Onlangs was ik op vakantie en kon ik geen kwark kopen. Wel melk, daarop besloot ik zelf kwark te maken. Je krijgt een product gelijk aan hüttenkäse, als je dat nog eens opklopt, krijg je kwark.
Nodig: 1 liter melk (naar keuze: geit, paard, koe, mager, halfvol of vol, wel vers, niet gepasteuriseerd) en sap van 1 citroen (vers).
Melk verwarmen tot het bijna kookt, van het vuur af halen en de citroen erdoor mengen. De melk gaat nu stremmen. Goed blijven roeren dan krijg je kleinere 'klonten'. Stremsel in een theedoek uithangen voor een uurtje. Klaar is je kwark, je kunt het nu nog een keer opkloppen dan heeft het ook de structuur van kwark. Die liter melk geeft ongeveer een kwart liter kwark, ligt er aan hoe lang je het laat uitlekken.
Laat je het langer uithangen onder druk (met een gewichtje er op), dan kun je het zelfs in plakken snijden, kruiden en zout er op, heerlijk.
Eet smakelijk.
Nodig: 1 liter melk (naar keuze: geit, paard, koe, mager, halfvol of vol, wel vers, niet gepasteuriseerd) en sap van 1 citroen (vers).
Melk verwarmen tot het bijna kookt, van het vuur af halen en de citroen erdoor mengen. De melk gaat nu stremmen. Goed blijven roeren dan krijg je kleinere 'klonten'. Stremsel in een theedoek uithangen voor een uurtje. Klaar is je kwark, je kunt het nu nog een keer opkloppen dan heeft het ook de structuur van kwark. Die liter melk geeft ongeveer een kwart liter kwark, ligt er aan hoe lang je het laat uitlekken.
Laat je het langer uithangen onder druk (met een gewichtje er op), dan kun je het zelfs in plakken snijden, kruiden en zout er op, heerlijk.
Eet smakelijk.
Comment