Vraag en antwoord op houdbaarheid

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Vraag en antwoord op houdbaarheid

    misschien wel een luek idee als je benieuwd ben hoelang iets houdbaar is om het ff te posten altijd makkelijk


    ik wil graag weten hoelang je gekookte macaroni (zonder iets er door) kunt bewaren in de koel kast

    het zelfde geld voor rijst

    oh ja en of iemand weet hoe ik mijn bananen langer goed kan houden, als ik ze saterdag koop zijn ze donderdag bijna niet meer te eten


    ben benieuwd
    Who's the Chef

  • #2
    mcaroni weet ik niet been maar rijst bewaar ik zelf tot wel een week in de koelkast kan naar mijn weten totaal geen kwaad.
    eat eat eat and look like a freak!

    Comment


    • #3
      macaroni denk niet langer als 1 of 2 dagen..Wij zetten het ook altijd in de ijskast thuis maar na 1 of 2 dagen word het wel weggegooid....

      Comment


      • #4
        Originally posted by [b
        Citaat[/b] (dino21 @ Mei. 21 2005,15:03)]rijst bewaar ik zelf tot wel een week in de koelkast kan naar mijn weten totaal geen kwaad.
        Zelf bewaar ik rijst altijd 2 dagen in de koelkast ander smaakt het zuur. Kan ook afhangen van de soort rijst die je gebruikt ik gebruik pandan rijst.

        Comment


        • #5
          heb gister macaroni gegeten wat 3,5 dag in mijn koelkast heeft gestaan het smaakte wel iets ander volgens mij maar dat kan ook maar een gedachte zijn natuurlijk
          Who's the Chef

          Comment


          • #6
            Rijst eet ik hooguit 2 dagen na de dag van koken.

            Comment


            • #7
              bananen moet je niet in de koelkast leggen en ook niet bij ander fruit, want dan gaan ze extra rijpen, je moet ze op ong 12 graden bewaren, kelder of zo, dan kan je ze een week goedhouden.

              rijst kan je 4 dagen bewaren mits het afgedekt in de koelkast staat
              in de vriezer 2 maanden hetzelfde voor macaroni.

              groentewinkel gewerkt


              gr.....
              Sponsored by:
              Inshapesupplements

              Comment


              • #8
                ik zou bij twijfel altijd bereidt-eten max 2 dagen in de koelkast bewaren. hele zoete/alcoholische/droge/zoute etenswaren hebben meer conserverende werking en kunnen dus langer (hoe lang weet ik neit)

                Ik zie alleen geen reden om fruit desnoods niet in de koelkast te bewaren Corina?? waarom zouden ze dan extra rijpen. Na het plukken van bananen en veel ander fruit in andere landen worden ze altijd gekoeld met vervoer om rijpingsproces zoveel mogelijk tegen te gaan..
                I live to end the game

                Comment


                • #9
                  ze worden hierheen gevoert als ze nog niet rijp zijn, daarna mogen ze de koeling niet meer in, omdat het tropisch fruit is.

                  waarom het precies is dat weet ik niet meer, is heeel lang geleden dat ik daar heb gewerkt, maar ik ga het nog opzoeken. wij mochten ze niet in de koeling zetten iig.
                  en ik denk dat de groenteman het wel weet wat fruit betreft.

                  en bij het andere fruit leggen, dat klopte niet helemaal. als je bananen bij ander fruit leg dan gaat het andere fruit extra rijpen.
                  dus als je kiwi's bijv. niet snel rijpen moet je er bananen bij leggen dan zijn ze eerder rijp
                  Sponsored by:
                  Inshapesupplements

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by [b
                    Citaat[/b] (corina @ Mei. 23 2005,11:59)]en bij het andere fruit leggen, dat klopte niet helemaal. als je bananen bij ander fruit leg dan gaat het andere fruit extra rijpen.
                    dus als je kiwi's bijv. niet snel rijpen moet je er bananen bij leggen dan zijn ze eerder rijp  
                    wat is dat nou voor rare shit ?

