drugs, brood en suiker

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • drugs, brood en suiker

    Al langere tijd ging er door mijn hoofd het idee, dat men verslaafd kan raken suikers. Ik heb vele discussies gehad met betrekking tot dit thema met verschillende mensen.

    De meesten verklaarden het als absolute nonsens. We moeten eten om te overleven. we zijn dus afhankelijk van voedsel. We kunnen niet leven zonder voeding, en dan zou dus alle voeding een drug moeten zijn.

    maar is de reactie van het lichaam op verschillende soorten voeding wel gelijk?. Natuurlijk niet. Alle verschillende soorten voeding hebben door hun unieke samenstelling een ander effect op ons lichaam. En is het mogelijk dat bepaalde voeding of stofjes in die voeding een ander effect heeft op het stimuleren van bepaalde gebieden in het brein?
    -------------------------

    Om te kunnen bepalen of iets een drug is, moeten we eerst gaan kijken naar de definitie van drugs. Er zijn verschillende definities die gebruikt worden voor het omschrijven van drugs.

    Onder een drug versta ik het volgende:
    Alle middelen die je wanneer je deze tot je neemt, zorgen voor een gevoel en/of stemming en/of lichamelijke en/of geestelijke toestand die een kunstmatig lichamelijk of geestelijke toestand en/of gevoel teweegbrengen voor een bepaalde tijd.

    Tevens is er meestal sprake van lichamelijke en/of geestelijke ontwenningsverschijnselen wanneer deze middelen niet meer worden genomen. Men kan spreken van een lichamelijke en/of geestelijke verslaving.
    ------------------------------------------

    Is een stronk broccoli, een portie rijst of een ei een drug? Ik heb nog nooit iemand gezien met ontwenningsverschijnselen wanneer men deze producten niet meer neemt.

    Is suiker een drug? Ken jij mensen die in het begin ontwenningsverschijnselen vertonen of hebben vertoond wanneer ze hun suikers uit hun eetpatroon hebben gehaald? (drang om suikerhoudende producten te eten, zin in zoet). waarschijnlijk ken je wel iemand, of ben jijzelf iemand die dit ervaren heeft.

    Als suiker daadwerkelijk een drug zou zijn, dan zou dit verklaren waarom sommige mensen zo gehecht zijn aan hun coca cola blikje, mazaa drankje, andere suikerhoudende drankjes, koek, fruit en granen repen, snoep en dergelijke.

    de praktijk laat zien, dat er een draagvlak is voor het idee dat suiker een drug is en een verslavende werking heeft. Hoe denkt de wetenschap hierover?

    your brain has opioid receptors. Interestingly, sugar binds to the same addictive receptors as cocaine and other addictive drugs.
    The concept of sugar addiction as a measurable physiological state caused by activation of mu opioid receptors in the brain
    the behaviors of sugar consumption are then related to neurochemical changes in the brain that also occur with addictive drugs. Neural adaptations include changes in dopamine and opioid receptor binding, enkephalin mRNA expression and dopamine and acetylcholine release in the nucleus accumbens
    Acting on years of anecdotal evidence from her work in the field of addiction, DesMaisons noted that dependence on sugar followed the same track outlined in the DSM IV for other drugs of abuse.
    Dat suiker een drug is, lijkt mij persoonlijk dus meer als duidelijk. Maar ligt het specifiek aan de stof suiker?

    Sugar and the taste of sweet stimulate the brain by activating beta endorphin receptor sites. These are the same chemicals activated by heroin and morphine
    Ik persoonlijk heb een verslaving aan zoet ervaren. Ik had mij zo goed mogelijk geïnformeerd over het gebruik van voedingsmiddelen met zoetstoffen in plaats van suiker. Ik was van mening dat deze producten in mate geen grote schadelijke gevolgen zou hebben.

    Ik nam dus af en toe een blikje light frisdrank. Het begon met één a twee per week. Maar binnen korte tijd (maand), dronk ik plots 3 blikjes light frisdrank per dag. de drang naar zoet was groot. Ik had daardoor zin in alles wat zoet was, en dus ook producten met veel suiker.

