Dag gasten,
Hierbij een artikel geschreven door een hardgainer.
Ikvraag me af of hier een kern van waarheid in zit aangezien ik het wel een beetje herken (ben ook ecto/hardgainer)
Ik zal in het kort mijn verhaal vertellen.
Toen ik begon met trainen woog ik 65kg, dit is niet veel inderdaad. Maar als je dan onthoud dat ik 1.92m beter is het ineens een stuk lichter geworden.
Ik was dus toen ik begon met trainen heel, heel, heel erg dun. Toen ik begon met trainen en ik ging kijken naar sportvoeding (omdat ik niet aankwam), kreeg ik al snel te horen dat ik rijst met kip moest eten.
Nu kwam ik op zich wel iets aan, maar als ik keek naar mijn trainingspartners ging ik heel traag vooruit. Iedereen om mij heen maakte veel progressie en ik ging maar heel langzaam vooruit.
Nu heb ik mijn hele leven al een super snelle verbranding gehad, ik kon eten wat ik wou. Er waren dagen in mijn fysiotherapie studie dat ik met gemak 2 kapsalons weg at op een dag bij het kraampje voor onze school, zonder dik te worden (en zonder aan te komen in spier).
Ik werd het zat en begon steeds meer te lezen op internet over voedingsschema’s. Ik keek uiteraard naar de brede mensen, want die zouden toch wel weten hoe het moet. Maar wat ik vergat was dat deze mensen vaak van zichzelf een hele andere lichaamsbouw hadden dan mij, en een heel ander metabolisme.
Ik zag dat deze mensen altijd heel schoon aten (dus weinig vet), dus logischer wijs dacht ik dat ik dat ook moest doen. Ik wou immers niet dik worden, maar mijn vetpercentage lekker laag houden. Ik ging dus net als die hele brede gasten heel schoon eten, dus weinig vet en heel, heel, maar dan ook echt heel veel koolhydraten en kip.
Uiteindelijk kwamen er momenten dat ik meer dan 5000kcal naar binnen werkte, maar nog steeds niet aankwam!
Nu was ik er na anderhalf jaar van rijst en pasta naar binnen stampen wel achter dat koolhydraten voor mij dus niet werkte. Dus ik begon me in te lezen over wat ik al die jaren zo angstvallig had vermeden, vetten.
Wanneer je echt in de voedingsleer duikt kom je heel simpel gezegd 2 meningen tegen. De ene diëtist/wetenschapper raad voeding aan die ontstekingsremmend is, de andere diëtist/wetenschapper is juist voorstander van ontstekingsbevorderende voedingsstoffen.
Nu wordt visolie beschreven als een product dat de ontstekingen in de spiercellen zou reguleren, terwijl arachidonzuur(rood vlees, eierdooier en kaas) juist ontstekingen zou opwekken. Ik dacht bij mezelf ‘Hoe kunnen 2 stoffen die een tegenovergestelde werking hebben, het zelfde resultaat geven?’. Het antwoord is dus logischerwijs (want ons lichaam werkt best logisch), dat dit ook niet het geval is.
Welke moest ik nu kiezen?
Uit onderzoekt blijkt dat mensen met een dunne bouw en snelle stofwisseling (ectomorfen), een goede insulinegevoeligheid hebben en glucose goed verteren.
In tegenstelling tot mensen met een grovere bouw en tragere stofwisseling, deze hebben een hogere insulineweerstand en verteren glucose slechter. Dit zorgt er voor dat mensen met een grovere bouw sneller vet aanzetten en moeilijker verliezen.
Onderzoek heeft aangetoond dat verzadigde vetten de insulineweerstand kunnen vergroten door de GLUT-4 productie te onderdrukken, wat het glucosetransport aanzienlijk beperkt.
Voor iemand met een trage stofwisseling zou dit dus betekenen dat hij veel vet zou aanzetten, echter wij met een van naturen hele snelle stofwisseling kunnen dit goed hebben.
Naast de veranderingen in de stofwisselingen die hoge doseringen verzadigde vetten (arachidonzuur) bevatten, zorgt het ook nog voor een sterke toename van de testosteron productie.