                    Comment


                    • #11
                      hahahaha, geloof me of niet ik zou zeggen probeer het eens of vraag het aan de groenteman of ik gelijk heb of niet
                      Sponsored by:
                      Inshapesupplements

                      Comment


                      • #12
                        ik geloof je wel hoor

                        Comment


                        • #13
                          ok dan

                          ga jij nou ook al beginnen met kwallen , nee toch he
                          Sponsored by:
                          Inshapesupplements

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by [b
                            Citaat[/b] (corina @ Mei. 23 2005,10:52)]bananen moet je niet in de koelkast leggen en ook niet bij ander fruit, want dan gaan ze extra rijpen, je moet ze op ong 12 graden bewaren, kelder of zo, dan kan je ze een week goedhouden.

                            rijst kan je 4 dagen bewaren mits het afgedekt in de koelkast staat
                            in de vriezer 2 maanden hetzelfde voor macaroni.

                            groentewinkel gewerkt    


                            gr.....
                            thx corien

                            zat al te wachten waar je bleef met je antwoord
                            Who's the Chef

                            Comment


                            • #15
                              @been
                              ik had het druk
                              ik heb nog wat gevonden en daar stond het ook bij van de bananen

                              Bananen
                              Bewaar bananen nooit in de koelkast, de schil wordt onmiddellijk zwart.

                              Boter
                              Boter is niet onbeperkt houdbaar. Bij lang bewaren ontstaan schimmel en ranzigheid. Zet boter bij voorkeur in de koelkast, in elk geval koel en donker. De houdbaarheid wordt verminderd door temperatuurwisselingen. Maak de botervloot altijd eerst schoon alvorens hem opnieuw te vullen. Margarine is langer houdbaar.
                              Brood
                              Brood wordt oud en minder smakelijk. Het droogt uit en het zetmeel verandert. Wilt u oud worden enigzins voorkomen, berg het brood dan niet op terwijl het nog warm is; bewaar het in een plastic zak of aluminiumfolie of vries het in. Gooi oud brood niet weg, u kunt het roosteren, er tosti's (croque monsieur) van maken of wentelteefjes (gebakken boterhammetjes). Of nog ouder laten worden en er paneermeel van maken.

                              Citroen
                              Leg een doorgesneden citroen met het snijvlak naar beneden op een schoteltje met azijn of suiker. Zet het op een koele plaats. De citroen blijft zo wel een week goed.
                              In een plastic doos in de koelkast blijven citroenen weken goed.

                              Druiven
                              Om druiven te bewaren moet u de steeleinden met lak of was bestrijken en de trossen op een koele, droge plek aan een draadje ophangen.

                              Eieren
                              U hoeft eieren niet in de koelkast te bewaren, ze blijven bij kamertemperatuur ongeveer 2 weken goed. In de koelkast wel 5 weken. Bewaart u de eieren in de koelkast, wikkel ze dan in aluminium. Ze nemen dan niet zo snel luchtjes aan en dat komt de smaak ten goede.

                              Was eieren nooit. U wast dan de bescherming eraf en ze bederven daardoor veel eerder.
                              Eidooiers drogen snel uit. Doe ze in een kopje met koud water, dat u later afgiet.

                              Fruit
                              Bewaar fruit niet in een ruimte met aardappelen en groente. Het bederft dan sneller.

                              Gerookte ham

                              Smeer gerookte hammen in met een mengsel van eiwit en peper, ze blijven dan lang goed.
                              Gerookte ham die hard is geworden door het bewaren, kunt u weer bruikbaar maken door er plakken van te snijden en deze tien tot vijftien minuten in melk te leggen.

                              Groente
                              Bewaar groente het liefst in de koelkast in de groentela, het beste in een plastic zak. Prik hier wel gaatjes in. Bonen, courgettes, paprika's, komkommers en tomaten kunt u beter op een koele plaats bewaren buiten de koelkast.
                              Wikkel andijvie en sla in vochtig papier, ze blijven dan langer vers.
                              Jonge groenten blijven langer fris in een stenen kom met een vochtige doek erover.