    Dus hoe zit het met zoetstoffen?. kan men verslaaf raken aan zoetstoffen? en zorgen zoetstoffen buiten de drang om deze te nemen, er tevens voor dat een verslaving naar suiker of intact blijft? ik ben van mening dat dit inderdaad het geval is.
    --------------------------------

    Ons beloningssysteem in de hersenen wordt regelmatig gestimuleerd. Het is echter het overstimuleren van dit beloningssysteem wat lijdt tot problemen en verslaving.

    What happens in addiction is lethally simple. The reward pathways in the brain have been so overstimulated that the system basically turns on itself, adapting to the new reality of addiction. whether its cocaine or cupcakes. The body adapts remarkably well to changes and that's the problem.
    Het lichaam past zich dus snel aan aan de staat waarin het lichaam verkeert wanneer het een bepaalde drugs heeft gekregen. De staat waarin het lichaam verkeert wanneer het deze drug heeft gekregen, maakt een verlangen om nog eens in deze staat te verkeren. Bij regelmatig gebruik, wordt deze toestand onder gebruik van deze drug voor het lichaam (en geest) steeds normaler. Wanneer je niet "gebruikt", kom je in een dipje terecht, en de enigste manier om daar direct uit te komen is door weer te gebruiken.

    na langere tijd. ervaren mensen geen positief gevoel meer. Neem je niets voel je je slecht. Neem je wel iets dan voel je je normaal. Het feedback systeem van het beloningssysteem is naar de klote, en je lichaam heeft zich aangepast aan een andere realiteit.

    now they requires constant stimulation to avoid entering a persistent state of negative reward.
    ----------------------------------

    Maar medicijnen zijn toch ook drugs? en deze helpen mensen om beter te worden na een ziekte. er zijn goede en slechte drugs!!. Is dit daadwerkelijk zo? Of wordt de beslissing of iets goed of slecht is niet gemaakt op wetenschappelijk niveau, maar op een compleet ander niveau?

    Often it is easy to make a distinction between good and bad drugs. For instance, we tend to label prescriptive drugs as being good drugs, and drugs taken for the sole purpose of pleasure, such as heroin and alcohol, as bad drugs (Weil and Rosen, 1983, p. 9-11). This qualitative distinction is not based on scientific or medical reasoning, but rather on arbitrary religious and cultural beliefs or political and historical factors.
    Wat precies is het verschil tussen Prozac en XTC? Zo zijn beiden eenzelfde soort drugs, die op dezelfde receptoren werken en vergelijkbaar effect op ons lichaam hebben. De een is legaal als medicijn wat men voor geschreven krijgt van een dokter. de ander is een illegale harddrug. Terwijl het bijna hetzelfde product is.

    Alcohol valt onder de hard drugs. Waarom wordt een zeer verslavende harddrug met vreselijke gevolgen voor ons lichaam en gezondheid toegelaten? en worden minder gevaarlijke substanties verboden? Ik denk dat we de reden daarvoor kunnen vinden als we kijken naar de geschiedenis, cultuur en religie. Er wordt al duizenden jaren alcohol gedronken, en er zijn wereldwijd miljarden gebruikers/misbruikers. In vele religies en culturen wordt en werd ook alcohol gedronken. bijvoorbeeld de wijn in de kerk.

    ondanks dat het een harddrug is, zal er waarschijnlijk teveel weerstand komen, wanneer men deze drug zou verbieden. Terwijl deze drug niet beter is als vele andere hard drugs.
    ---------------------------------------

    Nu stond er in de titel nog iets over Brood. wat de f@!* heeft brood hier nou weer mee te maken. laat mij lekker mijn volkoren boterhammetjes eten...(of mijn tostie of bagel of ciabatta broodje).

    Kort gezegd. in brood zitten gluten (en in veel andere producten).