Arachidonzuur kan ook de vorming van prostaglandinen vergroten. Hierdoor verhoogd arachidonzuur ook de proteïnesynthese doordat een spier die wordt gerekt door training de prostaglandinen PGF2a en PGE2 vrijgeeft. PGE2 speelt een grote rol in het inwerking zetten van satellietcel proliferatie en fusie.
Dit zijn maar enkele voordelen die zijn beschreven bij het innemen van hoge dosissen ontsteking stimulerende vetzuren.
Maar hoe kan je deze wetenschappelijke bevindingen nu praktisch toepassen?
We hebben dus gelezen dat het innemen van producten met veel arachidonzuur gunstige anabolen effecten heeft. De persoon met een trage stofwisseling zou alleen veel sneller vet aanzetten bij grote dosissen hiervan dan mensen met een snelle stofwisseling.
Dus ben jij altijd al heel dun geweest en ‘kan jij alles eten wat je wilt’ zonder aan te komen?
Probeer dan eens producten te nemen met veel arachidonzuur. Hierbij kan je denken aan vet voedsel (rundergehakt, biefstuk, lam en kalfsvlees. Hele eieren en kaas producten) en de koolhydraten wat te verlagen.
Mensen die van zichzelf al wat breed zijn en makkelijk vet aan zetten raad ik dit niet aan, die kunnen beter de focus leggen op de ontstekingsremmende vetten (veel omega 3 uit visolie, vis, olijfolie).
Voor mij persoonlijk heeft dit een wereld van verschil gemaakt, sinds ik veel rood vlees eet en veel minder koolhydraten groei ik niet alleen sneller, ik voel me ook een stuk lekkerder in mijn vel zitten! Ik ben van 65kg naar 95kg op 8% vet gekomen in 3 jaar van keihard trainen en eten.
Een grote progressie vergt ook een grote toewijding en inzet. Echter deze aanpassing zal voor iedere hardgainer hele goede resultaten leveren!
Hierbij een artikel geschreven door een hardgainer.
Ikvraag me af of hier een kern van waarheid in zit aangezien ik het wel een beetje herken (ben ook ecto/hardgainer)
Ik zal in het kort mijn verhaal vertellen.
Toen ik begon met trainen woog ik 65kg, dit is niet veel inderdaad. Maar als je dan onthoud dat ik 1.92m beter is het ineens een stuk lichter geworden.
Ik was dus toen ik begon met trainen heel, heel, heel erg dun. Toen ik begon met trainen en ik ging kijken naar sportvoeding (omdat ik niet aankwam), kreeg ik al snel te horen dat ik rijst met kip moest eten.
Nu kwam ik op zich wel iets aan, maar als ik keek naar mijn trainingspartners ging ik heel traag vooruit. Iedereen om mij heen maakte veel progressie en ik ging maar heel langzaam vooruit.
Nu heb ik mijn hele leven al een super snelle verbranding gehad, ik kon eten wat ik wou. Er waren dagen in mijn fysiotherapie studie dat ik met gemak 2 kapsalons weg at op een dag bij het kraampje voor onze school, zonder dik te worden (en zonder aan te komen in spier).
Ik werd het zat en begon steeds meer te lezen op internet over voedingsschema’s. Ik keek uiteraard naar de brede mensen, want die zouden toch wel weten hoe het moet. Maar wat ik vergat was dat deze mensen vaak van zichzelf een hele andere lichaamsbouw hadden dan mij, en een heel ander metabolisme.
Ik zag dat deze mensen altijd heel schoon aten (dus weinig vet), dus logischer wijs dacht ik dat ik dat ook moest doen. Ik wou immers niet dik worden, maar mijn vetpercentage lekker laag houden. Ik ging dus net als die hele brede gasten heel schoon eten, dus weinig vet en heel, heel, maar dan ook echt heel veel koolhydraten en kip.
Uiteindelijk kwamen er momenten dat ik meer dan 5000kcal naar binnen werkte, maar nog steeds niet aankwam!