                              Kaas
                              Wikkel de kaas in aluminiumfolie om uitdrogen in de koelkast te voorkomen. Legt u kaas onder de kaasstolp, leg er dan een klontje suiker bij. Dit voorkomt het zweten van kaas.
                              Harde, uitgedroogde kaas wordt weer zacht wanneer u ze in melk legt.
                              Kelder Bent u in het bezit van een kelder, dan behoort u bij de bevoorrechten. Een kelder is bijzonder geschikt voor het bewaren van aardappelen, conserven, wijn en andere levensmiddelen. Een goede kelder moet droog, schoon en koel zijn (tot 12°C). U moet hem ook goed kunnen ventileren. Zet geen diepvrieskist of -kast in de kelder, want dan stijgt de temperatuur en is de kelder niet meer zo geschikt voor het bewaren. Hebt u een kelderkast, bedenk dan wel dat die geen keldertemperatuur heeft en derhalve geen goede bewaarplaats is voor levensmiddelen die koel moeten worden bewaard.

                              Knoflook
                              Bewaar knoflooktenen in een pot maïs- of zonnebloemolie. De tenen drogen niet uitt en de olie is heerlijk voor de sla.

                              Komkommer
                              Sluit het eind van de steel van de komkommer luchtdicht af met lijm en smeer de hele komkommer in met eiwit. Hang hem op een koele plaats en u kunt hem lang goedhouden.

                              Kool
                              De beste manier om kool te bewaren: verwijder de overtollige bladeren van de kool, hang hem aan de stronk op een droge, vorstvrije plaats.

                              Koperen potten
                              Bewaar geen levensmiddelen in koperen potten en pannen. Het oxiderende koper zorgt voor een nare smaak, geur en kleur.

                              Kropsla
                              Verpak gewassen kropsla losjes in een plastic zak. In de koelkast blijft sla dan wel een week goed.

                              Kruiden
                              Bewaar gedroogde kruiden altijd in goed sluitende potten, in het donker.

                              Meel
                              Bewaar meel in een bus met een poreus deksel op een droge plaats. Schud de bus zo nu en dan. Meel is niet onbeperkt houdbaar. Er zit tamelijk snel mijt in meel. Uw busje leeft dan.

                              Melk
                              Melk en melkprodukten moet zo donker en koel mogelijk worden weggezet. Wilt u melk buiten de koelkast houden, zet hem dan op een donkere, koele plaats, met een natte, wollen doek of iets dergelijks eromheen.
                              Gooi zure melk niet weg. Zet hem vier dagen op een donkere, koele plaats. Er is dan een dikke massa ontstaan. Deze doet u in een theedoek die u boven een vergiet hangt, u krijgt dan een heerlijke hangop.
                              Doe er knoflook en verse kruiden door en u hebt een heerlijke verse-kruidenkaas.

                              Meloen
                              Verpak meloen altijd eerst in plasticfolie voor u deze in de koelkast legt. Onverpakt veroorzaakt ze in de koelkast een onaangename geur die vooral door melkprodukten wordt aangenomen. Dit geldt ook voor komkommer.

                              Olie
                              Doe bij olie van tijd tot tijd een snufje zout, dit voorkomt dat de olie ranzig wordt. Bewaar olie altijd op een koele plaats. Olijolie blijft vooral in de koelkast langer goed wanneer u een mespuntje suiker in de fles doet.

