De regel van +90%

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • De regel van +90%

    de regel van 90%

    -- origineel geschreven door Tony Gentilcore, dus alle eer komt hem toe, ik heb slechts het belangrijkste eruit gehaald en vertaald. --

    We hebben mensen die submaximale loads blijven gebruiken en die na 2 jaar nog steeds hetzelfde gewicht benchen.
    Dan hebben we ook een groep van mensen die vaak lifts boven 90% van hun 1RM inlassen en die beseffen hoe belangrijk dit is voor kracht e.d.
    Dit gezegd zijnde, als je blij bent met het feit dat je nu al 5 jaar traint en slecht 120 kilo kan deadliften, dan is dit artikel niets voor jou, stop met lezen en zoek een nieuwe hobby, misschien postzegels verzamelen?
    Als je wil leren hoe en waarom de regel van 90% tot grotere kracht gains, meer massa, e.d. leidt. Lees verder.

    Het CZS.

    Wanneer een motorische zenuwcel aangestuurd wordt, worden alle spiervezels tegelijk geactiveerd en ze ontwikkelen kracht. Een motorische zenuwcel en alle vezels die hij aanspreekt worden motor unit genoemd.
    Motor units kunnen verschillende vezels aanspreken (type I en type IIa/b), die ook verschillende krachten zullen tewerkstellen. Ze worden aangesproken in de volgorde van hun grootte, van de kleinste (type I) tot de grootste (type IIb), afhangend van hoeveel kracht ze moeten produceren.



    Bijvoorbeeld, wanneer je veel reps doet met een lichte load, spreek je vooral type I motor units aan. Wanneer de load verhoogd wordt, zullen de type IIb motor units aangesproken worden met de hulp van de type I vezels. Dus wanneer hoge intensiteit loads worden gebruikt (90%+), worden de type IIb (samen met type IIa en type I) vezels gebruikt.
    Simpel gezegd; sterker worden is eigenlijk zorgen dat het CZS efficienter werkt en de motor units beter stimuleert, zo het aantal geactiveerde motor unit maximaliseren, en de 'ontlaad' frequentie van de motor units verbeteren. Bij het verkrijgen van een hoge-drempel motor unit, worden alle motor units eronder opeenvolgend gebruikt.
    Dus, met zware training worden alle spiervezels sterken, omdat ze allemaal gebruikt worden om meer en meer kracht te produceren bij zwaardere gewichten (aangenomen dat je een juist volume in je training hebt).
    Kortweg, het CZS is belangrijk. Meer nog, tijdens de eerst fase van gewichttraining (eerste 2 - 8 weken) kan een persoon gains maken enkel en alleen door het ontwikkelen van het CZS (zonder spiergroei) dit is geheel te wijten aan:
    - toegenomen remming van de antagonistische spieren.
    - verbeterde co-contractie en toegenoemen activatie van synergistische spieren.
    - remming van neurale 'beschermende' mechanismen
    - betere prikkelbaarheid van motorische zenuwcellen.
    De manieren om de type IIb vezels het best aan te spreken zijn dus hoge loads (90%+) en explosieve (concentrische) bewegingen.

    © 1998 — 2006 Testosterone, LLC. All Rights Reserved.

    Met dank aan Erca voor de vertaling

  • #2
    Zwaar trainen dus...
    We blijven als groep werken aan het 'whey-gevoel'.

    Comment


    • #3
      Goeie post, en ook mooi dat het in het Nederlands is vertaald.
      Ben het er overigens ook mee eens trouwens.
      Brear.

      Comment


      • #4
        Goed stuk met alom bekende info. Maar voor degene die het nog niet wisten erg interessant.
        Het begint erop te lijken dat een goed bodybuilding schema steeds meer op die van een powerlifter begint te lijken. zware loads (85%) weinig herhalingen (5x5) en vaker stimuleren (upper/lower/fullbody)
        Waar we zeker rekening mee moeten houden en wat volgens mij een van de belangrijkste pijler is om te groeien is om er voor te zorgen dat je gewicht toe blijft voegen (progressive overload) en niet steeds op hetzelfde gewicht blijft hangen.
        liberation trough self brutalization, real men don't fear pain and thus can't be controled.

