Natural news, 6 mei 2014
In het tijdschrift Environmental Research werd op 29 april 2014 een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat al na één week voornamelijk biologische voeding eten de inname van pesticiden in het lichaam is verminderd met een verbazingwekkende 90 procent. De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de Royal Melbourne Institute of Technology Universiteit in Australië.
Hoofdonderzoeker Dr Liza Oates: hieruit blijkt dat biologische voeding een belangrijke rol kan spelen in de preventieve aanpak voor het terugdringen van blootstelling aan pesticiden.
Dit is de eerste studie over dit fenomeen bij volwassenen. De onderzoekers hebben willekeurig 13 volwassenen aangewezen die een dieet van tenminste 80 procent biologische voeding of 80% conventioneel bespoten voedingsmiddelen aten.
Hoofdonderzoeker Oates: Australiërs worden vooral aan pesticiden blootgesteld door hun voeding, maar er zijn ook andere bronnen. Dat wilden we onderzoeken. De urine van de deelnemers werd getest op zes verschillende chemische stoffen die bekend staan als dialkylphosphates (DAP), die worden geproduceerd als het lichaam probeert organofosfaatpesticiden af te breken.
Bij de conventionele voedselproductie worden vaak organofosfaatpesticiden gebruikt, die werken als neurotoxinen op het zenuwstelsel van insecten - en mensen - door een belangrijk enzym te blokkeren. Recente studies hebben voor meer bezorgdheid gezorgd, omdat relatief kleine hoeveelheden van deze stoffen al een nadelig effect kunnen hebben op onze gezondheid.
De uitkomst: een vermindering van 89% aan neurotoxinen door het eten van biologische voedingsmiddelen. Deze studie is een belangrijke eerste stap in de uitbreiding van de kennis rondom biologisch eten. We zijn nu bezig met een follow-up.
Andere manieren om blootstelling aan organofosfaatpesticiden te verminderen
De Environmental Working Group (EWG) verspreidt ieder jaar een lijst waarop een grote variëteit aan fruit en groentesoorten staan vermeld en de hoeveelheid pesticiden die zij in/op zich hebben. Ze gebruiken hiervoor data van het Amerikaanse departement van landbouw. Volgens EWG wordt door het vermijden van de Dirty Dozen List (de ergste twaalf vervuilde fruit en groenten) en in plaats daarvan de Clean fifteen List (de minst vervuilde 15 fruit en groentesoorten) te kiezen de inname met 80% verminderd.
Ook vegetarisme zorgt voor een verlaging. Volgens een studie uit 2010 hebben mensen die 10 dagen hadden doorgebracht in een Boeddhistisch klooster (en geen vlees aten) een dramatische vermindering van antibiotica en ftalaten in hun urine. Ftalaten zijn weekmakers die worden toegevoegd aan kunststoffen (om deze meer flexibel te maken) en aan pesticiden. Deze ftalaten zijn bewezen verstoorders van het hormoonstelsel. Ze kunnen de oorzaak zijn van kanker, diabetes, zwaarlijvigheid en dalende zaadkwaliteit bij mannen.
Door David Gutierrez
Bron: Eating organic foods reduces pesticide exposure by nearly 90% after just one week
In het tijdschrift Environmental Research werd op 29 april 2014 een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat al na één week voornamelijk biologische voeding eten de inname van pesticiden in het lichaam is verminderd met een verbazingwekkende 90 procent. De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de Royal Melbourne Institute of Technology Universiteit in Australië.
Hoofdonderzoeker Dr Liza Oates: hieruit blijkt dat biologische voeding een belangrijke rol kan spelen in de preventieve aanpak voor het terugdringen van blootstelling aan pesticiden.
Dit is de eerste studie over dit fenomeen bij volwassenen. De onderzoekers hebben willekeurig 13 volwassenen aangewezen die een dieet van tenminste 80 procent biologische voeding of 80% conventioneel bespoten voedingsmiddelen aten.
Hoofdonderzoeker Oates: Australiërs worden vooral aan pesticiden blootgesteld door hun voeding, maar er zijn ook andere bronnen. Dat wilden we onderzoeken. De urine van de deelnemers werd getest op zes verschillende chemische stoffen die bekend staan als dialkylphosphates (DAP), die worden geproduceerd als het lichaam probeert organofosfaatpesticiden af te breken.
Bij de conventionele voedselproductie worden vaak organofosfaatpesticiden gebruikt, die werken als neurotoxinen op het zenuwstelsel van insecten - en mensen - door een belangrijk enzym te blokkeren. Recente studies hebben voor meer bezorgdheid gezorgd, omdat relatief kleine hoeveelheden van deze stoffen al een nadelig effect kunnen hebben op onze gezondheid.
De uitkomst: een vermindering van 89% aan neurotoxinen door het eten van biologische voedingsmiddelen. Deze studie is een belangrijke eerste stap in de uitbreiding van de kennis rondom biologisch eten. We zijn nu bezig met een follow-up.
Andere manieren om blootstelling aan organofosfaatpesticiden te verminderen
De Environmental Working Group (EWG) verspreidt ieder jaar een lijst waarop een grote variëteit aan fruit en groentesoorten staan vermeld en de hoeveelheid pesticiden die zij in/op zich hebben. Ze gebruiken hiervoor data van het Amerikaanse departement van landbouw. Volgens EWG wordt door het vermijden van de Dirty Dozen List (de ergste twaalf vervuilde fruit en groenten) en in plaats daarvan de Clean fifteen List (de minst vervuilde 15 fruit en groentesoorten) te kiezen de inname met 80% verminderd.
Ook vegetarisme zorgt voor een verlaging. Volgens een studie uit 2010 hebben mensen die 10 dagen hadden doorgebracht in een Boeddhistisch klooster (en geen vlees aten) een dramatische vermindering van antibiotica en ftalaten in hun urine. Ftalaten zijn weekmakers die worden toegevoegd aan kunststoffen (om deze meer flexibel te maken) en aan pesticiden. Deze ftalaten zijn bewezen verstoorders van het hormoonstelsel. Ze kunnen de oorzaak zijn van kanker, diabetes, zwaarlijvigheid en dalende zaadkwaliteit bij mannen.
Door David Gutierrez
Bron: Eating organic foods reduces pesticide exposure by nearly 90% after just one week
Comment