KLIK OP PLAATJE:
In vette vis als zalm, makreel en haring (zie de tabel op deze pagina) zitten veel goede vetzuren (DHA en EPA), ook wel vis-omega-3 genoemd. Je kunt die vetzuren ook zonder graten als voedingssupplement krijgen: visoliecapsules.
Gezondheidsclaims
Deze capsules zouden het risico op hart- en herseninfarcten kunnen verkleinen en bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Sommige reuma- en Crohn-patiënten kunnen baat hebben bij visolie. Andere gezondheidsclaims zijn niet of nauwelijks bewezen, maar worden wel regelmatig op de verpakking van de 23 door de Consumentenbond onderzochte producten genoemd.
Hulp bij het kopen
Bij de test bleek dat niet altijd in de capsules zit wat op de verpakking staat. Vital Green en Omega Combi bevatten ruim 30% minder vetzuren dan aangegeven, vier merken zaten tussen de 20 en 30% te hoog.
De informatie op de verpakkingen schiet in veel gevallen tekort, waardoor je als gebruiker niet precies weet wat je slikt en waarom. Een juiste dagdosis vermelden alleen de huismerken van AH, DA, Etos, en Hema die ook nog eens tot de goedkopere opties behoren. Maar verse vette vis heeft nog altijd de voorkeur boven een vispil.
Er wordt her en der gerommeld met de juiste dagelijkse dosering. Die is soms veel te hoog. Bij de huismerken van Hema, Etos, AH en DA klopt het advies over de dagdosering met de aanbeveling van de Gezondheidsraad en er zit in de capsules wat op de verpakking staat vermeld.
Van dit kwartet is de pot van de Hema met €2,20 het goedkoopst. Omgerekend €0,30 per gram visolie. Aan de andere kant van het spectrum zit Vital Green met een pot van €27 (€5,70 per gram) en daarvoor krijg je dan ook nog eens minder vetzuren dan beloofd.
Dosering
In de capsules zit regelmatig meer visolie dan op het etiket staat vermeld. Sommige fabrikanten doen dat met opzet zodat het product op de uiterste houdbaarheidsdatum niet minder bevat dan op de verpakking vermeld. De Voedsel en Warenautoriteit accepteert een afwijking van plus en min 20%. Uit onze test blijkt dat veel fabrikanten in staat zijn om veel nauwkeuriger te doseren.
Te hoge dosis
Bij visoliecapsules wordt onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ vaak de door de Gezondheidsraad aanbevolen dagelijkse dosis overschreden. Maar die aanbeveling is er niet voor niets. Het is moeilijk te voorspellen wat de negatieve gezondheidseffecten van een stelselmatige overschrijding van dat advies kunnen zijn. Je mag er ook weinig extra positief effect van verwachten. Bij een onderzoek naar de grote visconsumptie van Inuït op Groenland werden veel positieve effecten van visolie in kaart gebracht, maar ook een verhoogd risico op hersenbloeding, mogelijk het gevolg van een te hoge dosis.
Vers of capsules?
Verse vette vis verdient de voorkeur omdat de positieve effecten daarvan wetenschappelijk beter onderbouwd zijn dan die van capsules. Dat hangt samen met andere stoffen die die ook in vis aanwezig zijn. We weten niet precies welke stoffen dat zijn.
Haring, makreel en gekweekte zalm zijn vet. Paling ook, maar die heeft het moeilijk en kan beter niet gevangen noch gekocht worden. Haring (maatjes) is een erg zoute vis en komt om die reden op de tweede plaats.
Duurzame vis
We hebben eerder onderzoek gedaan naar vis. Ook toen is gekeken naar de hoeveelheden van deze speciale omega-3-vetzuren. Daarnaast is ook gekeken naar hoe duurzaam de vangst van deze vissoorten is of dat ze zijn gekweekt. Ook vervuiling met kwik en dioxines kwamen in dat onderzoek aan de orde. Klik hier om het rapport te downloaden (pdf, 176 kB).
Hoe wij visoliecapsules testen
We onderzochten of het op de verpakking vermelde gehalte DHA en EPA daadwerkelijk aanwezig is, of de geadviseerde dagdosis conform het advies van de Gezondheidsraad is en of de claims kloppen.Voor elke analyse zijn 20 capsules in bewerking genomen.