    Gluten exorphins are a group of opioid peptides which are formed during digestion of the gluten protein.
    The inherent presence of what are called exorphins in grains (morphine-like compounds) make gluten-containing grains quite addictive
    opioide peptides? verslavende werking? klink voor mijn gevoel als een drug (hoe sterk de werking van deze drug is weet ik niet).

    Er is niet heel veel onderzoek gedaan hiernaar. maar er zijn meerdere onderzoeken die hebben vastgesteld dat deze exorphins het honger gevoel stimuleren. hierdoor zouden mensen meer eten, en dit zou bij kunnen dragen aan obesitas.

    In de praktijk kan ik mij hier ook in vinden. Wanneer ik brood eet, heb ik vrij snel weer honger, ondanks dat ik zeer vezelrijk brood eet. (afhankelijk van de hoeveelheid vezels zal ik zeer snel of gewoon snel weer honger krijgen). terwijl dit bij vele andere complexe koolhydraatrijke producten met veel vezels absoluut niet het geval is. onderstaande quotes zouden kunnen verklaren waarom dit het geval is.

    but exorphins seem to have effect on the function of the gastrointestinal tract (increasing small intestinal transit
    time
    ).
    Slower small intestinal transit may result in more complete absorption of ingested energy, than isoenergetic foods without exorphins. so perhaps foods rich in exorphins would be more likely to result in obesity
    ------------------------------------------

    aanvullende informatie voor deze dicussie:
    http://forum.bodynet.nl/dagelijkse-v...tml#post877094

    Laat de discussie beginnen
    Last edited by dynobet; 09-10-2011, 22:04.
    More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

  • #2
    *schuift gezellig aan*

    Ik ben ervan overtuigd dat suiker een drug is.
    Heb een dochter die ronduit een suikerjunk was/is. Toen ze klein was, deed ze er letterlijk álles aan om aan suiker te komen in alle vormen die in huis waren. Zelfs de kast moest op slot, ze nam zelfs uiteindelijk geld weg om het zelf te kopen. Omdat ze nog zo klein was, heeft een oplettende kassière mij ingelicht destijds. Ze is toen op een streng suikervrij bestaan gezet. Dat heeft letterlijk afkickverschijnselen gegeven, tot gillen en schreeuwen toe. Bleek bij haar ook een samenhang naar haar ADD te hebben, mensen die dat hebben zijn meer verslavingsgevoelig. Daarvoor hebben we therapie en medicatie gehad.
    Inmiddels kan ze er redelijk mee omgaan, al blijft het een zoetekauw en een snoepkont.

    Van brood weet ik het niet, maar wel heb ik gemerkt dat ik inderdaad na het eten van brood sneller weer trek in eten krijg dan na het eten van rijst. Eet nu een paar maanden geen brood meer, mis het niet ook.
    Ben onlangs weer eens overgegaan naar roggebrood (variatie....denk je dan) maar om meerdere redenen beviel dat me niet meer. O.a. die snelle trek erna en een meer opgezette buik.
    Last edited by Beaudien; 09-10-2011, 14:03.
    "Bodybuilding is a long term commitment and you won’t get the results you want over night. "

    Comment


    • #3
      De vraag die bij mij rijst is: Wat zijn de hoeveelheden waar we het hier over hebben? Ik kan me best indenken dat suiker een bepaalde fysiologische, op-drugs-lijkende reactie oproept, maar bij wat voor kwantiteit?

      Staat 1 kg suiker gelijk aan bijv. 1 spuit heroïne, wat betreft de reactie van het lichaam en bezetting van de receptoren? Zonder dit is het moeilijk te zeggen of suiker echt als drug gezien kan worden, aangezien er ongetwijfeld nog 10 ziljoen stoffen zijn die ook op die receptor reageren.

      Over alcohol: Die discussie heb ik ook al meerdere malen met een aantal vrienden van me gehad. Zij zijn fervente drinkers, maar streng tegen andere drugs. Daar val ik over, gezien dat gewoonweg hypocriet is. Zeker gezien alcohol veel schadelijker is dan bijv. XTC, en dat de psychologische reacties ook nog eens veel vervelender zijn. Ik zit liever in een cafe met 100 strakke mensen (gezellig, voelen zich chill) dan 100 dronken mensen (allemaal wannabee Alpha's, zware zelfoverschatting ed.).
      'Half men, half animal, all dead!'

