Kuren en het betere rekenwerk

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Originally posted by Kevster View Post
  Hij zou moeten kloppen. De eenheden die aan de X-axis van de grafiek staan moet je wel delen door 2. Dus 14 is 7 dagen. Dit komt omdat ik de halfwaarde terug heb gerekend naar dagdelen (vroeg/laat) en niet hele dagen, omdat 36 uur zo'n lompe tijd is. Ik ben een beginner met excel dus zou niet weten hoe ik die eenheden kan halveren.
  Als T1/2 precies gelijk is aan Tinname, dan heb je geen complexe exelsheets nodig imho. Je maximale waarde is namelijk precies 2x je inname. (Wordt door je sheet bevestigd.) Sowieso zijn dergelijke sheets niet echt toepasbaar op orals waarbij je Tinname relatief lang is tov je T1/2: Doordat vertering ook geen direct proces is - voor mijn part zou het zelfs 12 uur kunnen duren eer je maximale resorptie hebt van je DNP - krijg je een flink grote ruis in het dagelijks leven. Al is dat natuurlijk wel een welkom iets, je bloedwaarden zijn daardoor een stuk stabieler dan je tabel doet vermoeden. (Zolang de T1/2 maar overeenkomt, dan heb je het belangrijskte gehad.)

  Overigens had je niet een compleet nieuwe sheet hoeven te back-engeneren hoor. Als je bijvoorbeeld die van mij had gepakt, en ipv bij elke nieuwe regel 24 uur had neergezet, maar bijvoorbeeld 8, dan had je ook een relatief precieze methode* gehad.

  *Aangezien elke waarde gebaseerd is op de waarde ervoor, en in feite constant is tussen 2 waarden in, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk tussenstappen gemaakt worden. Nu maakt dat in dit geval niet zoveel uit, maar als jij een heel grof model hebt waarbij je voor elke dag maar 1 stap hebt, dan kan het zijn dat de waardes van het model af zouden kunnen wijken van de 'ideale' echte situatie. (Die op zijn beurt weer afwijkt van de normale situatie.) Niet dat het heel relevant is, maar misschien wel leuk om te weten.
  zie ook: Natuurkunde.nl of google op 'wiskundige modellen / nummerieke natuurkunde'
  Één bodybuilder kan meer eieren eten dan tien kippen kunnen leggen.

  Comment


  • Om die reden heb ik ook 12 uur gekozen en niet een hele dag. Ik had er al ooit eens eentje gemaakt van clen die ik gewoon hier en daar een beetje aangepast heb. Mocht de resorbtie werkelijk 12 uur zijn zoals jij zegt dan zal het inderdaad wat hoekjes eraf snijden maar door het gebruik van de tabel krijg je wel een mooie indruk over stapeling van hoeveelheden en kun je dus beter berekenen wanneer je doseringen te timen. Wat bij gebruik van zo'n risicovol goedje wel gewenst is. Zeker voor iemand die niet goed is in hoofdrekenen.
   The Sky Ain't The Limit

   "Permanence, perseverance and persistence in spite of all obstacles, discouragement, and impossibilities: It is this, that in all things distinguishes the strong soul from the weak."

   Comment

   Sidebar top desktop

   Collapse

   Actieve discussies

   Collapse

   Working...
   X