Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wat doet sporten met je huid?

Collapse
X
Collapse
 •  

 • Wat doet sporten met je huid?

  Wanneer je aan het sporten bent, zal je niet snel aan je huid denken. Niet alleen je spieren krijgen het tijdens het sporten te verduren, maar ook je huid (het grootste orgaan van je lichaam) krijgt het zwaar. Wat er met je huid gebeurt en wat de gevolgen daarvan zijn, wordt uitgelegd in dit artikel.

  Wat gebeurt er met de huid tijdens het sporten?

  Niet alleen je spieren, maar ook je huid is aan het werk wanneer jij sport. Dit is te merken aan het feit dat je gaat zweten bij inspanning.

  Tijdens het sporten spannen de spiercellen zich aan. Hierdoor worden er voedingsstoffen verbrand. Doordat je lichaam deze voedingsstoffen gaat verbranden, krijg jij het warm. Hierdoor begin je met zweten en gaan de poriën in je huid openstaan.

  Zweten is een manier van het lichaam om af te koelen. Zweet bestaat voornamelijk uit water, zout en afvalstoffen. Tijdens het sporten verdampt het watergedeelte in je zweet, waardoor het zout en afvalstoffen achterblijven op je huid.

  Doordat je het warm krijgt, gaan ook je poriën openstaan. Poriën zijn kleine openingen in je huid, die verbonden zijn met zweet- of talgklieren. Mannen hebben meer talgklieren dan vrouwen. Hierdoor hebben mannen sneller last van een vette huid.

  Het gezicht bevat de meeste talgklieren. Hierdoor is een goede gezichtsverzorging na het sporten erg belangrijk, ook voor mannen.

  Tijdens het sporten blijft er dus zout en afvalstoffen achter op je huid en gaan je poriën openstaan.
  Wat zijn de gevolgen van sporten voor je huid?

  Zout en afvalstoffen die achterblijven en open poriën zijn geen goede combinatie. De achtergebleven stoffen uit het zweet kan zich gaan ophopen in de open poriën. Dit kan leiden tot een droge huid, maar ook tot de vorming van acne, puistjes en andere onzuiverheden.

  Na het sporten worden de poriën weer kleiner. Hierdoor blijft het vuil achter in de poriën en dat kan zorgen voor ontstekingen in de huid.
  Hoe kan jij je huid een boost geven na het sporten?

  Het is verstandig om zo snel mogelijk na het sporten een frisse douche te nemen. Direct na het sporten staan de poriën in je huid nog open, waardoor je het vuil er gemakkelijker kunt verwijderen.

  Maak altijd gebruik van een face wash een douchegel. Vuil op de huid is hydrofoob. Dat betekent dat het zich niet hecht aan water. Hierdoor heeft je gezicht of lichaam wassen met alleen water weinig zin.

  Verzorgingsproducten met een reinigende functie (zoals bijvoorbeeld een face wash of douchegel) bevatten stoffen die het vuil van de huid verwijderd.

  Gebruik altijd milde reinigers. Producten met de oppervlakte-actieve stof sulfaat (SLS àSodium Lauryl Sulfaat of SLES à Sodium Laureth Sulfaat) kunnen de huid uitdrogen. Dit komt omdat deze producten te veel talg van je huid verwijderen. Dit kan leiden tot een droge huid.
  Tips voor een betere huidverzorging voor en na het sporten

  1. Draag goed ventilerende en lichte kleding tijdens het sporten
  2. Drink genoeg water tijdens en na het sporten
  3. Ga zo snel mogelijk douchen en gebruik een gezichtsreiniger of douchegel.
  4. Vermijd producten met SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) of SLES (Sodium Laureth Sulfaat)
  5. Gebruik na het douchen een moisturizer of crème voor je gezicht en lichaam.

   Posting comments is disabled.