      Comment


      • #4
        Dat van de suiker ben ik het mee eens, daar heb ik praktijkervaring mee. In het begin van het dieet vond ik het erg moeilijk om suikers te laten staan, en de behoefte naar suiker neemt langzaam af nu. Ook beginnen de eetbuien te verdwijnen en de bloedsuikerschommelingen zijn vrijwel verleden tijd.

        Dat van de gluten vind ik een interessante theorie, omdat ik door een ziekte glutenvrij moet eten. In de periode voor de diagnose had ik een tijd glutenvrij gegeten door een verkeerd advies van een arts. Voordat de diagnose dus gesteld kon worden moest ik een aantal weken weer gluten eten. Vanaf de eerste hap stond het eten me enorm tegen. Voor iemand die al langer glutenvrij eet heeft tarwe een zeer bittere smaak en is het voedsel veel te elastisch, bijna rubberachtig. Het leek wel alsof ik op een elastiekje aan het kauwen was. Zelfs ondanks de buikpijn keek ik weer erg uit naar de tijd dat ik weer gv mocht gaan eten. In die periode heb ik me slap, suf en geprikkeld gevoeld, maar ik vind het moeilijk om te zeggen of dit nu van de lichamelijke effecten kwam of van de mogelijke geestelijke effecten. Ik heb gluten in ieder geval niet ervaren als verslavend, ik kan ze missen als buikpijn.
        Status: pakt het weer rustig aan op.

        Comment


        • #5
          @ beaudien: vergelijkbare ervaringen heb ik ook gemaakt bij mijzelf, maar ook in mijn omgeving. Ik ben er zeer zeker van overtuigd.

          @milestone: Tsja bij welke concentratie? elke hoeveelheid heeft een effect. De een is gevoeliger hiervoor dan de ander. Ik persoonlijk heb ervaren dat ik toen ik af ging kicken van suikers, ik van een inname van ongeveer 125-150g per dag naar enkele grammen per dag ging, en heb toen echte ontwennings verschijnselen ervaren (en ik heb heel wat andere ontwenningsverschijnselen van andere drugs ervaren, dus ik weet waar ik over praat). Ik die altijd al de rust zelve is en zeer positief ingesteld, was helemaal down, en soms zelfs licht aggressief tegen mijn omgeving.

          Vergelijkbare verhalen en situaties heb ik ook bij andere mensen gelezen op forums om af te vallen. Via hun eetdagboekje heb ik wel vaker het aantal grammen suikers geteld, en kwam dan altijd wel aan de 75 tot soms wel 150g. (hoe meer iemand neemt, hoe heftiger meestal de symptomen en weerstand).

          dus als je een niet wetenschappelijk antwoord wil, maar op basis van mijn persoonlijke ervaringen, ervaringen van mensen die ik begeleid heb en ervaringen van andere mensen die ik volg of gevolgd heb op andere fora. dan kan iemand serieuze afkick verschijnselen hebben vanaf pak em beet 75g en meer per dag. met een inname van minder suiker zullen de symptomen minder heftig zijn, bij een grotere inname zullen de effecten heftiger zijn.
          -----------------------------

          Als we dan kijken naar de gemiddelde suiker consumptie (nederland) dan zijn er wellicht meer suikerverslaafden als dat men zou denken. Veel mensen zijn zich simpelweg niet bewust van hun verslaving. En pas als de suiker geelimineerd worden, merken ze pas hoe zeer ze hieraan gehecht zijn.
          Last edited by dynobet; 09-10-2011, 14:56.
          More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

          Comment


          • #6
            Ik ben erg gedisciplineerd wat betreft voeding, maar ik heb afgelopen vrijdag op mijn 'binge day' flink wat suikerhoudende producten genuttigd. Het effect ervan was de voor velen bekende 'watten in je hoofd': niet meer kunnen concentreren, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit had ik zelf nooit eerder ervaren, maar ik denk dat het komt door mijn dieet waarin simpele suikers nauwelijks voorkomen.

