Tonijn oliebasis

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tonijn oliebasis

    ik vreet nu al een paar maand tonijn op waterbasis, ben niet anders gewend. Nu heb ik laatst een keer tonijn op olie gehad en dit was 1000x lekkerder. Vroeg me alleen af hoe ik de voedingswaarde van tonijn op olie bereken als ik het uit heb laten lekken. Neem aan dat de voedingswaarden op het blik zijn zonder uitlekken. Iemand die hier meer verstand van heeft?
    People often quit right before they're about to have the big breakthrough.

  • #2
    Iets te snel een topic gemaakt, Was al 1 met precies hetzelfde onderwerp.
    Hier had dynobet het volgende op geantwoord:

    Originally posted by dynobet View Post
    als je de olie uit laat lekkern (niet op je brood). dan verdwijnt er dus enkel VET. en dan tel je die 130g.

    per blikje eet je dan:
    35g eiwitten, 12g vetten.

    tel daar nog 26g carbs, 1g vet en een 5g eiwit uit brood bij, en dan zit je aan: e40, k26, v13 = +-380 kcal.
    -----------------------------------

    Stel je lekt de helft van die olie op je brood:
    volledig gewicht = 185g. en het uitlek gewicht is 130. dan betekent dit dat er in dat blikje 55g olie zit. als je dus de helft op je brood lekt. en de andere helft weg gooit. dan kun je dus nog ongeveer een 25g vetten optellen bij wat je binnenkrijgt. Dus: e40, k26, v38, en kcal = 606 kcal.

    en als je het hele blikje met alle olie eet. zou je dus: e40, k26, v63 eten. dat komt neer op 831 kcal.
    ---------------------------

    De een lekt echter anders uit als de andere. de een duwt het ijzeren bovenstuk op de tonijn, en "perst" de olie eruit. deze zal wellicht maar een 8-10g vetten bij zijn tonijn overhouden. de ander giet als het ware het overtollige vet eraf. maar laat de tonijn nog flink vol met olie zitten. en deze lekt dus makkelijk een 10g vetten minder uit, als de ander.

    En de ene tonijn variant/merk doet echt droge tonijn met zo min mogelijk water. en voegt daaraan olie toe. de tonijn zuigt als het ware heel veel olie op. en daardoor bevat deze uitgelekt meer olie. en de andere variant/merk, laat de tonijn iets natter, en voegt daaraan olie toe. waardoor er weer minder wordt opgenomen. (dus mijn beredenering dat er enkel olie als uitlek gewicht inzit, hoeft niet eens perse te kloppen, en dan klopt mijn berekening in mijn eerdere voorbeeld ook niet).
    ----------------------------

    dus conclusie: je kan eigenlijk niet echt weten hoeveel vet/ kcal je blikje tonijn bevat. je weet wel dat er 35g eiwitten inzitten. maar de hoeveelheid vat hangt ervan af.

    oplossing: je koopt een blikje op water. lekt deze goed uit. en voegt zelf de hoeveelheid olijfolie toe die jij wil. Zo kun je zelf bepalen welke soort en hoeveel olie je toevoegt. je weet dus exacte hoeveelheid eiwitten en vetten, en dus ook kcal.

    Per blikje tonijn, ben je dan 10 cent extra kwijt aan olijfolie. dit hoeft echter niet per defenitie duurder te zijn als tonijn + olijfolie in één te kopen. Bij de dure merken tonijn (john west, etc), is op water even duur als op olie.

    maar bij de goedkope merken, is de variant op water vaak 20-30 cent goedkoper. en dan is zelf je olie toevoegen goedkoper en dus ook nog handiger. aangezien ik zelf deep blue (goedkoop merk waarbij olijfolie variant duurder is) koop, of tonijn bij de aldi. voeg ik zelf mijn olie toe.
    People often quit right before they're about to have the big breakthrough.

    Comment


    • #3
      Op het blikje staat gewoon uitlekgewicht. Maar dat is uitlekgewicht,.... niet het gewicht als je de olie er uit perst
      Passion is: pushing yourself when no one else is around

      Comment


      • #4
        Ik pak straks wel gewoon even de weegschaal erbij en kijk hoeveel olie je er ongeveer uit kan persen. Heb ik in elk geval een richtlijn.
        People often quit right before they're about to have the big breakthrough.

        Comment


        • #5
          je kunt ook tonijn op waterbasis nemen en er zelf olijfolie bij gooien.
          weet je precies hoeveel het is.
          “If you really want to do something, you will find a way; if you don't, you will find a excuse.”

          Comment


          • #6
            Ik lek er niets uit, ik eet de tonijn op zoals hij in het blik zit. Maar ik eet dan wel geen brood.

            Comment


            • #7
              Maak niet dezelfde fout als ik destijds brah..

              http://forum.bodynet.nl/polls-only/5...k-in-olie.html
              sq 130 / dl 175 / bp 100 / mp 70

              you know they can't handle us like debbies does dallas

              Comment


              • #8
                Originally posted by kojak View Post
                Maak niet dezelfde fout als ik destijds brah..

                http://forum.bodynet.nl/polls-only/5...k-in-olie.html
                LoL ??

                Moeilijk te geloven zoiets....

                Comment


                • #9
                  Toch is het zo..
                  Voedingswaarden op blik is uitgelekt.
                  En aangezien het onmogelijk is de olie er compleet uit te laten lekken blijven er een hele hoop onberekende kcal over. Risico is mij dus te groot. Eet deze 5 blikken nog op (uitgelekt uiteraard) en ga dan mooi weer over op waterbasis, veel veiliger.
                  People often quit right before they're about to have the big breakthrough.

                  Comment


                  • #10
                    Ik neem inderdaad ook gewoon op waterbasis en voeg zelf olie, zodat ik precies weet hoe of wat.
                    "Straight outta gym"

                    Comment


                    • #11
                      Originally posted by Waterpoloboy View Post
                      Ik neem inderdaad ook gewoon op waterbasis en voeg zelf olie, zodat ik precies weet hoe of wat.
                      same here werkt prima zo, en ook heerlijk
                      was ik maar een vrouw, dan was ik tevreden geweest met mijn huidig gewicht

                      Comment

                      Sidebar top desktop

                      Collapse

                      Actieve discussies

                      Collapse

                      Working...
                      X