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • Wat voor sportmogelijkheden biedt Rotterdam?
   door Admin Bodynet


   Rotterdam heeft veel te bieden als het gaat om bezienswaardigheden, attracties en monumenten. Het is een gewilde stad om in te wonen en ook voor toeristen wordt Rotterdam steeds populairder. Als je alles wil zien wat er in Rotterdam te beleven valt, heb je daar wel een aantal dagen voor nodig. Maar naast alle vrijetijdsvoorzieningen is het ook een heerlijke stad voor de fanatieke sporters. Ben je nog niet helemaal bekend met de sportmogelijkheden die Rotterdam biedt? Wij vertellen...
   23-01-2020, 11:46
  • Last van een jetlag na een lange reis? Met deze 5 tips kom je er vanaf!
   door Admin Bodynet
   De aarde draait om zijn eigen as, en om de zon. Daardoor hebben we dagen die 24 uur duren met een deel licht een een deel donker. Zolang we in de dezelfde tijdzone blijven is dat geen probleem, daar draait onze interne klok perfect op. Maar als we tijdens een vliegreis deze zones doorkruisen raakt ons natuurlijk ritme in de war. De gevolgen hiervan noemen we jetlag. Heb jij daar ook last van? Met de vijf tips op deze pagina gaan we jouw jetlag snel verhelpen.


   Hoe werkt jetl

   ...
   31-10-2019, 14:44
  • Trainen met smoothies
   door adminbodynet2
   Het is normaal dat je voor of na de training een shake drinkt. Deze shake bestaat uit een eiwitpoeder en een vloeistof zoals water, melk of plantaardige melk. Deze shake voorziet het lichaam weer van de nodige (hoogwaardige) eiwitten zodat de spieren kunnen herstellen van de inspanning. Aan een shake kunnen ook koolhydraten toegevoegd zijn omdat deze ook een belangrijke rol spelen bij het herstel, direct na de training.

   Het nadeel van smoothies is dat deze alleen op macronutriëntniveau...
   17-09-2019, 14:38
  • Goedkoop lenzen bestellen voor het sporten
   door Admin Bodynet


   Zachte lenzen bestellen en deze gaan dragen tijdens het sporten, biedt zeker een uitkomst aan diegene die een correctie nodig hebben of brildragend zijn. Een bril dragen tijdens het sporten is dus totaal niet handig, zeker niet bij balsporten, vechtsporten, fitness, zwemmen en vele andere sporten. Vaak zie je tijdens het sporten dat er condensvorming op de glazen ontstaat, een bril zakt af door transpireren, de bril vliegt van je hoofd tijdens ruwe sporten of je krijgt frontaal een...
   30-08-2019, 09:58
  • 5 creatieve manieren om af te vallen
   door Admin Bodynet
   Afvallen willen we op een gegeven moment bijna allemaal wel. De bikini moet weer passen, de weegschaal moet een ander getal aangeven of je wilt gewoon lekkerder in je vel zitten. Maar de strenge diëten en dagelijkse meet- en weeg partijen dragen vaak niet bij aan een gezonde manier van afvallen. Gelukkig zijn er naast de traditionele diëten ook allerlei creatieve manieren om op een gezonde manier af te vallen. We leggen er graag een aantal aan je voor.
   1. Afvallen...
   03-07-2019, 21:46
  • Is het Mediterrane dieet gezond?
   door Admin Bodynet
   Het Mediterrane dieet is een dieet dat voorkomt uit het idee dat mensen rondom de Middellandse Zee, weinig last hebben van bepaalde ziekten in vergelijking tot andere Westerse landen. Onderzoekers zagen lagere cijfers en concludeerden dat dit te maken had met een beter eetpatroon. Hier zie je welke producten er voornamelijk gegeten worden bij een Mediterraan dieet.


   Wat is het Mediterrane dieet?

   Het Mediterrane dieet is gebaseerd op producten die met name in de jaren...
   04-06-2019, 10:12
  Working...
  X