Via literatuuronderzoek en officiële rapporten is nagegaan in hoeverre de claims kunnen worden onderbouwd. Ook is dit nog eens geverifieerd bij externe deskundigen.
Het oordeel is gebaseerd op:
Jawel. De visolievetzuren (DHA en EPA) zijn het 'smeermiddel' voor veel biochemische processen in het lichaam. Het vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen. Ook vertraagt visolie de bloedstolling waardoor je minder snel verstoppingen krijgt. Daarnaast zijn de vetzuren betrokken bij het remmen van ontstekingen.
Voordelen van visolie:
Visoliecapsules hebben geen voldoende bewezen effect op:
Alle bewezen gezondheidseffecten zijn duidelijker bij het eten van vis dan bij het gebruik van capsules.
Wat is Omega-3?
Omega-3 of n-3 vetzuren, ook wel vitamine F genoemd, zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze nodig heeft, maar niet (voldoende) zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet halen (net als vitamines).
De belangrijkste omega-3-vetzuren zijn:
EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn twee lange vetzuurketens die in het lichaam kunnen worden opgebouwd uit dat ALA en dus niet strikt essentieel zijn. Maar ons lichaam kan er onvoldoende van aanmaken, zodat ze toch via de voeding moeten worden aangevuld.
De enige belangrijke voedingsbron van EPA en DHA is visolie (aanwezig in vette vis en visoliecapsules).
In vette vis als zalm, makreel en haring (zie de tabel op deze pagina) zitten veel goede vetzuren (DHA en EPA), ook wel vis-omega-3 genoemd. Je kunt die vetzuren ook zonder graten als voedingssupplement krijgen: visoliecapsules.
Gezondheidsclaims
Deze capsules zouden het risico op hart- en herseninfarcten kunnen verkleinen en bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk. Sommige reuma- en Crohn-patiënten kunnen baat hebben bij visolie. Andere gezondheidsclaims zijn niet of nauwelijks bewezen, maar worden wel regelmatig op de verpakking van de 23 door de Consumentenbond onderzochte producten genoemd.
Hulp bij het kopen
Bij de test bleek dat niet altijd in de capsules zit wat op de verpakking staat. Vital Green en Omega Combi bevatten ruim 30% minder vetzuren dan aangegeven, vier merken zaten tussen de 20 en 30% te hoog.
De informatie op de verpakkingen schiet in veel gevallen tekort, waardoor je als gebruiker niet precies weet wat je slikt en waarom. Een juiste dagdosis vermelden alleen de huismerken van AH, DA, Etos, en Hema die ook nog eens tot de goedkopere opties behoren. Maar verse vette vis heeft nog altijd de voorkeur boven een vispil.
Er wordt her en der gerommeld met de juiste dagelijkse dosering. Die is soms veel te hoog. Bij de huismerken van Hema, Etos, AH en DA klopt het advies over de dagdosering met de aanbeveling van de Gezondheidsraad en er zit in de capsules wat op de verpakking staat vermeld.
Van dit kwartet is de pot van de Hema met €2,20 het goedkoopst. Omgerekend €0,30 per gram visolie. Aan de andere kant van het spectrum zit Vital Green met een pot van €27 (€5,70 per gram) en daarvoor krijg je dan ook nog eens minder vetzuren dan beloofd.
Dosering
In de capsules zit regelmatig meer visolie dan op het etiket staat vermeld. Sommige fabrikanten doen dat met opzet zodat het product op de uiterste houdbaarheidsdatum niet minder bevat dan op de verpakking vermeld. De Voedsel en Warenautoriteit accepteert een afwijking van plus en min 20%. Uit onze test blijkt dat veel fabrikanten in staat zijn om veel nauwkeuriger te doseren.
Te hoge dosis
Bij visoliecapsules wordt onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’ vaak de door de Gezondheidsraad aanbevolen dagelijkse dosis overschreden. Maar die aanbeveling is er niet voor niets. Het is moeilijk te voorspellen wat de negatieve gezondheidseffecten van een stelselmatige overschrijding van dat advies kunnen zijn. Je mag er ook weinig extra positief effect van verwachten. Bij een onderzoek naar de grote visconsumptie van Inuït op Groenland werden veel positieve effecten van visolie in kaart gebracht, maar ook een verhoogd risico op hersenbloeding, mogelijk het gevolg van een te hoge dosis.