        Comment


        • #5
          leuk stukkie santino..

          Comment


          • #6
            Gas op die lollie dus !!!
            It is not strength but desire which moves us

            Comment


            • #7
              wel boeiend
              NO PAIN NO GAIN !

              Comment


              • #8
                Originally posted by Blowfish View Post
                wel boeiend
                idd

                Comment


                • #9
                  Ik kan het niet helemaal volgen, zijn er hier mensen die dit volledig snappen en in mensentaal kunnen uitdrukken? want al die wetenschappelijke termen zeggen me niks.
                  VOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NL

                  Comment


                  • #10
                    Elke moeilijke term wordt toch uitgelegd..

                    Comment


                    • #11
                      Neej het is (vind ik) gewoon niet echt duidelijk beschreven, het zou fijner zijn als de kern van het verhaal nou in normale woorden word uitgedrukt en er een verwijzing naar deze informatie bijstond. Dat is sowieso wel vaker met informatie hier op het board, het is soms niet voor iedereen even begrijpelijk en dat weerhoud mensen denk ik ook van doorlezen.

                      Ik zie hier de conclusie wel (denk ik), op 90% van je 1rm gaan zitten, moet voor kracht toename zorgen. Maar als iemand mij gaat vragen waarom dan kan ik wel vaag wat ik me herrinner lullen over morische zenuwen, motor untis, type I en typeIIb vezels, maar dat is gewoon vaag

                      Maargoed, als ik er nog zin in heb gooi ik zelf al die woorden wel in google, en probeer ik er een goed verhaal van te maken.
                      VOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NL

                      Comment


                      • #12
                        ik herinner me nochthans telkens als ik vroeger in een discussie zei dat je tot max moet trainen of 90% iedereen begon, slecht voor czs en bla bla bla, zeker santino, ja jij jongen kwam steeds met die dingen af, te belasten voor czs en allemaal niet nodig, maar op het einde van de rit krijgt kleine snip gelijk.



                        Grtz
                        stil growing

                        Comment


                        • #13
                          eerlijk waar het is allemaal dikke bullshit, alles werkt gewoon en alles is voor iedereen persoonlijk. Ik heb nu zat theorien gehoort, lage reps, hoge reps en nu zelfs extreem lage reps. Overal zat dan een mooi wetenschappelijk verhaal bij, waar je gebombardeerd word met 80 000 termen. Er zit waarschijnlijk allemaal een kern van waarheid in. Maar uit de realiteit merk ik dat lage reps bij mij het hardst gaan, daarmee denk ik aan 6-8 reps. Alleen is het nu zo hard gegaan dat ik gewicht bij moet gaan kopen. In de tijd dat ik 12 reps moest doen ging ik altijd smokkelen door hoger gewicht te gebruiker en lagere reps. Dit deed ik om mijn uit eindelijke doel van bv. 3 x 12 x 12te behalen.

                          Ik deed dan even 2/3 weken 3 x 8 x 14 of iets in die richting, en dan lukte het daarna die 3 x 12 x 12 wel, terwijl ik daarvoor een beetje op een dood punt zat.

                          Iedereen zal toch in de praktijk moeten uitvinden wat voor hem/haar het beste werkt. En als je dat dan gevonden hebt, mag je lekker je theorie erachter plakken
                          VOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NL

                          Comment


                          • #14
                            geef ik je gelijk in dav maar het schema waar jij het beste op reageerd kan je ook geen 365 dagen per jaar doen, je moet eens afwisselen en dan moet je iets anders proberen.

                            Grtz
                            stil growing

                            Comment


                            • #15
                              is ook zo, ik wissel gelukkig genoeg af.
                              VOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NLVOEDINGSBEHOEFTE.NL

                              Comment

                              Sidebar top desktop

                              Collapse

                              Actieve discussies

                              Collapse

                              Working...
                              X