Ook 'goed cholesterol' veroorzaakt aderverkalking
Het belangrijkste eiwit uit de goede vorm van cholesterol blijkt na chemische omzetting in het lichaam schadelijk te worden.
Foto: Thinkstock
Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de Cleveland Clinic deze week in Nature Medicine.
Lang was de wetenschappelijke consensus dat er een twee cholesterolvarianten bestonden: de goede, HDL (high-density-lipoprotein) en de slechte, LDL (low- density-lipoprotein).
HDL heeft een hartbeschermende functie, terwijl LDL juist aderverkalking veroorzaakt, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhoogd.
De beschermende functie van HDL is met name te danken aan het belangrijkste onderdeel van deze cholesterolvariant, het eiwit apolipoprotein A1 (apoA1). Dit eiwit is in staat om slecht cholesterol uit de aderen af te voeren naar de lever, waar het onschadelijk gemaakt kan worden.
Bloedvaten
De Amerikanen detecteerden echter in de plaques aan de wanden van bloedvaten - de oorzaak van aderverkalking - ook apoA1. Dit eiwit had een chemische verandering ondergaan en bevond zich in een niet-functionerende vorm.
In deze vorm verliest apoA1 zijn beschermende functie, en draagt het zelfs bij aan een verslechterende gezondheid. De wetenschappers maten bij 627 vrijwilligers de concentratie van het niet-functionerende apoA1 en vonden inderdaad dat een hogere concentratie van dat eiwit een hoger risico op hart- en vaatziekten met zich meebracht.
Wanneer en waarom de goede vorm overgaat in de slechte is nog onbekend, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. De wetenschappers hopen dat hun onderzoek bijdraagt aan het begrip waarom het verhogen van HDL met behulp van medicijnen, maar zelden leidt tot een betere gezondheid.
Ze willen bovendien een manier vinden om de omzetting tegen te gaan.
'Avocado bij lunch vermindert trek'
Een halve avocado toevoegen aan de lunch, zorgt voor een verzadigd gevoel en minder trek in een volgende maaltijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Loma Linda University.
Foto: ANP
Voor het onderzoek kregen 26 gezonde vrijwilligers met overgewicht eerst allemaal een gestandaardiseerd ontbijt.
Vervolgens aten ze drie verschillende typen lunch: iets zonder avocado, een lunch met avocado als vervanging voor een ander ingrediënt en een lunch waar de halve avocado aan werd toegevoegd. Ze deden drie keer mee aan dit experiment, telkens met een week ertussen.
Na de lunch gaven de proefpersonen op bepaalde tijden op een schaal aan hoeveel trek ze hadden, hoe verzadigd ze zich voelden en in welke mate ze zin hadden in een volgende maaltijd.
Vrijwilligers die een halve avocado aan hun lunch hadden toegevoegd, bleken drie uur na de lunch 40 procent minder trek te hebben dan na een standaardlunch zonder avocado. Avocado-eters voelden zich bovendien meer verzadigd.
Calorieën
Een halve avocado eten bij de lunch kan helpen om minder snel weer trek te krijgen. De onderzoekers stellen dat hierbij wel aangetekend moet worden dat de gebruikte halve avocado's 112 kilocalorieën bevatten. Die extra calorieën kunnen zorgen voor het verzadigde gevoel.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Nutrition Journal.
Nog meer erkenning voor de avocado!
Het belangrijkste eiwit uit de goede vorm van cholesterol blijkt na chemische omzetting in het lichaam schadelijk te worden.
Foto: Thinkstock
Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de Cleveland Clinic deze week in Nature Medicine.
Lang was de wetenschappelijke consensus dat er een twee cholesterolvarianten bestonden: de goede, HDL (high-density-lipoprotein) en de slechte, LDL (low- density-lipoprotein).
HDL heeft een hartbeschermende functie, terwijl LDL juist aderverkalking veroorzaakt, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhoogd.
De beschermende functie van HDL is met name te danken aan het belangrijkste onderdeel van deze cholesterolvariant, het eiwit apolipoprotein A1 (apoA1). Dit eiwit is in staat om slecht cholesterol uit de aderen af te voeren naar de lever, waar het onschadelijk gemaakt kan worden.
Bloedvaten
De Amerikanen detecteerden echter in de plaques aan de wanden van bloedvaten - de oorzaak van aderverkalking - ook apoA1. Dit eiwit had een chemische verandering ondergaan en bevond zich in een niet-functionerende vorm.
In deze vorm verliest apoA1 zijn beschermende functie, en draagt het zelfs bij aan een verslechterende gezondheid. De wetenschappers maten bij 627 vrijwilligers de concentratie van het niet-functionerende apoA1 en vonden inderdaad dat een hogere concentratie van dat eiwit een hoger risico op hart- en vaatziekten met zich meebracht.
Wanneer en waarom de goede vorm overgaat in de slechte is nog onbekend, dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen. De wetenschappers hopen dat hun onderzoek bijdraagt aan het begrip waarom het verhogen van HDL met behulp van medicijnen, maar zelden leidt tot een betere gezondheid.
Ze willen bovendien een manier vinden om de omzetting tegen te gaan.
'Avocado bij lunch vermindert trek'
Een halve avocado toevoegen aan de lunch, zorgt voor een verzadigd gevoel en minder trek in een volgende maaltijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Loma Linda University.
Foto: ANP
Voor het onderzoek kregen 26 gezonde vrijwilligers met overgewicht eerst allemaal een gestandaardiseerd ontbijt.
Vervolgens aten ze drie verschillende typen lunch: iets zonder avocado, een lunch met avocado als vervanging voor een ander ingrediënt en een lunch waar de halve avocado aan werd toegevoegd. Ze deden drie keer mee aan dit experiment, telkens met een week ertussen.
Na de lunch gaven de proefpersonen op bepaalde tijden op een schaal aan hoeveel trek ze hadden, hoe verzadigd ze zich voelden en in welke mate ze zin hadden in een volgende maaltijd.
Vrijwilligers die een halve avocado aan hun lunch hadden toegevoegd, bleken drie uur na de lunch 40 procent minder trek te hebben dan na een standaardlunch zonder avocado. Avocado-eters voelden zich bovendien meer verzadigd.
Calorieën
Een halve avocado eten bij de lunch kan helpen om minder snel weer trek te krijgen. De onderzoekers stellen dat hierbij wel aangetekend moet worden dat de gebruikte halve avocado's 112 kilocalorieën bevatten. Die extra calorieën kunnen zorgen voor het verzadigde gevoel.
De resultaten van het onderzoek verschenen in Nutrition Journal.
Nog meer erkenning voor de avocado!