Announcement

Collapse
No announcement yet.

Waarom wielrennen goed is voor je spieren

Collapse
X
Collapse

 • Waarom wielrennen goed is voor je spieren

  Houd jij van fietsen? Dan is het tijd om een betaalbare racefiets aan te schaffen en direct op pad te gaan. Wielrennen is namelijk ontzettend goed voor je spieren en je hoeft echt geen Tour de France ambities te hebben om te kunnen genieten van deze sport. Fervente wielrenners zeggen zelfs dat wielrennen beter is dan hardlopen. Wat wielrennen nou zo goed voor je spieren maakt, vertellen we je graag.

  Click image for larger version Name:	wielrennen.png Views:	1 Size:	957.2 KB ID:	1741533


  1. Je gaat net dat stapje verder
  Hoewel je wandelend of hardlopend heel wat mooie plekken kunt ontdekken, ga je op de fiets net dat stapje verder. Je hebt de mogelijkheid om je sneller over lange afstanden te verplaatsen, en dat zorgt ervoor dat je dit ook sneller zult doen. De lange afstanden die je aflegt tijdens het wielrennen (zeker in tegenstelling tot wandelen of hardlopen) zorgen ervoor dat je spieren harder en langer moeten werken.

  2. Het is gezonder
  Een onderzoek aan de Appalachian State University gaf als resultaat dat zelfs hardlopers er verstandig aan doen om fietsen er als sport naast te pakken. Ze gaven zelfs het ‘dringende advies’ om regelmatig te fietsen. Hardlopers hebben na hun inspanningen namelijk meer kans op pijnlijke spieren. Vermoeidheid, irritatie en zelfs ontstoken spieren komen regelmatig voor. Bij wielrenners was er daarentegen veel minder schade te ontdekken, en de wielrenners leken ook veel minder last te hebben van pijn en irritatie dan de hardlopers.

  3. Je gebruikt meer spiergroepen
  Je gebruikt dan ook een behoorlijk aantal spiergroepen tijdens het wielrennen. Namelijk niet alleen de benen, maar ook de armen, buik en onderrug worden hierdoor getraind. Net als met zwemmen gebruik je een flink aantal verschillende spiergroepen, die de hele tocht in nauw verband met elkaar samenwerken. Zo komt niet alle belasting op een specifieke spiergroep, maar wordt dit juist goed verdeeld door het hele lichaam. Minder vaak naar de fysio dus!

  4. Minder blessure gevoelig
  Zoals we in puntje drie al aangeven wordt het lichaam minder specifiek intensief belast dan bij sporten zoals bijvoorbeeld hardlopen. Waar bij hardlopen alle schokken opgevangen moeten worden door de enkels, knieën en heupen is hier bij wielrennen geen sprake van. Het zorgt er dus voor dat je spieren goed getraind worden, zonder dat ze regelmatig met overbelasting kampen.

  5. Rekken en strekken
  Daarnaast zorgt de beweging van het fietsen er voor dat spieren niet alleen actief ingezet worden, maar ook direct rekken en strekken. Hoewel een korte warm-up en cool-down altijd belangrijk en gezond is, zul je hier bij het wielrennen minder aandacht aan hoeven te besteden dan bij bijvoorbeeld het hardlopen.


   Posting comments is disabled.

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • Trainen met smoothies
   adminbodynet2
   Het is normaal dat je voor of na de training een shake drinkt. Deze shake bestaat uit een eiwitpoeder en een vloeistof zoals water, melk of plantaardige melk. Deze shake voorziet het lichaam weer van de nodige (hoogwaardige) eiwitten zodat de spieren kunnen herstellen van de inspanning. Aan een shake kunnen ook koolhydraten toegevoegd zijn omdat deze ook een belangrijke rol spelen bij het herstel, direct na de training.

