Tonijn en kwik...?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Tonijn en kwik...?

    Hey iedereen, ben er juist achtergekomen dat tonijn veel kwik zou bevatten.

    Hoe hoger de vis in de voedselketen zit hoe meer kwik het zou bevatten....?
    Mercury in fish - Wikipedia, the free encyclopedia

    Ik eet dagelijks zo'n 150gr tonijn uit blik....
    zou ik ermee stoppen of gewoon doorgaan?

  • #2
    Ik zou er gewoon mee doorgaan. Misschien wat afwisselen maar over elk type voeding zeggen ze wel wat op het internet. Ze maken je helemaal gek met van allerlei rare dingen.

    Comment


    • #3
      Gewoon niet elke dag eten, problem solved

      Ik eet het 3 a 4 keer per week.
      SUFFER THE PAIN OF DISCIPLINE OR SUFFER THE PAIN OF REGRET

      Comment


      • #4
        0 - 1 1 - 2 0 0 9
        Kopje thee remt opname kwik uit vis (Food Chemistry 112 (2009) 46–50.)

        Vis is gezond maar ook weer niet. Vis is een bron van omega-3-vetzuren, selenium en taurine. Heel gezond. Maar dankzij de lakse manier waarop wij met onze planeet omgaan is vis ook een bron van kwik en andere zware metalen. Niet zo gezond. Moet je dus vis eten of niet? Onderzoekers van Purdue University hebben een fraaie oplossing bedacht: eet vis en drink daar een kopje thee bij. Je lichaam neemt het kwik uit de vis dan niet op.

        Kwik tast al in kleine hoeveelheden hart en bloedvaten aan. Op zich is vis dankzij het taurinerijke eiwit en de visvetzuren juist goed voor het hart, maar in sommige studies vinden onderzoekers dankzij de kwikverontreiniging geen positieve effecten van vis op het cardiovasculaire systeem. [N Engl J Med. 2002 Nov 28;347(22):1747-54.]

        De onderzoekers vroegen zich af of je daar iets aan kunt doen door vis te eten in combinatie met plantaardige vezels of polyfenolen. Daarvan is bekend dat ze de opname van zware metalen als cadmium remmen. In Food Chemistry beschrijven de onderzoekers hun proeven waarin ze verontreinigde makreel - 1 ppm kwik - lieten verteren in een kunstmatige spijsvertering, compleet met alle enzymen en sappen die je ook vindt in de menselijke spijsvertering. Vervolgens keken ze hoeveel van die kwik werd omgezet in een vorm die darmcellen kunnen opnemen.

        Zo ontstond de figuur die je hieronder ziet, en die je vertelt dat soja-eiwit de omzetting van kwik in een opneembare vorm remt. Het lijntje geeft de hoeveelheid kwik aan, de blokjes de opneembare hoeveelheid kwik.






        Nou is zo'n systeem slechts een benadering van de werkelijkheid. Dat weten de onderzoekers ook wel. "Further studies, combining a human intestinal cell model with testing in an in vivo system, are required", zeggen de onderzoekers in de laatste regels van hun publicatie.

        Als onderzoekers zoiets zeggen, dan hebben ze zulk onderzoek meestal al gedaan. Ze hebben het vaak zelfs al opgestuurd naar een tijdschrift. Zo ook in dit geval. Op de website van het Fish4Health-project vind je de uitkomsten van dat onderzoek al in de vorm van een poster. [Link] De onderzoekers hebben menselijke darmcellen aan hun systeem toegevoegd, en vervolgens gekeken hoeveel kwik die opnamen.

        Zwarte thee is de beste remmer van kwik, blijkt uit het materiaal. Op de tweede plaats komt groene thee.




        Tarwevezels doen het ook redelijk, de vezels uit havermout werken een beetje en die uit het vezelsupplement psyllium werken helemaal niet.




        Als je helemaal zeker wilt weten dat je vis kwikproof is, dan neem je er behalve een kopje thee dus ook een stukje volkorenbrood bij.
        + 5 niets betekende tekens
        On a long road to insanity.

        SQ: 165kg BP: 125kg DL: 180kg

        Comment


        • #5
          Eet soms wel 3blikjes als ik geen zin heb om te koken

          Comment

          Sidebar top desktop

          Collapse

          Actieve discussies

          Collapse

          Working...
          X