Magnetron kan calorieën in maaltijd tellen
Het Amerikaanse General Electric werkt aan een magnetron die het aantal calorieën in een maaltijd accuraat kan meten.
Foto: General Electric
Volgens MIT Technology Review werkt de techniek net als een magnetron op basis van straling.
De wetenschappers van General Electric laten in een testopstelling microgolven door eten gaan. Door te kijken welke golven helemaal door het eten gaan, kan de hoeveelheid vet en water worden bepaald.
Wanneer het gewicht en de hoeveelheid vet en water bekend zijn, kan de hoeveelheid suikers, vezels, proteïnen van een maaltijd worden bepaald door het vet en water van het totale gewicht af te trekken.
Nauwkeurig
Volgens de wetenschappers is hun meting bijna net zo nauwkeurig als methoden waarbij eten wordt verbrand, de huidige manier om het aantal calorieën van porties eten en drinken accuraat te meten. Het apparaat van General Electric zat tijdens tests tussen de 5 en 10 procent naast zulke metingen.
Momenteel werkt de techniek alleen nog bij vloeistoffen en gepureerd voedsel, uiteindelijk moet het caloriegehalte van alle soorten voedsel nauwkeurig gemeten kunnen worden.
De wetenschappers denken dat de techniek in verschillende soorten keukengerei gebouwd kan worden, maar door het gebruik van microgolven is de magnetron het meest voor de hand liggend.
Bron: Magnetron kan calorieën in maaltijd tellen | nu.nl/tech | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
Dat is interessant en als het echt zo accuraat is ook heel tijd besparend.
Het Amerikaanse General Electric werkt aan een magnetron die het aantal calorieën in een maaltijd accuraat kan meten.
Foto: General Electric
Volgens MIT Technology Review werkt de techniek net als een magnetron op basis van straling.
De wetenschappers van General Electric laten in een testopstelling microgolven door eten gaan. Door te kijken welke golven helemaal door het eten gaan, kan de hoeveelheid vet en water worden bepaald.
Wanneer het gewicht en de hoeveelheid vet en water bekend zijn, kan de hoeveelheid suikers, vezels, proteïnen van een maaltijd worden bepaald door het vet en water van het totale gewicht af te trekken.
Nauwkeurig
Volgens de wetenschappers is hun meting bijna net zo nauwkeurig als methoden waarbij eten wordt verbrand, de huidige manier om het aantal calorieën van porties eten en drinken accuraat te meten. Het apparaat van General Electric zat tijdens tests tussen de 5 en 10 procent naast zulke metingen.
Momenteel werkt de techniek alleen nog bij vloeistoffen en gepureerd voedsel, uiteindelijk moet het caloriegehalte van alle soorten voedsel nauwkeurig gemeten kunnen worden.
De wetenschappers denken dat de techniek in verschillende soorten keukengerei gebouwd kan worden, maar door het gebruik van microgolven is de magnetron het meest voor de hand liggend.
Bron: Magnetron kan calorieën in maaltijd tellen | nu.nl/tech | Het laatste nieuws het eerst op nu.nl
Dat is interessant en als het echt zo accuraat is ook heel tijd besparend.
Comment