Al die heisa omtrent snelle en langzame eiwitten is ontstaan nadat Yves Boirie zijn bevindingen publiceerde:
Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein?accretion
Daarin legde hij uit hoe middels onderzoek is gebleken dat whey en caseine in verschillende tempo's worden verteerd.
Eiwitvertering verhoogt de aminozuurconcentratie in het bloed. Het tempo waarin dit proces verloopt bepaalt of een eiwitbron als snel of langzaam wordt geclassifiseerd. Doordat whey sneller wordt verteerd dan caseine is het een snel eiwit, terwijl caseine het etiket langzaam krijgt opgeplakt.
Whey zorgt tevens voor een hogere piek aminozuurconcentratie in het bloed, terwijl de concentratie bij caseine relatief constant blijft tijdens het verteringsproces.
Dit onderzoek ontketende een ware revolutie in de fitness wereld. Fabrikanten van supplementen beweerden gelijk dat whey essentieel is voor sporters omdat het een snel eiwit is en daardoor gelijk wordt opgenomen na het sporten.
Wat zij over het hoofd zagen, expres of niet, was het volgende: Hoewel whey een piek veroorzaakt in de aminozuurconcentratie in je bloed, begint het verteringsproces ervan niet sneller dan dat van andere eiwitbronnen.
Boire's eiwitvertering grafiek, waarin caseine met
whey wordt vergeleken
In bovenstaande grafiek kun je zien dat hoewel whey de aminozuur spiegel hoger laat stijgen, zowel whey als caseine pas na ongeveer een uur in de bloedbaan komen.
Het is dus puur marketing om een lekker hoge prijs te vragen voor whey, wat ooit een bijproduct was van kaasfabrikanten en slechts goed bevonden voor diervoeder. Niet dat het geen goede eiwitbron is, dat terzijde.
Dus ...
Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein?accretion
Daarin legde hij uit hoe middels onderzoek is gebleken dat whey en caseine in verschillende tempo's worden verteerd.
Eiwitvertering verhoogt de aminozuurconcentratie in het bloed. Het tempo waarin dit proces verloopt bepaalt of een eiwitbron als snel of langzaam wordt geclassifiseerd. Doordat whey sneller wordt verteerd dan caseine is het een snel eiwit, terwijl caseine het etiket langzaam krijgt opgeplakt.
Whey zorgt tevens voor een hogere piek aminozuurconcentratie in het bloed, terwijl de concentratie bij caseine relatief constant blijft tijdens het verteringsproces.
Dit onderzoek ontketende een ware revolutie in de fitness wereld. Fabrikanten van supplementen beweerden gelijk dat whey essentieel is voor sporters omdat het een snel eiwit is en daardoor gelijk wordt opgenomen na het sporten.
Wat zij over het hoofd zagen, expres of niet, was het volgende: Hoewel whey een piek veroorzaakt in de aminozuurconcentratie in je bloed, begint het verteringsproces ervan niet sneller dan dat van andere eiwitbronnen.
Boire's eiwitvertering grafiek, waarin caseine met
whey wordt vergeleken
In bovenstaande grafiek kun je zien dat hoewel whey de aminozuur spiegel hoger laat stijgen, zowel whey als caseine pas na ongeveer een uur in de bloedbaan komen.
Het is dus puur marketing om een lekker hoge prijs te vragen voor whey, wat ooit een bijproduct was van kaasfabrikanten en slechts goed bevonden voor diervoeder. Niet dat het geen goede eiwitbron is, dat terzijde.
Dus ...
Comment