Plantenextracten, vetcellen en gezondheid!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Plantenextracten, vetcellen en gezondheid!

    Plantenstoffen uit rabarber en wortel halen vet uit de vetcel (J Agric Food Chem. 2007 Oct 17;55(21):8404-10.) Dat resveratrol, naringenin en flavonoiden als morin de opslag van vet in vetcellen remmen wisten we al. Een Taiwanese studie, die is verschenen in de Journal of Agricultural and Food Chemistry, heeft de lijst met stoffen die vetcellen remmen verder uitgebreid. Vooral rutin [formule hiernaast - red.] en o-coumaric acid doen het volgens het onderzoek goed.
    De Taiwanezen deden experimenten met vetcellen van muizen in reageerbuizen. Stelden ze die bloot aan flavonoiden en kaneelzuren, dan namen de cellen minder makkelijk vetten op. Sterker: de vetten verdwenen uit de vetcel. De mate waarin zie je in de onderstaande tabel. Hoe hoger het percentage, des te minder vetten zaten er in de vetcel.


    Twee plantenstoffen springen eruit: rutin en o-coumaric acid. Rutin is een versuikerde versie van quercetine. Je vindt hem in rabarber en boekweit. De andere component, o-coumaric acid, is een metaboliet van p-coumaric acid, een verbinding in tomaten, wortels en pinda's.
    Toen de Taiwanezen nagingen wat de twee best presterende verbindingen precies doen in de vetcellen, zagen ze dat die precies dezelfde effecten hadden.
    Ze remden allebei de aanmaak van de vet-receptor PPAR-g. De figuur hieronder heeft betrekking op o-coumaric acid, maar de figuur zou voor hetzelfde geld over rutin kunnen gaan. Resveratrol en EGCG remmen volgens andere studies trouwens ook het PPAR-g-eiwit.


    De vetcellen veranderen onder invloed van de plantenstoffen. Ze maken bijvoorbeeld meer adiponectin aan: een eiwit dat de gevoeligheid voor insuline in spiercellen verhoogt. Ook de figuur van hieronder gaat over o-coumaric acid, maar weer zou hij net zo goed over rutin kunnen gaan.


    De aanwijzingen dat fenolische plantenstoffen vetcellen leegknijpen stapelen zich op. Het is niet raar dat supplementenbedrijven stackers op de markt brengen met dit soort verbindingen. PasioIngredients heeft bijvoorbeeld Svelta, een stacker met cafeine, chocamine en de fenolen resveratrol en EGCG. [PasioIngredients.com] Een ander voorbeeld is Superloss van HardcoreSlimming. [HardcoreSlimming.com] In Superloss zit resveratrol, naringenin, capsaicin en astaxanthine.

    enkele studies:
    Studie naar het effect van capsaicin op de vetverbranding bij gezonde mannen

    Dierstudie naar het effect van capsaicin op de stofwisseling.

    Onderzoek naar het effect van een voedingspatroon met veel rode pepers (capsaicin) op de stofwisseling.

    Onderzoek naar het effect van rode pepers (capsaicin) op hardlopers.

    In vitro-studie naar het effect van naringenin op de vetcel.

    Populair-wetenschappelijk artikel over naringenin en afvallen.

    Dierstudie naar de effecten van astaxanthine op de stofwisseling.

    Nog een dierstudie naar de effecten van astaxanthine op de stofwisseling.

    In vitro-studie naar het effect van resveratrol op de vetcel.

    Dierstudie naar het effect van resveratrol op de verbranding van energie in de spieren.
    Last edited by hardcoreslimming; 17-10-2009, 19:12.

  • #2
    Zal die artikelen eens doornemen, thanks voor de links.
    Ik wil alleen wel 1 kritische kanttekening plaatsen, namelijk dat degelijke studies echt IN VIVO uitgevoerd moeten worden wil er een praktische toepassing worden toegekent. In je post vermeld je namelijk dat die Taiwanezen hun studie uitvoerden in een reageer buis. Cellen gedragen zich in een levend organisme nou eenmaal anders dan in een reageerbuis.

    Comment


    • #3
      Originally posted by voyage View Post
      Zal die artikelen eens doornemen, thanks voor de links.
      Ik wil alleen wel 1 kritische kanttekening plaatsen, namelijk dat degelijke studies echt IN VIVO uitgevoerd moeten worden wil er een praktische toepassing worden toegekent. In je post vermeld je namelijk dat die Taiwanezen hun studie uitvoerden in een reageer buis. Cellen gedragen zich in een levend organisme nou eenmaal anders dan in een reageerbuis.
      hey je hebt helemaal gelijk. in vitro en testen in ratten kan anders uitvallen dan testen in vivo zelf.

      maar je moet er ook aan denken dat dit stoffen zijn die in planten/vruchten zelf voorkomen. in de omgeving waarin deze stoffen voorkomen worden ze wel degelijk goed opgenomen en hebben ze ook degelijk een bio activiteit. vooral over resveratrol (komt veel voor in rode wijn/druivensap en pindas) zijn veel in vivo studies te vinden.
      dus tip: mocht je supplementen slikken, slik ze dan samen met een glas druivensap en bijv een grapefruit. ook koop supplementen die in lucht dichte capsules worden verkocht anders vindt er oxidatie plaats! (superloss is verpakt in een beschermde omgeving en de stoffen zijn opgelost in olie en in een capsule weer zodat de stoffen veilig zijn van zuurstof invloeden!

      wat ook goed is, eet iedere dag veel groente en fruit! simpele wijsheid die iedereeen eigenlijk al weet! eet ze wel in onbewerkte staat, dat is het best. (dus liever geen sapjes uit de winkel..)

      Stoffen zoals resveratrol produceert de druif (of in geval van andere stoffen de plant) als natuurlijke afweer tegen schimmels en andere ziekten. dus biologische onbespoten producten kunnen tot tien keer zo veel resveratrol bevatten dan niet biologische producten!!! (dit verhaal geldt dus ook voor grapefruits, broccoli en ga zo maar door..)
      Last edited by hardcoreslimming; 17-10-2009, 21:01.

      Comment

      Sidebar top desktop

      Collapse

      Actieve discussies

      Collapse

      Working...
      X