Wat zijn transvetzuren?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Wat zijn transvetzuren?

  Wat zijn transvetzuren?

  Transvetzuren zijn vloeibare oliën die gehydrogeneerd (bewerkt) zijn om ze op kamertemperatuur vast te krijgen. Transvetzuren zitten vooral in margarine, gebak, chips, diepvriesvoeding en gefrituurd voedsel.

  Men komt er steeds meer achter dat deze vetzuren niet goed zijn voor onze gezondheid. In een recente studie kwam naar voren dat het gebruik van transvetzuren de kans op diabetes (type 2) verhoogd.
  Transvetzuren hebben een invloed op ons cholesterol niveau, maar wel een verkeerde invloed. Zo verhogen ze het gehalte van het “slechte” (LDL) cholesterol, terwijl het gehalte van het “goede” (HDL) cholesterol verlagen.

  U doet er dus goed aan zo min mogelijk transvetzuren binnen te krijgen.

  Voor alle vetzuren is het van groot belang dat ze in de juiste balans in uw lichaam aanwezig zijn. Verstoringen van deze balans kunnen aanleiding zijn voor bepaalde ziekten. Zo zijn er zelfs aanwijzingen dat ze een rol spelen in het verhogen van het risico op bepaalde vormen van ###### (o.a. borstkanker).

  Bronnen:
  - "Dietary fat intake and risk of type 2 diabetes in women." Salmeron, J., Hu, F. B., Manson, J. E., Stampfer, M. J., Colditz, G. A., Rimm, E. B., Willett, W. C., American Journal of Clinical Nutrition 2001 Jun;73(6):1019-1026.
  - "Intake of Trans Fatty Acids and Risk of Coronary Heart disease Among Women"; W Willet; Lancet 341; 1993; 581-585.
  - "Effect of Dietary Trans Fatty Acids on High-Density and Low-Density Lipoprotein Cholesterol Levels in Healthy Subjects"; RP Mensink; New Eng J Med; 1990; 439-445.

Sidebar top desktop

Collapse

Actieve discussies

Collapse

Working...
X