            Comment


            • #7
              intressant stuk,
              en ja ik geloof zeker dat suiker verslavend werkt.
              dat he ik zelf ook zo ervaren.

              ook wat je schrijft over zoetstoffen herken ik mijzelf.
              toen ik gezond begon te eten bleef ik zin houden in zoetigheid, dit ging ik compenseren door cola light te drinken en deed werd steeds meer. soms wel 1,5 liter per dag. ik bleef echter zin houden in zoetigheid. ik voelde me futloos en moe.

              toen ben ik het wat gaan minderen en merkte dat ik minder zin kreeg in zoete dingen nu drink ik geen cola light of andere zoetstoffen meer en ik heb nergens meer last van.
              “If you really want to do something, you will find a way; if you don't, you will find a excuse.”

              Comment


              • #8
                dat van brood herken ik ook,
                maar ik heb hier geen last van als ik havermout eet maar weer wel als ik brinta eet. terwijl havermout ook gluten bevat.

                ik denk dat dit voor het grootste deel te maken heeft met het soort graan, namelijk tarwe. dit is een industrieel bewerkt voedingsmiddel geworden in de loop der jaren omdat het in massa moet worden geproduceerd en daarvoor hebben ze het genetisch gemanipuleerd. hierdoor is het eigelijk niet meer geschikt voor consumptie.
                “If you really want to do something, you will find a way; if you don't, you will find a excuse.”

                Comment


                • #9
                  Toen ik de titel las, had ik onmiddellijk zoiets van: "die vergelijking gaat wel heel ver". Dus ging ik lezen. Ik denk dat de vergelijking wel opgaat. Grappig dat je die agressie noemde, ik las dat eens op nu.nl en heb het artikel erbij gezocht. Suiker kan driftbui voorkomen | nu.nl/gezondheid | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl.

                  Wat ik er zelf van merk, ik eet weinig zoet en weinig zout. Ik kook veel zelf, beetje noodgedwongen omdat ik allergisch ben voor een aantal voedingsmiddelen, en dan voeg ik geen suiker of zout toe. Als ik een soepje meeneem naar het werk en uitdeel, grijpen er altijd mensen naar de zoutpot, terwijl ik het goed vind. En iets zoets vind ik al snel smerig zoet.

                  Er is kennelijk sprake van gewenning aan smaak. Daarom haalt die light versie ook niets uit, want de zoete smaak blijft. Dat vind ik wel interessant: of het echt om de zoete smaak gaat waar je aan verslaafd raakt, of ook aan de inname van suiker? Ik meen iets gelezen te hebben over prestaties van sporters die verbeterden door iets zoets te proeven, ook al was het zonder caloriën of spuugden ze het direct weer uit. Brein doet rare dingen met ons.

                  Comment


                  • #10
                    Goed verhaal, mooie discussie. Denk dat suiker prima kwalificeert als drug, van gluten ben ik niet overtuigd. Wel zou het evolutionair goed te verklaren zijn, mensen hebben vezels nodig en wat is daar nou een beter mechanisme voor dan een gelukzalig gevoel.

                    Overigens wil ik wel de nuance aanbrengen dat prozac en xtc echt niet hetzelfde zijn of werken. Xtc gooit je serotoninevoorraad open, prozac voorkomt (cq vertraagt) de heropname van serotonine waardoor je effectief een hogere spiegel creeert). Xtc put je voorraad uit en is dus niet geschikt om te blijven gebruiken, prozac heeft dit nadeel niet.
                    "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

                    sigpic

                    "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

                    Comment


                    • #11
                      Goed verhaal, mooie discussie. Denk dat suiker prima kwalificeert als drug, van gluten ben ik niet overtuigd. Wel zou het evolutionair goed te verklaren zijn, mensen hebben vezels nodig en wat is daar nou een beter mechanisme voor dan een gelukzalig gevoel.

