Announcement

Collapse
No announcement yet.

Wat doet sporten met je huid?

Collapse
X
Collapse

 • Wat doet sporten met je huid?

  Wanneer je aan het sporten bent, zal je niet snel aan je huid denken. Niet alleen je spieren krijgen het tijdens het sporten te verduren, maar ook je huid (het grootste orgaan van je lichaam) krijgt het zwaar. Wat er met je huid gebeurt en wat de gevolgen daarvan zijn, wordt uitgelegd in dit artikel.

  Wat gebeurt er met de huid tijdens het sporten?

  Niet alleen je spieren, maar ook je huid is aan het werk wanneer jij sport. Dit is te merken aan het feit dat je gaat zweten bij inspanning.

  Tijdens het sporten spannen de spiercellen zich aan. Hierdoor worden er voedingsstoffen verbrand. Doordat je lichaam deze voedingsstoffen gaat verbranden, krijg jij het warm. Hierdoor begin je met zweten en gaan de poriën in je huid openstaan.

  Zweten is een manier van het lichaam om af te koelen. Zweet bestaat voornamelijk uit water, zout en afvalstoffen. Tijdens het sporten verdampt het watergedeelte in je zweet, waardoor het zout en afvalstoffen achterblijven op je huid.

  Doordat je het warm krijgt, gaan ook je poriën openstaan. Poriën zijn kleine openingen in je huid, die verbonden zijn met zweet- of talgklieren. Mannen hebben meer talgklieren dan vrouwen. Hierdoor hebben mannen sneller last van een vette huid.

  Het gezicht bevat de meeste talgklieren. Hierdoor is een goede gezichtsverzorging na het sporten erg belangrijk, ook voor mannen.

  Tijdens het sporten blijft er dus zout en afvalstoffen achter op je huid en gaan je poriën openstaan.
  Wat zijn de gevolgen van sporten voor je huid?

  Zout en afvalstoffen die achterblijven en open poriën zijn geen goede combinatie. De achtergebleven stoffen uit het zweet kan zich gaan ophopen in de open poriën. Dit kan leiden tot een droge huid, maar ook tot de vorming van acne, puistjes en andere onzuiverheden.

  Na het sporten worden de poriën weer kleiner. Hierdoor blijft het vuil achter in de poriën en dat kan zorgen voor ontstekingen in de huid.
  Hoe kan jij je huid een boost geven na het sporten?

  Het is verstandig om zo snel mogelijk na het sporten een frisse douche te nemen. Direct na het sporten staan de poriën in je huid nog open, waardoor je het vuil er gemakkelijker kunt verwijderen.

  Maak altijd gebruik van een face wash een douchegel. Vuil op de huid is hydrofoob. Dat betekent dat het zich niet hecht aan water. Hierdoor heeft je gezicht of lichaam wassen met alleen water weinig zin.

  Verzorgingsproducten met een reinigende functie (zoals bijvoorbeeld een face wash of douchegel) bevatten stoffen die het vuil van de huid verwijderd.

  Gebruik altijd milde reinigers. Producten met de oppervlakte-actieve stof sulfaat (SLS àSodium Lauryl Sulfaat of SLES à Sodium Laureth Sulfaat) kunnen de huid uitdrogen. Dit komt omdat deze producten te veel talg van je huid verwijderen. Dit kan leiden tot een droge huid.
  Tips voor een betere huidverzorging voor en na het sporten

  1. Draag goed ventilerende en lichte kleding tijdens het sporten
  2. Drink genoeg water tijdens en na het sporten
  3. Ga zo snel mogelijk douchen en gebruik een gezichtsreiniger of douchegel.
  4. Vermijd producten met SLS (Sodium Lauryl Sulfaat) of SLES (Sodium Laureth Sulfaat)
  5. Gebruik na het douchen een moisturizer of crème voor je gezicht en lichaam.

   Posting comments is disabled.

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • De belangrijkste krachttrainingsoefeningen voor keepers 
   Admin Bodynet
   Bonkige verdedigers en fysieke aanvallers houden graag hun prestaties op het veld op peil door altijd aan hun kracht te blijven werken door middel van krachttraining. Als keeper raak je aanzienlijk minder fysiek in aanraking met je tegenstander, maar dat betekent niet dat het niet zinnig is voor een doelman om aan krachttraining te doen. Ook de prestaties van een keeper kunnen met gerichte oefeningen verbeterd worden, zodat hij op het moment dat het noodzakelijk is vanuit stilstand zo goed mogelijk explosief in actie kan komen. We geven hier een aantal voorbeelden van krachttrainingsoefeningen voor keepers.   Snel van links naar rechts kunnen

