Voor alle rijstliefhebbers. Dit eet ik iedere dag als ontbijt en ik kan zeggen: Het verveelt nooit! Vol koolhydraten, eiwit, vezels
ingredienten(1 portie):
250 gr. zilvervliesrijst(dit gewicht is van gekookte rijst, dus NIET rauwe rijst)
200 gr. kipfilet
1 sjalot(of ui)
PIKANTE VERSIE: 1 lombok peper(klein indisch pepertje kan je in bulk kopen en makkelijk in de vriezer bewaren)
1 theelepel gember(djahe)
1 theelepel koriander(ketoember)
0,5 t/l djinten(komijn)
Allen in poedervorm verkrijgbaar bij de AH
1,5 eetlepel ketjap manis(zoet)
1 eetlepel sojasaus(zout)
Ook bij de AH verkrijgbaar
Bereidingswijze:
Voorbereiding:
De rijst:
- Breng water aan de kook(grote pan, zodat de rijst goed onder water ligt).
- Als het water kookt doe er je er de rijst bij. Ik kook meestal een kg. rijst tegelijk, omdat je het in de koelkast makkelijk een week kan bewaren. Zorg wel dat je pan groot genoeg is, want de rijst zet uit tijdens het koken(Door wateropname).
- Pas als het water met de rijst weer KOOKT(bubbels in het water) zet je een wekker op 10 minuten.
- Giet de rijst af als de wekker afgaat en laat het vocht goed weglopen. Doe hierna de rijst weer terug in de pan en laat de deksel van de pan. De rijst moet afkoelen tot kamertemperatuur(Je kan ook de rijst van tevoren koken en in de koelkast bewaren en dit later gebruiken).
- Snijdt de kipfilet in kleine stukjes.
- Snipper de sjalot in kleine stukjes.
- Snijdt eventueel het pepertje in kleine stukjes.
Bereiding:
- Zet een grote bakpan of wok op het vuur en doe er olie in(olijfolie of plantaardige olie)
- Als de pan op temperatuur is(Niet te heet laten worden) gooi je er de kip, de sjalot en evt. de peper in. Bak de kip totdat deze is dicht geschroeid. Dit duurt ongeveer 2 a 3 minuten. (dus nog niet helemaal gaar, ander wordt die de droog).
- Doe de 250 gram(koude gekookte) rijst erbij.
- Doe dan de kruiden erbij(Nog niet de ketjap en sojasaus)
- Laat alles even bakken, zodat de kip gaat wordt en de rijst bakt. Regelmatig roeren met een houten pollepel, zodat de rijst niet al teveel aan de bodem blijft plakken. Let op het vuur, zet deze gewoon lager als alles te hard aanbakt.
-Als alles gaar is, na ongeveer 5 minuten, zet je het vuur uit en doe je alles in de pan waar je de rijst in hebt gekookt.
-Voeg dan pas de ketjap en de sojasaus toe en roer alles goed door.
-Eet alles op
Je kan er ook groenten aan toevoegen, zowat elke soort.
Suggesties zijn:
- prei
- doperwten
- paprika
- bosui
- ei (Klop wat eiwitten los en bak hier een soort van pannenkoek van. Rol deze op en snijdt dit dan in reepjes. Gooi er als laatste doorheen.)
Je kan meerdere porties tegelijk maken, verdubbel dan bijvoorbeeld de ingrediënten(Hiervoor is het makkelijker om gelijk 500 gr. rijst te koken). Dit is efficiënter, omdat je de Nasi goreng in de koelkast kan bewaren en makkelijk kan opwarmen in de magnetron. Zo sta je niet iedere dag te snijden en te bakken.
Als de rijst al koud is duurt het bakken bij elkaar +- 10 minuten.
ingredienten(1 portie):
250 gr. zilvervliesrijst(dit gewicht is van gekookte rijst, dus NIET rauwe rijst)
200 gr. kipfilet
1 sjalot(of ui)
PIKANTE VERSIE: 1 lombok peper(klein indisch pepertje kan je in bulk kopen en makkelijk in de vriezer bewaren)
1 theelepel gember(djahe)
1 theelepel koriander(ketoember)
0,5 t/l djinten(komijn)
Allen in poedervorm verkrijgbaar bij de AH
1,5 eetlepel ketjap manis(zoet)
1 eetlepel sojasaus(zout)
Ook bij de AH verkrijgbaar
Bereidingswijze:
Voorbereiding:
De rijst:
- Breng water aan de kook(grote pan, zodat de rijst goed onder water ligt).
- Als het water kookt doe er je er de rijst bij. Ik kook meestal een kg. rijst tegelijk, omdat je het in de koelkast makkelijk een week kan bewaren. Zorg wel dat je pan groot genoeg is, want de rijst zet uit tijdens het koken(Door wateropname).
- Pas als het water met de rijst weer KOOKT(bubbels in het water) zet je een wekker op 10 minuten.
- Giet de rijst af als de wekker afgaat en laat het vocht goed weglopen. Doe hierna de rijst weer terug in de pan en laat de deksel van de pan. De rijst moet afkoelen tot kamertemperatuur(Je kan ook de rijst van tevoren koken en in de koelkast bewaren en dit later gebruiken).
- Snijdt de kipfilet in kleine stukjes.
- Snipper de sjalot in kleine stukjes.
- Snijdt eventueel het pepertje in kleine stukjes.
Bereiding:
- Zet een grote bakpan of wok op het vuur en doe er olie in(olijfolie of plantaardige olie)
- Als de pan op temperatuur is(Niet te heet laten worden) gooi je er de kip, de sjalot en evt. de peper in. Bak de kip totdat deze is dicht geschroeid. Dit duurt ongeveer 2 a 3 minuten. (dus nog niet helemaal gaar, ander wordt die de droog).
- Doe de 250 gram(koude gekookte) rijst erbij.
- Doe dan de kruiden erbij(Nog niet de ketjap en sojasaus)
- Laat alles even bakken, zodat de kip gaat wordt en de rijst bakt. Regelmatig roeren met een houten pollepel, zodat de rijst niet al teveel aan de bodem blijft plakken. Let op het vuur, zet deze gewoon lager als alles te hard aanbakt.
-Als alles gaar is, na ongeveer 5 minuten, zet je het vuur uit en doe je alles in de pan waar je de rijst in hebt gekookt.
-Voeg dan pas de ketjap en de sojasaus toe en roer alles goed door.
-Eet alles op
Je kan er ook groenten aan toevoegen, zowat elke soort.
Suggesties zijn:
- prei
- doperwten
- paprika
- bosui
- ei (Klop wat eiwitten los en bak hier een soort van pannenkoek van. Rol deze op en snijdt dit dan in reepjes. Gooi er als laatste doorheen.)
Je kan meerdere porties tegelijk maken, verdubbel dan bijvoorbeeld de ingrediënten(Hiervoor is het makkelijker om gelijk 500 gr. rijst te koken). Dit is efficiënter, omdat je de Nasi goreng in de koelkast kan bewaren en makkelijk kan opwarmen in de magnetron. Zo sta je niet iedere dag te snijden en te bakken.
Als de rijst al koud is duurt het bakken bij elkaar +- 10 minuten.
Comment