   Het nadeel van smoothies is dat deze alleen op macronutriëntniveau...
   4 weken geleden
  • Goedkoop lenzen bestellen voor het sporten
   Admin Bodynet


   Zachte lenzen bestellen en deze gaan dragen tijdens het sporten, biedt zeker een uitkomst aan diegene die een correctie nodig hebben of brildragend zijn. Een bril dragen tijdens het sporten is dus totaal niet handig, zeker niet bij balsporten, vechtsporten, fitness, zwemmen en vele andere sporten. Vaak zie je tijdens het sporten dat er condensvorming op de glazen ontstaat, een bril zakt af door transpireren, de bril vliegt van je hoofd tijdens ruwe sporten of je krijgt frontaal een...
   30-08-2019, 09:58
  • 5 creatieve manieren om af te vallen
   Admin Bodynet
   Afvallen willen we op een gegeven moment bijna allemaal wel. De bikini moet weer passen, de weegschaal moet een ander getal aangeven of je wilt gewoon lekkerder in je vel zitten. Maar de strenge diëten en dagelijkse meet- en weeg partijen dragen vaak niet bij aan een gezonde manier van afvallen. Gelukkig zijn er naast de traditionele diëten ook allerlei creatieve manieren om op een gezonde manier af te vallen. We leggen er graag een aantal aan je voor.
   1. Afvallen...
   03-07-2019, 21:46
  • Is het Mediterrane dieet gezond?
   Admin Bodynet
   Het Mediterrane dieet is een dieet dat voorkomt uit het idee dat mensen rondom de Middellandse Zee, weinig last hebben van bepaalde ziekten in vergelijking tot andere Westerse landen. Onderzoekers zagen lagere cijfers en concludeerden dat dit te maken had met een beter eetpatroon. Hier zie je welke producten er voornamelijk gegeten worden bij een Mediterraan dieet.


   Wat is het Mediterrane dieet?

   Het Mediterrane dieet is gebaseerd op producten die met name in de jaren...
   04-06-2019, 10:12
  • Beter concentreren dankzij slimme verlichting
   Admin Bodynet

   Als je na het lezen van deze eerste alinea afhaakt, dan komt dit misschien omdat het onderwerp je niet aanspreekt, of dat je de schrijfstijl niet prettig vindt. In beide gevallen bieden we daarvoor onze excuses aan, toch is er nog een derde mogelijkheid; misschien heb je wel degelijk interesse, maar heb je moeite om de focus te houden op deze tekst. Dit kan diverse oorzaken hebben, waarvan de kwaliteit van licht een belangrijke rol kan spelen. Is het mogelijk om jouw concentratievermogen...
   14-05-2019, 08:25
  • De belangrijkste krachttrainingsoefeningen voor keepers 
   Admin Bodynet
   Bonkige verdedigers en fysieke aanvallers houden graag hun prestaties op het veld op peil door altijd aan hun kracht te blijven werken door middel van krachttraining. Als keeper raak je aanzienlijk minder fysiek in aanraking met je tegenstander, maar dat betekent niet dat het niet zinnig is voor een doelman om aan krachttraining te doen. Ook de prestaties van een keeper kunnen met gerichte oefeningen verbeterd worden, zodat hij op het moment dat het noodzakelijk is vanuit stilstand zo goed mogelijk explosief in actie kan komen. We geven hier een aantal voorbeelden van krachttrainingsoefeningen voor keepers.   Snel van links naar rechts kunnen

   Eén van de belangrijke vaardigheden waar een keeper aan moet blijven werken, is het snel kunnen bewegen van de ene kant van het doel naar de andere kant om een inzet te stoppen. Daarvoor zijn snelle samentrekkingen van spieren, oftewel contracties, nodig. Om dit te trainen kun je zogenaamde zijwaartse ballistische bewegingen oefenen. Hierbij kun je een BOSU bal gebruiken, een soort gehalveerde zitbal of skippybal voor fysieke oefeningen. Hierop kun je bijvoorbeeld een zijwaartse shuffle zoals te zien op de onderstaande video, en deze te combineren met een vuistslag waarbij je doet alsof je een bal wegstompt.
   Snel zoveel mogelijk kracht leveren Omdat je als keeper veel stilstaat en vaak plotseling in actie moet komen, moet je er op trainen om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kracht te kunnen leveren. Dit verkleint ook de kans op blessures wanneer je aanspraak maakt op die explosieve krachtsinspanning. Hiervoor kun je plyometrische oefeningen doen die kracht ontwikkelen. Bijvoorbeeld zogenaamde plyolunges zoals te zien in de eerste onderstaande video, waarbij je vanuit een gespreide rekbeweging snel van positie verspringt. Een andere oefening is de starburst zoals te zien in tweede onderstaande video, waar...
   04-03-2019, 14:01
  Working...
  X