Vers of capsules?
Verse vette vis verdient de voorkeur omdat de positieve effecten daarvan wetenschappelijk beter onderbouwd zijn dan die van capsules. Dat hangt samen met andere stoffen die die ook in vis aanwezig zijn. We weten niet precies welke stoffen dat zijn.
Haring, makreel en gekweekte zalm zijn vet. Paling ook, maar die heeft het moeilijk en kan beter niet gevangen noch gekocht worden. Haring (maatjes) is een erg zoute vis en komt om die reden op de tweede plaats.
Duurzame vis
We hebben eerder onderzoek gedaan naar vis. Ook toen is gekeken naar de hoeveelheden van deze speciale omega-3-vetzuren. Daarnaast is ook gekeken naar hoe duurzaam de vangst van deze vissoorten is of dat ze zijn gekweekt. Ook vervuiling met kwik en dioxines kwamen in dat onderzoek aan de orde. Klik hier om het rapport te downloaden (pdf, 176 kB).
Hoe wij visoliecapsules testen
We onderzochten of het op de verpakking vermelde gehalte DHA en EPA daadwerkelijk aanwezig is, of de geadviseerde dagdosis conform het advies van de Gezondheidsraad is en of de claims kloppen.Voor elke analyse zijn 20 capsules in bewerking genomen.
Via literatuuronderzoek en officiële rapporten is nagegaan in hoeverre de claims kunnen worden onderbouwd. Ook is dit nog eens geverifieerd bij externe deskundigen.
Het oordeel is gebaseerd op:
- Hoe goed de geadviseerde dagdosis overeenkwam met het advies van de Gezondheidsraad;
- Hoe goed de geëtiketteerde waarden voor EPA en DHA overeenkwamen met de analyse. Een afwijking van plus of min 10% wordt acceptabel geacht. De VWA hanteert plus of min 20%. Ook met deze grens is rekening gehouden.
Jawel. De visolievetzuren (DHA en EPA) zijn het 'smeermiddel' voor veel biochemische processen in het lichaam. Het vetzuur DHA is een belangrijke bouwsteen van de hersenen. Ook vertraagt visolie de bloedstolling waardoor je minder snel verstoppingen krijgt. Daarnaast zijn de vetzuren betrokken bij het remmen van ontstekingen.
Voordelen van visolie:
- Kan het risico op hart- en herseninfarcten verkleinen.
- Kan in hogere doseringen bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk. Gebruik een hogere dosis uitsluitend in overleg met uw arts.
- Kan bij sommige reuma- en Crohn-patiënten verlichting geven van klachten.
Visoliecapsules hebben geen voldoende bewezen effect op:
- Darmproblemen, andere dan Crohn;
- Spier- en gewrichtspijn, andere dan reuma;
- Cholesterolgehalte;
- Bloedvaten;
- Concentratievermogen;
- Geheugen;
- Huid;
- Afweersysteem;
- Psyche;
- Luchtwegen.
Alle bewezen gezondheidseffecten zijn duidelijker bij het eten van vis dan bij het gebruik van capsules.
Wat is Omega-3?
Omega-3 of n-3 vetzuren, ook wel vitamine F genoemd, zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze nodig heeft, maar niet (voldoende) zelf kan aanmaken en dus uit de voeding moet halen (net als vitamines).
De belangrijkste omega-3-vetzuren zijn:
- alfa-linoleenzuur (ALA of LNA);
- eicosapentaeenzuur (EPA);
- docosohexaeenzuur (DHA).
EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn twee lange vetzuurketens die in het lichaam kunnen worden opgebouwd uit dat ALA en dus niet strikt essentieel zijn. Maar ons lichaam kan er onvoldoende van aanmaken, zodat ze toch via de voeding moeten worden aangevuld.
De enige belangrijke voedingsbron van EPA en DHA is visolie (aanwezig in vette vis en visoliecapsules).
Comment