   Eén van de belangrijke vaardigheden waar een keeper aan moet blijven werken, is het snel kunnen bewegen van de ene kant van het doel naar de andere kant om een inzet te stoppen. Daarvoor zijn snelle samentrekkingen van spieren, oftewel contracties, nodig. Om dit te trainen kun je zogenaamde zijwaartse ballistische bewegingen oefenen. Hierbij kun je een BOSU bal gebruiken, een soort gehalveerde zitbal of skippybal voor fysieke oefeningen. Hierop kun je bijvoorbeeld een zijwaartse shuffle zoals te zien op de onderstaande video, en deze te combineren met een vuistslag waarbij je doet alsof je een bal wegstompt.
   Snel zoveel mogelijk kracht leveren Omdat je als keeper veel stilstaat en vaak plotseling in actie moet komen, moet je er op trainen om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kracht te kunnen leveren. Dit verkleint ook de kans op blessures wanneer je aanspraak maakt op die explosieve krachtsinspanning. Hiervoor kun je plyometrische oefeningen doen die kracht ontwikkelen. Bijvoorbeeld zogenaamde plyolunges zoals te zien in de eerste onderstaande video, waarbij je vanuit een gespreide rekbeweging snel van positie verspringt. Een andere oefening is de starburst zoals te zien in tweede onderstaande video, waar...
   04-03-2019, 14:01
  • Waarom wielrennen goed is voor je spieren
   Admin Bodynet
   Houd jij van fietsen? Dan is het tijd om een betaalbare racefiets aan te schaffen en direct op pad te gaan. Wielrennen is namelijk ontzettend goed voor je spieren en je hoeft echt geen Tour de France ambities te hebben om te kunnen genieten van deze sport. Fervente wielrenners zeggen zelfs dat wielrennen beter is dan hardlopen. Wat wielrennen nou zo goed voor je spieren maakt, vertellen we je graag.
   1. Je gaat net dat stapje verder
   Hoewel je wandelend of hardlopend...
   05-02-2019, 12:04
  • Wat doet sporten met je huid?
   Admin Bodynet
   Wanneer je aan het sporten bent, zal je niet snel aan je huid denken. Niet alleen je spieren krijgen het tijdens het sporten te verduren, maar ook je huid (het grootste orgaan van je lichaam) krijgt het zwaar. Wat er met je huid gebeurt en wat de gevolgen daarvan zijn, wordt uitgelegd in dit artikel.

   Wat gebeurt er met de huid tijdens het sporten?

   Niet alleen je spieren, maar ook je huid is aan het werk wanneer jij sport. Dit is te merken aan het feit dat je gaat zweten bij inspanning.
   ...
   04-02-2019, 16:59
  • Goede (Sport)voornemens voor het nieuwe jaar
   Admin Bodynet
   Goede voornemens, we maken ze allemaal wel eens! Maar komen we deze ook na?

   Elk jaar proberen mensen hun leven te beteren door minder te roken, minder te drinken, meer geld te sparen, of afvallen door te gaan diëten.

   Ook sporten staat hoog op het lijstje van de goede voornemens. We willen graag wat fitter worden of toch een paar kilootjes kwijt na de feestdagen. Maar door de drukte is het vaak een gedoe om naar de sportschool te gaan. Daarnaast wil je eigenlijk helemaal...
   18-12-2018, 23:09
  • 3 tips voor het starten van een eigen praktijk
   Admin Bodynet
   Er zijn verschillende redenen om je eigen praktijk te beginnen. Het ondernemerschap lonkt en je kunt werken vanuit je eigen visie. In dit artikel gaan we het hebben over het starten van je eigen praktijk. Hoe begin je je eigen praktijk? Wat houdt een eigen praktijk in? Dit soort vragen worden beantwoord in de volgende 3 tips.   Tip 1 Bedenk en bereik je nieuwe doelgroep
   Een praktijk heeft klanten nodig, de hamvraag is hoe bereik je nieuwe klanten? Je moet er voor zorgen...
   05-12-2018, 17:45
  • Zo zit het met fysiotherapie en je zorgverzekering
   Admin Bodynet
   Het kan ineens gebeuren dat het in je rug schiet of dat je de laatste weken regelmatig last hebt van je schouders of knieën. In veel van zulke gevallen heb je fysiotherapie nodig. Er zijn diverse vormen van fysiotherapie. Voor haast elke soort klacht kun je bij een speciale fysiotherapeut terecht. De bekendste soort is toch wel algemene fysiotherapie Je kunt om verschillende klachten naar een fysiotherapeut gaan. Voorbeelden van veelvoorkomende klachten zijn: zwellingen, blessures, ademhalingsproblemen of krachtvermindering. Aangezien de oorzaak van een klacht bij ieder mens verschillend is, geeft een fysiotherapeut altijd een behandeling op maat. Je kunt bijvoorbeeld een klacht krijgen door een ziekte of een aandoening, maar ook door bepaalde werkzaamheden of door het sporten. Alleen vergoed voor mensen met een aandoening Fysiotherapie wordt alleen vergoed ...
   22-11-2018, 19:06
  Working...
  X