                              Peren
                              Stop onrijpe peren in een zak samen met een rijpe appel. De peren zullen dan eerder rijp worden

                              Perziken
                              Leg onrijpe perziken in een doos of kist, afgedekt met enige lagen krantenpapier. Ze worden dan eerder rijp

                              Peterselie
                              Bewaar peterselie in een goed afgesloten plqastic zakje, of een glazen potje in de koelkast. Dit blijft minstens een week goed. Was peterselie goed, hak ze fijn, bestrooi ze met zout en bewaar ze in een afgesloten pot.
                              Peterselie kan ook zeer goed ingevroren worden. Hak de takjes vlak voor het gebruik fijn

                              Slagroom
                              U kunt ongeklopte slagroom invriezen. Gebruik hiervoor een ijsblokjesbakje. U hoeft dan voor een sausje of soep alleen maar één of een paar blokjes te ontdooien

                              Tomaten
                              Bewaar verse, stevige tomaten op een koele plaats, gewikkeld in papier. Ze blijven dan behoorlijk lang goed. Ze kunnen ook in een kist met zand gelegd worden. Maar let op dat ze elkaar dan niet raken.
                              Onrijpe tomaten rijpen beter en blijven sappiger wanneer u ze in krantenpapier op een koele, donkere plaats legt.
                              Trek groene tomaten uit eigen tuin voor de nachtvorst met plant en al uit de grond en hang de planten op een koele, goed geventileerde plaats. Ze worden dan rijp en u kunt ze lang bewaren

                              Tomatenpuree
                              Overgebleven tomatenpuree uit blik kunt u bewaren door deze in te vriezen in plastic bakjes voor ijsblokjes. Makkelijk wanneer u maar een klein beetje nodig hebt

                              Uien
                              Uien moeten goed droog zijn. U kunt ze dan op een droge, vorstvrije plaats bewaren.
                              Smeer het snijvlak van een overgebleven ui in met olie of boter. U kunt de ui langer bewaren en de lucht zal niet zo sterk zijn.

                              Vanille
                              Gerechten die vanille bevatten, zoals vanillevla, cake en gebak, kunt u niet te lang bewaren

                              Vis
                              Vis kunt u het beste in de koelkast of diepvriezer bewaren.

                              Vlees
                              Berg vlees zo snel mogelijk en zo koel mogelijk op. Ga het laatst naar de slager wanneer u weekendboodschappen doet. Vervoer vlees op warme dagen het liefst in een koeltas.
                              U kunt rauw vlees in de koelkast niet langer dan een etmaal vers houden. In een koele kelder ongeveer 18 uut.
                              Bewaar los verpakt vlees zonder papier in een koelkastdoos, in plastic- of aluminiumfolie. Losjes inpakken.
                              Verwijder van voorverpakt vlees de verpakkng pas voor het gebruik, ook al staat er op de verpakking dat u het vlees uit de verpakking moet halen. Dit staat er alleen maar op om te laten uitkomen dat het vlees niet geconserveerd is.
                              Zout vlees niet eerder dan een half uur voor gebruik. Vlees dat lang gezouten is, verliest veel vocht. Gehakt en tartaar blijven rauw minder lang goed dan grootvlees. Wilt u gebraden gehakt en tartaar bewaren dan moet het heel goed gaar zijn. In halfgare toestand is de kans op bacteriegroei not groter dan bij rauw vlees.
                              Let op dat bij diepvriesvlees de verpakking absoluut onbeschadigd is. Diepvriesvlees moet u nog sneller en koeler vervoeren dan ander vlees. Ontdooid diepvriesvlees is minder goed houdbaar dan vers vlees. Ontdooit het vlees zo koud mogelijk.
                              Bewaar gebraden vlees onder de jus.
                              Aangesneden worst droogt niet uit als u het snijvlak met olie of boter inwrijft.

                              Wijn
                              Bewaar wijn nooit in de koelkast. U kunt wijn die koud geserveerd moet worden, wel in de koelkast bewaren. Bewaar wijn in de kelder op rekken. Een goede bewaartemperatuur is 8 - 10 °C. Zoete wijn wordt rechtop bewaard, rode en witte tafelwijn liggend. Laat de wijn na vervoer enkele dagen tot rust komen.

                              Zoutjes
                              Zoute koekjes en chips, die door het bewaren taa zijn geworden, kunt u even in de warme oven leggen. Ze worden dan weer vers en knapperig.

                              Sponsored by:
                              Inshapesupplements

                              Comment

                              Sidebar top desktop

                              Collapse

                              Actieve discussies

                              Collapse

                              Working...
                              X