Ik merk dat veel nieuwelingen het moeilijk vinden om de juiste producten uit te zoeken, dezelfde vragen keren steeds terug. Daarom heb ik even een kort lijstje gemaakt met uitleg. Meteen ook even een leuke check om te kijken of ik het allemaal wel snap Hebben jullie nog tips voor verbetering?
Het lijstje:
Enkele richtlijnen voor het schema:
Eiwitbronnen:
Langzame koolhydraatbronnen:
Snelle koolhydraten:
Vetbronnen
Smaakmakers:
Het lijstje:
Enkele richtlijnen voor het schema:
- Zorg voor 6 tot 7 maaltijden per dag
- Ontbijt altijd
- Verspreid de eiwitten zo veel mogelijk over de dag voor de beste beschikbaarheid
- Eindig de dag altijd met kwark: de langzame eiwitten onderhouden de spiermassa ’s nachts.
- Na het diner geen koolhydraatrijke producten meer nemen ivm tragere stofwisseling ’s nachts, tenzij er ’s avonds getraind wordt.
- Rondom trainingen: neem min. 2 uur voor je training een maaltijd met langzame kh, en een half uur er voor een kleine maaltijd met snelle koolhydraten. Na de training neem je snelle suikers en een eiwitbron, dit kan in de vorm van een eiwitshake met dextrose, een sportdrank met een eiwitrijk voedingsmiddel of chocomel.
Eiwitbronnen:
- Mager vlees (kip,kalkoen, rund), onbewerkt
- Vis, alle soorten mits onbewerkt
- Magere zuivel: melk, kwark, evt. yoghurt (geen smaakjes, fruitbereiding e.d.)
- Eieren of ei-eiwitten
- Plantaardige bronnen: noten, granen, peulvruchten, soja (bevatten geen volledig spectrum van aminozuren dus bij een vegetarische voeding moet er gecombineerd worden tussen verschillende bronnen)
Langzame koolhydraatbronnen:
- Volkoren pasta
- Volkoren brood (let op zoutgehalte!)
- Zilvervliesrijst
- Peulvruchten
- Groenten
- Teffmeel
- Boekweitmeel
- Quinoa
- Havervlokken
- Havermout (zonder toevoegingen van suikers)
- Brinta Classic (wederom zonder toevoegingen)
Snelle koolhydraten:
- Fruit (in principe niet nodig, wil je het toch neem het dan het liefst alleen ’s morgens en rondom training)
- Gezoete producten (chocomel, mueslireep, sportdrank: alleen rondom training, dan is het nuttig)
- Dextrose
- Maïzena
Vetbronnen
- Oliën: olijfolie, zonnebloemolie, etc.
- Noten
- Vette vis
- Zaden
- Eieren
- Pindakaas
- Visoliecapsules
Smaakmakers:
- Zoutarme kruidenmixen, gedroogde kruiden, verse kruiden, knoflook (onbeperkt)
- Sambal, ketjap, maggi, pesto, tomatenpuree (ga indien mogelijk voor de natriumarme variant)
- Zelfgemaakte sauzen en marinades: pindasaus, tomatensaus, kerriesaus, teriyaki marinade (let op zout bij het maken hiervan)
- Voor in de kwark: cacaopoeder (puur), klein scheutje suikervrije limonadesiroop, zoetstof, kaneel, schep eiwitpoeder met een smaakje, stevia
Comment