Het verschil tussen margarine, roomboter en kokosolie
Er bestaat nogal veel verwarring over de informatie rondom margarine, roomboter en kokosolie. Want je hebt dan transvetten, en verzadigde vetten, en onverzadigde vetten, en vitaminen en sommigen verlagen je cholesterol en van andere vetten wordt je juist dik en ongezond. Toch?
Geen expert!
Ik ben geen expert op gebied van cholesterol, verzadigd, onverzadigd, etc. Vroeger kreeg ik roomboter van mijn moeder. Toen werd het margarine, omdat roomboter heel slecht en ongezond is. Toen wilde ik afvallen en nam ik light, of dieet. Ik checkte de calorieën en nam de soort met de minste. Die margarines hebben me trouwens nooit geholpen. Echt raar…
Maar eigenlijk hield ik er niet van en at ik mijn brood liever zonder. Dus toen ik in deze bekende cyclus van gezond eten terecht kwam, veranderde ik mijn principe naar natuurlijk en gezond eten. Ik checkte etiketten en inmiddels kon ik ingrediënten lezen. Dat deed ik dus!
Margarine natuurlijk?
Sommige mensen denken dat margarine natuurlijk is. Eén van de vele misvattingen van deze eeuw. Zoals ik al zei had ik geleerd etiketten te lezen. En margarine heeft een hele lange ingrediëntenlijst met allerlei troep: e-nummers (veel e-nummers) en suikers bijvoorbeeld. Maar er is nog iets wat heel vervelend is bij margarine. De methode die ze toepassen om plantaardige vetten hard te maken, waarbij transvet ontstaat. De methode om vloeibare vetten te harden is geen natuurlijk proces, maar een sterk raffinageproces, waarbij dus schadelijke stoffen ontstaan. Tegenwoordig is dit wel iets minder in de margarines, maar ik wil niet minder, ik wil niets. En die ingrediëntenlijst met onuitspreekbare ingrediënten wordt er niet kleiner op! Margarine is een zeer bewerkt product en ik weet zeker dat ik dit nooit meer zal kopen.
Roomboter natuurlijk?
Roomboter is het vet dat in de melk zit van een koe. Er zijn verschillende manieren om er roomboter van te maken, maar vergeleken met margarine is dit een makkelijk, natuurlijker proces. Er worden geen vitaminen aan toegevoegd, want deze zitten er van nature al in. Roomboter kent ook geen ellenlange ingrediëntenlijsten, maar zijn erg simpel en kort.
Wat ik jammer vind aan roomboter is dat het wel****gepasteuriseerd****is, wat ook een bewerkingsproces is. Aan de andere kant bevat roomboter nauwelijks****lactose of caseïne, de meest schadelijke stoffen in melk, waardoor de kans groot is dat roomboter niet veel last geeft. Maar dat is dus voor ieder anders. Maar bij de vraag: ‘roomboter of margarine’ kies ik voor roomboter.
Kokosolie (kokosvet)
Ook al wordt het vaak kokosolie genoemd, officieel noem je het kokosvet. Ik doe er niet echt moeilijk over, want we weten allemaal waar we het over hebben. Kokosolie kent geen gezondheidsnadelen, wordt gezien als een gezond product en ideaal om in te bakken, omdat het verhitten ervan niet zorgt voor vervelende schadelijke stoffen. We hebben al vaker geschreven over de gezondheidsvoordelen van kokosolie en het kent vele toepassingen. Niet alleen met bakken, ook met bijvoorbeeld je****mond spoelen, je****tanden poetsen****of bij het****maken van chocolade. Gebruik de ongeraffineerde kokosolie als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van kokosolie.
Overigens zie ik nu weer paniekreacties ontstaan van mensen die de ontgeurde versie gebruiken, maar die blijkt niet gezond. Er is geen drama. De kokosolie met kokossmaak kent die 100.000 voordelen die we nu kennen en die pas je toe als je daarvan wilt profiteren. De ontgeurde versie kent geen voordelen, maar ook geen nadelen. Dus als je eens zonder kokossmaak wilt, of je gaat bakken (flink verhitten) en je gebruikt liever de ontgeurde, is er geen reden tot paniek. En als je altijd wilt genieten van de wondere wereld van kokosolie, dan gebruik je die met kokossmaak. Zo simpel is het.
En dat verzadigd vet dan?
Kokosolie en roomboter bevatten verzadigd vet. Maar verzadigd vet is helemaal niet zo eng. Het staat erg slecht bekend, maar het valt allemaal wel mee. Zolang je natuurlijke, onbewerkte producten eet, dan weet je lichaam wat ermee moet gebeuren. Ook met verzadigde vetten. Zolang ze natuurlijk zijn, zonder vreemde toevoegingen of raffinageprocessen, dan is het geen inslag op je lichaam. Bewerkte vetten, daar moet je je verre van houden. Fabrieksvetten, die zijn ongezond. Het belangrijkste is om producten te eten die je lichaam kan herkennen als voedsel – natuurlijk en onbewerkt dus. Verzadigde vetten kunnen zeer goed tegen verhitting, daarom is dit de meest veilige vorm om mee te bakken e.d.[bron:voedzo]
Er bestaat nogal veel verwarring over de informatie rondom margarine, roomboter en kokosolie. Want je hebt dan transvetten, en verzadigde vetten, en onverzadigde vetten, en vitaminen en sommigen verlagen je cholesterol en van andere vetten wordt je juist dik en ongezond. Toch?