                      Overigens wil ik wel de nuance aanbrengen dat prozac en xtc echt niet hetzelfde zijn of werken. Xtc gooit je serotoninevoorraad open, prozac voorkomt (cq vertraagt) de heropname van serotonine waardoor je effectief een hogere spiegel creeert). Xtc put je voorraad uit en is dus niet geschikt om te blijven gebruiken, prozac heeft dit nadeel niet.
                      "Een zoektocht naar kennis moet los staan van het moreel van goed of kwaad, anders is die toch gedoemd niet volledig te zijn." - Genjuro

                      sigpic

                      "Rock is overpowered. Paper is fine" -Scissors-

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by lloydchristmas View Post
                        Ik ben erg gedisciplineerd wat betreft voeding, maar ik heb afgelopen vrijdag op mijn 'binge day' flink wat suikerhoudende producten genuttigd. Het effect ervan was de voor velen bekende 'watten in je hoofd': niet meer kunnen concentreren, hoofdpijn en vermoeidheid. Dit had ik zelf nooit eerder ervaren, maar ik denk dat het komt door mijn dieet waarin simpele suikers nauwelijks voorkomen.
                        als je constant een drug neemt. merk je het effect ervan steeds minder. De staat waarin je onder invloed van drugs bent is normaal geworden. Als je langere tijd geen drug genomen hebt, merk je het effect veel sterker. ik denk dat je het daarom nu zo ervaarde.


                        Originally posted by maar7en8 View Post
                        dat van brood herken ik ook,
                        maar ik heb hier geen last van als ik havermout eet maar weer wel als ik brinta eet. terwijl havermout ook gluten bevat.

                        ik denk dat dit voor het grootste deel te maken heeft met het soort graan, namelijk tarwe. dit is een industrieel bewerkt voedingsmiddel geworden in de loop der jaren omdat het in massa moet worden geproduceerd en daarvoor hebben ze het genetisch gemanipuleerd. hierdoor is het eigelijk niet meer geschikt voor consumptie.
                        dat is goed mogelijk. ik ervaar het persoonlijk voornamelijk bij brood en minder of niet bij andere producten.

                        Originally posted by Pallas View Post
                        Toen ik de titel las, had ik onmiddellijk zoiets van: "die vergelijking gaat wel heel ver". Dus ging ik lezen. Ik denk dat de vergelijking wel opgaat. Grappig dat je die agressie noemde, ik las dat eens op nu.nl en heb het artikel erbij gezocht. Suiker kan driftbui voorkomen | nu.nl/gezondheid | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl.

                        Wat ik er zelf van merk, ik eet weinig zoet en weinig zout. Ik kook veel zelf, beetje noodgedwongen omdat ik allergisch ben voor een aantal voedingsmiddelen, en dan voeg ik geen suiker of zout toe. Als ik een soepje meeneem naar het werk en uitdeel, grijpen er altijd mensen naar de zoutpot, terwijl ik het goed vind. En iets zoets vind ik al snel smerig zoet.

                        Er is kennelijk sprake van gewenning aan smaak. Daarom haalt die light versie ook niets uit, want de zoete smaak blijft. Dat vind ik wel interessant: of het echt om de zoete smaak gaat waar je aan verslaafd raakt, of ook aan de inname van suiker? Ik meen iets gelezen te hebben over prestaties van sporters die verbeterden door iets zoets te proeven, ook al was het zonder caloriën of spuugden ze het direct weer uit. Brein doet rare dingen met ons.
                        Veel mensen vinden deze vergelijking erg ver gaan. het wordt echter nog erger, wanneer je gaat kijken naar de effecten van suiker op onze gezondheid, verzadigings mechanismen, en dergelijke.

                        Suiker verdooft ons feedback systeem van het verzadigingsmechanisme. Je krijgt dus kcal binnen via suiker. En je gaat daarbij ook nog meer eten van andere dingen, omdat dit mechanisme verdoofd is. (je eet eventueel nog meer suiker).

