Klopt het allemaal?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Klopt het allemaal?

    Hallo,

    Nadat ik wat meer informatie wou opzoeken over voeding , was ik hierop gestuit : YouTube - 'Fysikos voeding' met Annette ter Heijden - Aflevering 2 .

    Alhoewel ik het wel aanneem dat het allemaal waar is, wil ik toch graag zekerheid. Is er misschien iemand die mij kan vertellen of dit allemaal waar is of niet.

    Ik hoor namelijk vaker dat sommige dingen uiteindelijk niet kloppen, vandaar.

    Alvast bedankt.

  • #2
    klopt grotendeels wel wat ze zegt. maar op een aantal belangrijke punten zit ze er heel erg naast. een paleo aanpak is vast en zeker gezond, en is goed om gewicht te verliezen, maar het is heel erg moeilijk om je spiermassa te behouden als je een lange periode elke dag onder 50g koolhydraten zit (omdat insuline een anabool hormoon is, die oa ook spierafbraak tegengaan). Voor krachtsporters/bodybuilders is een dergelijk advies (altijd low carb eten) zeker niet ideaal.

    Om van de ene kant wel te kunnen profiteren van low carb (en de effecten ervan op een hogere vetverbranding), maar aan de andere kant ook genoeg koolhydraten te kunnen nuttigen (op trainingsdagen zodat je intensief kunt trainen, en je gebruik kunt maken van de grote insuline pieken op de trainingdag), zou je gebruik kunnen maken van carb cycling. (op trainingsdagen hoog in eiwitten, hoog in carbs, wat lager in vet. op rustdagen, hoog in eiwitten, hoog in vetten, wat lager qua koolhydraten).

    de meest succesvolle bb dieten die ik ken werken allemaal rond een principe waar koolhydraten een korte periode laag worden gehouden, en daarna een korte periode extra hoog (maar vetten laag om kcal in toom te houden).
    Last edited by dynobet; 27-10-2010, 09:51.
    More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

    Comment


    • #3
      Buiten de KH die je nodig hebt op trainingsdagen, je hersenen lopen op KH en die hebben toch echt gemiddeld ca 120 gram glucose nodig elke dag, je spieren kunnen wel een paar dagen met iets minder toe, maar de reserves raken snel uitgeput als je intensief sport.

      Beste is om niet teveel/tevaak onder de 200gr te gaan zitten met KH, het kleine verschil wordt wel goedgemaakt door omzetten van eiwitten naar glucose, maar te grote verschillen kan het lichaam niet goed handelen.
      1e Masters Superbody YBF 2011!
      Go M.U.D. Mart's Ultimate Diet ©

      Comment


      • #4
        Ok, dus dit is ook meer gericht op mensen die geen KT doen om massa op te bouwen oid.

        Comment


        • #5
          Een kleine kanttekening/aanvulling op de post van marnop:

          Originally posted by marnop View Post
          omzetten van eiwitten naar glucose
          Eiwitten kunnen niet omgezet worden naar glucose, wel naar acetyl-coA wat dat dan in de citroenzuurcyclus kan worden omgezet naar energie. Dus bij een gebrek aan glucose en glycogeen tijdens de training kunnen eiwitten (lees= spierproteïnen) omgezet worden naar acetyl-CoA om aan de energiebehoefte van dat moment te voldoen. (dit is waar je op doelde waarschijnlijk)

          En zoals marnop aangeeft, voldoende koolhydraten voor het opbouwen van spiermassa zijn voldoende koolhydraten strikt noodzakelijk (Naast voeldoende eiwitten en vetten natuurlijk).

          Comment


          • #6
            Wanneer het glycogeen helemaal op is blijven de spieren, nieren en andere organen op vetzuren werken. De hersenen kunnen echter niet op vetzuren werken. De reden hiervoor is dat de hersenen-bloed barrière geen grote moleculen doorlaat zoals vetzuren (dit als extra bescherming van de hersenen tegen ziekte verwekkers zoals bacteriën).

            De hersenen gebruiken zo’n 120 g glucose per dag, maar de glucose is op. Hiervoor heeft moeder natuur een oplossing gevonden. In de lever kan uit acetyl CoA keton stoffen (acetylacetaat, maar 4 koolstof atomen groot) gevormd worden. Deze worden dan in het bloed gebracht en naar de hersenen, spieren, nieren en andere organen gebracht. Hoewel de ketonstoffen de behoeft van de hersenen voor glucose sterk verminderen, blijft er nog een gebrek van zo’n 30 g glucose over voor de hersenen. Meer over de ketonstoffen staat ook op de pagina over het vetzuurstofwisseling.

            Tijdens de vetafbraak komt ook glycerol vrij. Dit kan via de gluconeogenese in de lever worden omgezet in glucose en in het bloed worden gebracht. Dit levert zo’n 20 gram glucose per dag op. Er blijft een gebrek van 10 g glucose per dag over. Deze laatste 10 g wordt geleverd door eiwitten (uit bijvoorbeeld spierweefsel) af te breken tot aminozuren. Deze aminozuren kunnen via de gluconeogenese worden omgezet in glucose. De nieren en de lever hebben hierin een belangrijke rol. Meer over de bestemming van de verschillende aminozuren vind u op de pagina aminozuurstofwisseling.

            Mensen die een caloriearm dieet volgen en de afbraak van eiwitten en spieren zo veel mogelijk willen beperken kunnen extra lichamelijke oefeningen doen (zoal gewichtheffen en fitness) en voldoende eiwitten blijven eten (0.8 gram per kilogram lichaamsgewicht voor volwassenen).

            Het lijkt mij dus ten alle tijden wenselijk om boven de 30gr glucose per dag te blijven. Minder dan 120gram is mogelijk, zelfs zonder meteen heel veel spiermassa te verliezen. Maar ik zou het niet snel iemand aanraden. Zeker geen KT'er/ BB'er
            Fear is the mind killer

            Comment

            Sidebar top desktop

            Collapse

            Actieve discussies

            Collapse

            Working...
            X