Geen expert!
Ik ben geen expert op gebied van cholesterol, verzadigd, onverzadigd, etc. Vroeger kreeg ik roomboter van mijn moeder. Toen werd het margarine, omdat roomboter heel slecht en ongezond is. Toen wilde ik afvallen en nam ik light, of dieet. Ik checkte de calorieën en nam de soort met de minste. Die margarines hebben me trouwens nooit geholpen. Echt raar…
Maar eigenlijk hield ik er niet van en at ik mijn brood liever zonder. Dus toen ik in deze bekende cyclus van gezond eten terecht kwam, veranderde ik mijn principe naar natuurlijk en gezond eten. Ik checkte etiketten en inmiddels kon ik ingrediënten lezen. Dat deed ik dus!
Margarine natuurlijk?
Sommige mensen denken dat margarine natuurlijk is. Eén van de vele misvattingen van deze eeuw. Zoals ik al zei had ik geleerd etiketten te lezen. En margarine heeft een hele lange ingrediëntenlijst met allerlei troep: e-nummers (veel e-nummers) en suikers bijvoorbeeld. Maar er is nog iets wat heel vervelend is bij margarine. De methode die ze toepassen om plantaardige vetten hard te maken, waarbij transvet ontstaat. De methode om vloeibare vetten te harden is geen natuurlijk proces, maar een sterk raffinageproces, waarbij dus schadelijke stoffen ontstaan. Tegenwoordig is dit wel iets minder in de margarines, maar ik wil niet minder, ik wil niets. En die ingrediëntenlijst met onuitspreekbare ingrediënten wordt er niet kleiner op! Margarine is een zeer bewerkt product en ik weet zeker dat ik dit nooit meer zal kopen.
Roomboter natuurlijk?
Roomboter is het vet dat in de melk zit van een koe. Er zijn verschillende manieren om er roomboter van te maken, maar vergeleken met margarine is dit een makkelijk, natuurlijker proces. Er worden geen vitaminen aan toegevoegd, want deze zitten er van nature al in. Roomboter kent ook geen ellenlange ingrediëntenlijsten, maar zijn erg simpel en kort.
Wat ik jammer vind aan roomboter is dat het wel****gepasteuriseerd****is, wat ook een bewerkingsproces is. Aan de andere kant bevat roomboter nauwelijks****lactose of caseïne, de meest schadelijke stoffen in melk, waardoor de kans groot is dat roomboter niet veel last geeft. Maar dat is dus voor ieder anders. Maar bij de vraag: ‘roomboter of margarine’ kies ik voor roomboter.
Kokosolie (kokosvet)
Ook al wordt het vaak kokosolie genoemd, officieel noem je het kokosvet. Ik doe er niet echt moeilijk over, want we weten allemaal waar we het over hebben. Kokosolie kent geen gezondheidsnadelen, wordt gezien als een gezond product en ideaal om in te bakken, omdat het verhitten ervan niet zorgt voor vervelende schadelijke stoffen. We hebben al vaker geschreven over de gezondheidsvoordelen van kokosolie en het kent vele toepassingen. Niet alleen met bakken, ook met bijvoorbeeld je****mond spoelen, je****tanden poetsen****of bij het****maken van chocolade. Gebruik de ongeraffineerde kokosolie als je wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van kokosolie.
Overigens zie ik nu weer paniekreacties ontstaan van mensen die de ontgeurde versie gebruiken, maar die blijkt niet gezond. Er is geen drama. De kokosolie met kokossmaak kent die 100.000 voordelen die we nu kennen en die pas je toe als je daarvan wilt profiteren. De ontgeurde versie kent geen voordelen, maar ook geen nadelen. Dus als je eens zonder kokossmaak wilt, of je gaat bakken (flink verhitten) en je gebruikt liever de ontgeurde, is er geen reden tot paniek. En als je altijd wilt genieten van de wondere wereld van kokosolie, dan gebruik je die met kokossmaak. Zo simpel is het.
En dat verzadigd vet dan?
Kokosolie en roomboter bevatten verzadigd vet. Maar verzadigd vet is helemaal niet zo eng. Het staat erg slecht bekend, maar het valt allemaal wel mee. Zolang je natuurlijke, onbewerkte producten eet, dan weet je lichaam wat ermee moet gebeuren. Ook met verzadigde vetten. Zolang ze natuurlijk zijn, zonder vreemde toevoegingen of raffinageprocessen, dan is het geen inslag op je lichaam. Bewerkte vetten, daar moet je je verre van houden. Fabrieksvetten, die zijn ongezond. Het belangrijkste is om producten te eten die je lichaam kan herkennen als voedsel – natuurlijk en onbewerkt dus. Verzadigde vetten kunnen zeer goed tegen verhitting, daarom is dit de meest veilige vorm om mee te bakken e.d.[bron:voedzo]
Comment