                        kinderen die zoveel mochten eten als ze wilden, aten wanneer ze een gesuikerde drank van 150kcal namen voor het eten, tijdens het eten een aantal 100 kcal meer als mensen die geen suikerhoudend drankje gehad hebben. (dus ze krijgen en via het drankje extra kcal en via de voeding. terwijl dit in vergelijkingen met water niet gebeurde).

                        als je het verslavende karakter van suiker, combineert met de effecten ervan op ons lichaam en ons verzadigings systeem. dan begrijp je steeds beter waarom overgewicht een steeds groter probleem is in onze samenleving. (Ondanks dat dit een van de grotere factoren is die hierin meespeelt, zijn er nog vele andere factoren).
                        More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by GeneralIx View Post
                          Goed verhaal, mooie discussie. Denk dat suiker prima kwalificeert als drug, van gluten ben ik niet overtuigd. Wel zou het evolutionair goed te verklaren zijn, mensen hebben vezels nodig en wat is daar nou een beter mechanisme voor dan een gelukzalig gevoel.

                          Overigens wil ik wel de nuance aanbrengen dat prozac en xtc echt niet hetzelfde zijn of werken. Xtc gooit je serotoninevoorraad open, prozac voorkomt (cq vertraagt) de heropname van serotonine waardoor je effectief een hogere spiegel creeert). Xtc put je voorraad uit en is dus niet geschikt om te blijven gebruiken, prozac heeft dit nadeel niet.
                          aah, bedankt voor de verheldering tussen het verschil tussen XTC en prozac. ik had begrepen dat dit ongeveer dezelfde werking en effecten had. dit blijkt niet het geval te zijn.

                          jouw verklaring
                          mensen hebben vezels nodig en wat is daar nou een beter mechanisme voor dan een gelukzalig gevoel
                          . gaat natuurlijk ook mooi op voor fruit. (de suikers in fruit. ze zijn in fruit samen verpakt met de vezels). Suikers komen bijna niet voor zonder vezels in de natuur (ja honing, maar dit is door bijen bewerkt ipv door mensen).

                          Wij mensen bewerken alles. dit blijkt aan de ene kant noodzakelijk, om producten houdbaar te houden, om ervoor te zorgen dat producten een gelijkmatige kwaliteit hebben en houden, om bepaalde voedingsmiddelen in de juiste kwantiteit te kunnen leveren die gevraagd is en zo kunnen we verder gaan.

                          aan de andere kant, blijkt steeds vaker dat bepaalde bewerkingsprocessen een product zijn structuur en eigenschappen op een zodanig negatieve manier veranderen, dat deze een negatieve impact hebben op onze gezondheid (in de breedste zin van het woord).
                          More knowledge will just increase your potential. For this potential to be manifested, the knowledge must be applied!

                          Comment


                          • #14
                            ik ben er van ovetuigd dat men verslaafd kan raken aan suiker. Of het als 'drug' gezien kan worden weet ik niet. Daarvoor zijn er teveel verschillen in mening over de definitie van drugs. Maar ik heb gemerkt dat toen ik 3 weken suikervrij ging eten ik me een stuk beter voelde. Jammer genoeg niet volgehouden, want het is zeer moeilijk om helemaal suikervrij te eten. Maar dat het verslavend is weet ik 100% zeker.
                            Failure is your friend

                            Comment


                            • #15
                              Ik denk denk ook dat er 'goede' kh zijn. De kennis over voeding is beperkt, er is steeds voortschrijdend inzicht. Eerst werd gezegd: vet is niet goed voor je, dan wordt dat genuanceerd naar verzadigd, onverzadigd meervoudig enkelvoudig en omega 3 en 6 enz. Vervolgens gaan de koolhydraten in de ban. Ook daar zal een nuancering van komen. Welke wel en welke niet?

                              Comment

                              Sidebar top desktop

                              Collapse

                              Actieve discussies

                              Collapse

                              Working...
                              X