuren zijn rotzooi, het komt zeker in veel producten voor. Als je de goeie producten kiest, geen frituur, geen mayonaise of iets dergelijks, krijg je ook niet met transvet te maken.

    Ook is meestal, hoe duurder het merk, hoe beter. Pindakaas van de euroshopper zit vol transvetten, maar calvé heeft dat totaal niet.
    Het is gewoon goedkoper een product te maken met transvetten, dan op de normale manier. Daarom kan euroshopper wel goedkoper zijn, maar let op, goedkoper kan ook betekenen,dat er meer rotzooi in zit.

    Dan kunnen mensen niet meer zeggen, nou en, pindakaas is toch gewoon pindakaas.

    Comment


    • #3
      Ik las ergens op inet dat je beter roomboter kunt gebruiken vanwege hoge kwaliteit

      Comment


      • #4
        Transvetzuren..ofwel gedeeltelijk gehydrogeneerde vetzuren worden onmiskenbaar in verband gebracht met obesitas.
        Geniet, en drink met maten!

        Comment


        • #5
          Originally posted by Realboy View Post
          Ik las ergens op inet dat je beter roomboter kunt gebruiken vanwege hoge kwaliteit
          Om in te bakken is dat inderdaad veel beter. Nog beter is kokosolie, maar die is ook een stuk duurder.
          "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

          sigpic

          "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

          Comment


          • #6
            in wat bakken jullie kerels zo dan ? ik bak altijd in olijf of zonnebloem olie.. is dit dan slecht ? thx

            grtzz

            Comment


            • #7
              Originally posted by tino View Post
              in wat bakken jullie kerels zo dan ? ik bak altijd in olijf of zonnebloem olie.. is dit dan slecht ? thx

              grtzz
              Om groenten lichtjes te wokken gebruik ik altijd olijfolie. Ik zorg er wel altijd voor dat ik die niet TE heet laat worden (dat ie gaat roken dus) want dan wordt het een kankerverwekkend goedje. Vlees en vis grill ik altijd zonder toegevoegd vet of toegevoegde olie.
              Als ik een gerecht maak zoals stoofvlees/hachee of antilliaanse stoba, dan gebruik ik kleine hoeveelheden boter.
              Geniet, en drink met maten!

              Comment


              • #8
                Bakken in roomboter.
                "Just because you've always done it that way doesn't mean it's not incredibly stupid."

                Comment


                • #9
                  Vlees: Ofwel op de grill ofwel met olijfolie, groenten stoof ik met boter.

                  Maar ik ga mn vlees minder met olijfolie bakken, heb ondertussen begrepen dat boter toch beter is...
                  The only way to make your dreams come true is WAKING UP

                  Status: @Onderhoud

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by de sterkste ophaler View Post
                    antilliaanse stoba
                    ff off-topic...maareh...stoba...damn.
                    In mei nog gegeten op curaçao in de Plasa Bieu.
                    Dat is echt lekker spul.
                    Winners are not those who never fail, but those who never quit!

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by GeneralIx View Post
                      Om in te bakken is dat inderdaad veel beter. Nog beter is kokosolie, maar die is ook een stuk duurder.
                      Nou...

                      3.20 CHF voor 450 gram. ( Vet, niet de olie. Net als de overpriced potjes van TNHC. )
                      Das toch al gauw 2.08 Eurie.

                      Supermarkt Genève, of all places.

                      En ja ik bak er dus in
                      Last edited by Osterich; 10-08-2009, 15:04.
                      http://forum.bodynet.nl/trainingslogjes/33738-osterichs-dagboek-eten-trainen-beminnen

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by Sancho View Post
                        Vlees: Ofwel op de grill ofwel met olijfolie, groenten stoof ik met boter.
                        Zou dat precies omdraaien. Zeker een grill moet je heet stoken, en daar is olijfolie niet echt voor bedoeld. Stoven gaat echter op een lagere temperatuur, en dan zou het wellicht wel kunnen.

                        Overigens, ik heb verder nog nooit gehoord van stoven als je er olie/vet bij keilt.
                        "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

                        sigpic

                        "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by Neproadie View Post
                          ff off-topic...maareh...stoba...damn.
                          In mei nog gegeten op curaçao in de Plasa Bieu.
                          Dat is echt lekker spul.
                          Hier is het recept:

                          Caribische stoofschotel:

                          800 gram runderpoulet of geitenvlees (wat je wilt)
                          sap van 1 citroen
                          2 eetlepels ketjap Asin
                          1 eetlepel gemalen komijnzaad
                          1 eetlepel kerriepoeder
                          1 eetlepel knoflookpoeder
                          1 eetlepel sambal oelek
                          1 blikje tomatenpuree
                          1 grote rode paprika
                          2 grote uien
                          2 eetlepels Piccalilli
                          5 kleine tomaatjes in blokjes gesneden
                          2 blokjes runderboullion

                          Was het vlees in het citroensap en laat in een kom intrekken terwijl je de groenten in kleine stukjes snijd. Verwarm wat wokolie in een braadpan en braad het vlees op hoge temperatuur aan. Voeg de ketjap Asin, kerriepoeder, knoflookpoeder, sambal, piccalilli en komijn toe aan het vlees. Voeg de gesneden groenten toe en zet het vuur wat lager. Zet zodra de groenten wat aangefruit zijn de vlam wat lager en doe de deksel op de pan. Laat het een kwartiertje staan en wacht tot al het vocht uit de groenten is getrokken en er een flinke laag vocht in de pan zit. Doe daar de boullion blokjes en de tomatenpuree in en roer goed door. Zet daarna alles op laag vuur (op een sudderplaatje) en laat het geheel een uurtje of 8 (minimaal) sudderen. Tussendoor goed roeren en af en toe kleine beetjes proeven of de stoofschotel genoeg gekruid is. Naar eigen smaak kruiden toevoegen.

                          Serveren met rijst en salade of wokgroenten. Eet smakelijk.
                          __________________
                          Eat like shit and you'll look like shit!
                          Eat like a bear and you'll knock down
                          Geniet, en drink met maten!

                          Comment


                          • #14
                            Ik wok mijn eten altijd in olijfolie op hoog vuur....niks aan het handje
                            ความพายายามอยู่ที่ไหน ความสำเร็จอยู่ที่นั้น

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by Ashley View Post
                              Ik wok mijn eten altijd in olijfolie op hoog vuur....niks aan het handje

                              En hoe weet je dat? Hoe weet je dat er geen dingen gebeuren die je niet kan zien, proeven of ruiken?


                              Aliens weet je....

                              Ok vergeet dat laatste.
                              "Just because you've always done it that way doesn't mean it's not incredibly stupid."

                              Comment

                              Sidebar top desktop

                              Collapse

                              Actieve discussies

                              Collapse

                              Working...
                              X