glucose

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • glucose

    heren, is het zo dat er een verschil is tussen het energie leveren aan spieren, en het opslaan van glycogeen in spieren?? volgens mij wel omdat fruit bijv wel energiie levert aan spieren na dat het is omgezet in glucose door de lever, maar het word weer niet opgeslagen. Zou iemand me hier meer over kunnen vertellen?

    alvast bedankt
    If you do what you always did, you will get what you always got !

  • #2
    wanneer je lichaam glucose tot zijn beschikking krijgt kan het verschillende dingen doen.
    1. direct gebruiken als energie voor de spieren.
    2. opslaan als glycogeen voor snel beschikbare energie voor spieren.
    3 opslaan als vet wanneer glycogeen vooraard in spieren vol zit.

    dit geldt ook voor fruit.
    “If you really want to do something, you will find a way; if you don't, you will find a excuse.”

    Comment


    • #3
      Originally posted by richard21 View Post
      heren, is het zo dat er een verschil is tussen het energie leveren aan spieren, en het opslaan van glycogeen in spieren?? volgens mij wel omdat fruit bijv wel energiie levert aan spieren na dat het is omgezet in glucose door de lever, maar het word weer niet opgeslagen. Zou iemand me hier meer over kunnen vertellen?

      alvast bedankt
      je moet je voedsel voorstellen als pakketjes met verschillende ingredienten, maar de basis van al die ingredienten is uiteindelijk hetzelfde. dus de kh in fruit komt uiteindelijk op hetzelfde neer als de kh in cornflakes. het enige verschil ertussen is de snelheid van afbreken en dat soort dingen, maar het wordt allemaal omgezet tot glucose (de delen die kunnen dan) en dan maakt het je lichaam niet uit of het nou een appel of cornflakes waren, dan doet het allemaal hetzeflde, net als wat maar7en8 zegt

      Comment


      • #4
        Originally posted by tha man View Post
        je moet je voedsel voorstellen als pakketjes met verschillende ingredienten, maar de basis van al die ingredienten is uiteindelijk hetzelfde. dus de kh in fruit komt uiteindelijk op hetzelfde neer als de kh in cornflakes. het enige verschil ertussen is de snelheid van afbreken en dat soort dingen, maar het wordt allemaal omgezet tot glucose (de delen die kunnen dan) en dan maakt het je lichaam niet uit of het nou een appel of cornflakes waren, dan doet het allemaal hetzeflde, net als wat maar7en8 zegt
        Dit is echt niet waar. de basis is hetzelfde?
        Er is een groot verschil tussen kh, vetten en eiwitten. Zowel in de samenstelling als wat je lijf ermee doet.

        Fruit bevat fructose. Dit kan enkel in je lever worden afgebroken en zal dus niet door je spieren worden benut. Het zal gebruikt worden om (lever)glycogeen aan te vullen of als vet opgeslagen worden.
        Fear is the mind killer

        Comment


        • #5
          Originally posted by tha man View Post
          je moet je voedsel voorstellen als pakketjes met verschillende ingredienten, maar de basis van al die ingredienten is uiteindelijk hetzelfde. dus de kh in fruit komt uiteindelijk op hetzelfde neer als de kh in cornflakes. het enige verschil ertussen is de snelheid van afbreken en dat soort dingen, maar het wordt allemaal omgezet tot glucose (de delen die kunnen dan) en dan maakt het je lichaam niet uit of het nou een appel of cornflakes waren, dan doet het allemaal hetzeflde, net als wat maar7en8 zegt
          De ene koolhydraat is de andere niet.

          Comment


          • #6
            jullie hebben gelijk, ik was te kort door de bocht. maar ik bedoelde met verschillende ingredienten ind het verschil tussen de soorten kh, soorten eiwitten en soorten vetten. maar uiteindelijk worden eiwitten allemaal omgezet naar aminozuren (dus de basis is hetzelfde, allemaal aminozuren), dat bedoelde ik maar was inderdaad niet genuanceerd genoeg

            Comment


            • #7
              oke, ik snap dat je "snelle" en "langzame" koolhydraten hebt. de snelle worden sneller opgenomen omdat ze minder verwerkt hoeven te worden. Deze snelheid word gemeten door GI.

              Ik snap alleen nog niet wanneer carbs in glycogeen worden opgeslagen en wanneer ze direct worden verbruikt voor energie?? En ik snap het fructose verhaal nog niet helemaal omdat de ene zegt dat ze na bewerkt te zijn geweest het gewoon glucose is en ook naar je spieren gaat. en de andere zegt dat het alleen leverglycogeen aanvult ofzo?

              kan iemand me dit duidelijk maken
              If you do what you always did, you will get what you always got !

              Comment


              • #8
                koolydraten worden opgeslagen als glycogeen wanneer je lichaam glucose tot zijn beschikking heeft. wanneer deze glycogeen vooraad in spieren vol zit zal het worden opgeslagen als vet. ook zal een klein deel van de glucose direct worden gebruikt als energie, hoe actiever je bent hoe meer glucose je lichaam direct zal gebruiken als brandstof. daarom heb je bij een actieve leefstijl meer koolydraten nodig. (bijvoorbeeld duursporters).

                daarom is het belangrijk zoveel mogelijk complexe koolydraten te nuttigen in rust zodat het minder snel beschikbaar is als energie want als je dit niet nodig hebt in rust zal je lichaam het direct opslaan. maar vlak voor een training is snel beschikbare energie juist erg goed voor de prestatie, vandaar dat sporters die willen presteren wel snelle carbs nutigen.
                “If you really want to do something, you will find a way; if you don't, you will find a excuse.”

                Comment


                • #9
                  niet helemaal.

                  kort door de bocht: zeg je bloedsuikerspiegel hoort 100 te zijn. Je lijf probeert het op 100 te houden.
                  Komt er teveel energie te snel binnen, stijgt je waarde boven de 100 -> insuline omhoog. Het overschot wordt dan ondergebracht. Is je glycogeen niet vol, dan zal dit gevuld worden van het overschot. Is je glycogeen vol, dan wordt het als vet opgeslagen.

                  Daalt je spiegel onder de 100... dan wordt erbij gehaald. Uit je glycogeen en ook uit je vetcellen. Er wordt genoeg bij gehaald om aan te vullen tot 100.

                  Door langzame carbs te eten komt de energie langzamer en dus gespreider vrij. Hierdoor piekt je bloedsuiker minder. In de ideale situatie is de afgifte gelijk aan het verbruik en blijft de spiegel op 100 zonder dat er bijgehaald of opgeslagen hoeft te worden.

                  Dit is wel duidelijk een versimpelde weergave. Er spelen eindeloos meer aspecten, hormonen, stofjes en processen mee.

                  Dit is precies waarom je carbs in de ochtend en bij je training wilt.
                  Tijdens je training is de energievraag van je lijf hoger. De energie afgifte in je bloed mag dan hoger zijn.

                  's ochtends en na je training is glycogeen gedeeltelijk op en kun je zelfs snellere carbs prima hebben. Zeker na je training. Je lever en spieren vragen dan om energie om glycogeen aangevuld te krijgen.
                  Alles wat er dan 'teveel' beschikbaar wordt in je bloed wordt meteen gepakt en omgezet in glycogeen.

                  Dit is waarom je in veel schema's ziet dat mensen na hun training juist witte carbs gaan eten. wit brood, witte rijst, of zelfs pure dextrose nemen.
                  Fear is the mind killer

                  Comment

                  Sidebar top desktop

                  Collapse

                  Actieve discussies

                  Collapse

                  Working...
                  X