Nu was ik er na anderhalf jaar van rijst en pasta naar binnen stampen wel achter dat koolhydraten voor mij dus niet werkte. Dus ik begon me in te lezen over wat ik al die jaren zo angstvallig had vermeden, vetten.
Wanneer je echt in de voedingsleer duikt kom je heel simpel gezegd 2 meningen tegen. De ene diëtist/wetenschapper raad voeding aan die ontstekingsremmend is, de andere diëtist/wetenschapper is juist voorstander van ontstekingsbevorderende voedingsstoffen.
Nu wordt visolie beschreven als een product dat de ontstekingen in de spiercellen zou reguleren, terwijl arachidonzuur(rood vlees, eierdooier en kaas) juist ontstekingen zou opwekken. Ik dacht bij mezelf ‘Hoe kunnen 2 stoffen die een tegenovergestelde werking hebben, het zelfde resultaat geven?’. Het antwoord is dus logischerwijs (want ons lichaam werkt best logisch), dat dit ook niet het geval is.
Welke moest ik nu kiezen?
Uit onderzoekt blijkt dat mensen met een dunne bouw en snelle stofwisseling (ectomorfen), een goede insulinegevoeligheid hebben en glucose goed verteren.
In tegenstelling tot mensen met een grovere bouw en tragere stofwisseling, deze hebben een hogere insulineweerstand en verteren glucose slechter. Dit zorgt er voor dat mensen met een grovere bouw sneller vet aanzetten en moeilijker verliezen.
Onderzoek heeft aangetoond dat verzadigde vetten de insulineweerstand kunnen vergroten door de GLUT-4 productie te onderdrukken, wat het glucosetransport aanzienlijk beperkt.
Voor iemand met een trage stofwisseling zou dit dus betekenen dat hij veel vet zou aanzetten, echter wij met een van naturen hele snelle stofwisseling kunnen dit goed hebben.
Naast de veranderingen in de stofwisselingen die hoge doseringen verzadigde vetten (arachidonzuur) bevatten, zorgt het ook nog voor een sterke toename van de testosteron productie.
Arachidonzuur kan ook de vorming van prostaglandinen vergroten. Hierdoor verhoogd arachidonzuur ook de proteïnesynthese doordat een spier die wordt gerekt door training de prostaglandinen PGF2a en PGE2 vrijgeeft. PGE2 speelt een grote rol in het inwerking zetten van satellietcel proliferatie en fusie.
Dit zijn maar enkele voordelen die zijn beschreven bij het innemen van hoge dosissen ontsteking stimulerende vetzuren.
Maar hoe kan je deze wetenschappelijke bevindingen nu praktisch toepassen?
We hebben dus gelezen dat het innemen van producten met veel arachidonzuur gunstige anabolen effecten heeft. De persoon met een trage stofwisseling zou alleen veel sneller vet aanzetten bij grote dosissen hiervan dan mensen met een snelle stofwisseling.
Dus ben jij altijd al heel dun geweest en ‘kan jij alles eten wat je wilt’ zonder aan te komen?
Probeer dan eens producten te nemen met veel arachidonzuur. Hierbij kan je denken aan vet voedsel (rundergehakt, biefstuk, lam en kalfsvlees. Hele eieren en kaas producten) en de koolhydraten wat te verlagen.
Mensen die van zichzelf al wat breed zijn en makkelijk vet aan zetten raad ik dit niet aan, die kunnen beter de focus leggen op de ontstekingsremmende vetten (veel omega 3 uit visolie, vis, olijfolie).
Voor mij persoonlijk heeft dit een wereld van verschil gemaakt, sinds ik veel rood vlees eet en veel minder koolhydraten groei ik niet alleen sneller, ik voel me ook een stuk lekkerder in mijn vel zitten! Ik ben van 65kg naar 95kg op 8% vet gekomen in 3 jaar van keihard trainen en eten.
Een grote progressie vergt ook een grote toewijding en inzet. Echter deze aanpassing zal voor iedere hardgainer hele goede resultaten leveren!
Comment