Announcement

Collapse
No announcement yet.

De belangrijkste krachttrainingsoefeningen voor keepers 

Collapse
X
Collapse
 •  

 • De belangrijkste krachttrainingsoefeningen voor keepers 

  Bonkige verdedigers en fysieke aanvallers houden graag hun prestaties op het veld op peil door altijd aan hun kracht te blijven werken door middel van krachttraining. Als keeper raak je aanzienlijk minder fysiek in aanraking met je tegenstander, maar dat betekent niet dat het niet zinnig is voor een doelman om aan krachttraining te doen. Ook de prestaties van een keeper kunnen met gerichte oefeningen verbeterd worden, zodat hij op het moment dat het noodzakelijk is vanuit stilstand zo goed mogelijk explosief in actie kan komen. We geven hier een aantal voorbeelden van krachttrainingsoefeningen voor keepers.

  Click image for larger version

Name:	keepers.jpg
Views:	4
Size:	133.1 KB
ID:	1741588

  Snel van links naar rechts kunnen

  Eén van de belangrijke vaardigheden waar een keeper aan moet blijven werken, is het snel kunnen bewegen van de ene kant van het doel naar de andere kant om een inzet te stoppen. Daarvoor zijn snelle samentrekkingen van spieren, oftewel contracties, nodig. Om dit te trainen kun je zogenaamde zijwaartse ballistische bewegingen oefenen. Hierbij kun je een BOSU bal gebruiken, een soort gehalveerde zitbal of skippybal voor fysieke oefeningen. Hierop kun je bijvoorbeeld een zijwaartse shuffle zoals te zien op de onderstaande video, en deze te combineren met een vuistslag waarbij je doet alsof je een bal wegstompt.
  Snel zoveel mogelijk kracht leveren

  Omdat je als keeper veel stilstaat en vaak plotseling in actie moet komen, moet je er op trainen om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel mogelijk kracht te kunnen leveren. Dit verkleint ook de kans op blessures wanneer je aanspraak maakt op die explosieve krachtsinspanning. Hiervoor kun je plyometrische oefeningen doen die kracht ontwikkelen. Bijvoorbeeld zogenaamde plyolunges zoals te zien in de eerste onderstaande video, waarbij je vanuit een gespreide rekbeweging snel van positie verspringt. Een andere oefening is de starburst zoals te zien in tweede onderstaande video, waarbij je in korte sprongen een soort stervorm van je lichaam maakt door je benen en armen te spreiden.

  Voetenwerk op orde brengen

  Voor een keeper is het belangrijk dat je snel kunt reageren met je lichaam op bijvoorbeeld een plotseling schot of verandering van richting van de bal. Wat je daarvoor moet trainen, is een snelle beweging van het hele lichaam. Daarvoor kun je verschillende oefeningen doen, waarbij je plotseling van richting moet veranderen met je voetbewegingen. Een aantal voorbeelden hiervan zie je in de onderstaande video.


  Maximaal springen

  Een keeper springt doorgaans niet vanuit gestrekt stand, omdat je dan geen profijt hebt van vering vanuit je spieren en een maximale power boost. Doorgaans maak je als keeper eerst een beweging naar beneden, waarbij je knieën en heupen buigt, en vervolgens de gewrichten strekt voor een sprong. Hierbij worden de spieren eerst een klein beetje opgerekt voordat ze verkort worden voor een sprong in de juiste richting. Hiervoor kun je de squat jump of een counter-movement jump oefenen, zoals te zien in de eerste onderstaande video. Ook de dumbbell burpee is een geschikte oefening hiervoor. Deze zie je hier in de tweede onderstaande video uitgevoerd worden.


  Roteren van het lichaam

  Een keeper moet een heel doel beschermen, en dat is best veel ruimte. Hiervoor moet hij niet alleen explosief verticaal, zijwaarts, naar achteren en naar voren kunnen bewegen, maar ook goed kunnen roteren. Stel je bijvoorbeeld een actie voor waarbij de keeper duikt op een zij, opstaat en direct naar rechts roteert om met zijn benen in een split de volgende doelpoging te proberen tegen te houden. Om dit proces lichamelijk te versoepelen, kun je een shuffle met een medicine ball oefenen zoals in de onderstaande video te zien is en daar variaties in aanbrengen.


  De juiste materialen gebruiken

  Naast het goed trainen om blessures te voorkomen, draagt natuurlijk ook het materiaal dat je gebruikt in de goal bij aan zowel je prestaties als het voorkomen van die blessures. Op een website als Goalkeeperstore.nl kun je verschillende materialen krijgen voor blessurepreventie zoals knie- en elleboogbeschermers, tape, enkelondersteuners en polsondersteuners. Maar ook de juiste handschoenen en keeperskleding is van belang. Een goede keepersbroek kan bijvoorbeeld wonden door wrijving met de ondergrond voorkomen, en de juiste keepershandschoenen voor jouw handen kunnen ervoor zorgen dat de kans op vervelende kneuzingen en breuken een stuk kleiner wordt. Je wilt uiteindelijk niet alleen vandaag, maar ook volgende week weer die topprestatie leveren op het voetbalveld.
   Posting comments is disabled.

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • Wat voor sportmogelijkheden biedt Rotterdam?
   door Admin Bodynet


   Rotterdam heeft veel te bieden als het gaat om bezienswaardigheden, attracties en monumenten. Het is een gewilde stad om in te wonen en ook voor toeristen wordt Rotterdam steeds populairder. Als je alles wil zien wat er in Rotterdam te beleven valt, heb je daar wel een aantal dagen voor nodig. Maar naast alle vrijetijdsvoorzieningen is het ook een heerlijke stad voor de fanatieke sporters. Ben je nog niet helemaal bekend met de sportmogelijkheden die Rotterdam biedt? Wij vertellen...
   23-01-2020, 11:46
  • Last van een jetlag na een lange reis? Met deze 5 tips kom je er vanaf!
   door Admin Bodynet
   De aarde draait om zijn eigen as, en om de zon. Daardoor hebben we dagen die 24 uur duren met een deel licht een een deel donker. Zolang we in de dezelfde tijdzone blijven is dat geen probleem, daar draait onze interne klok perfect op. Maar als we tijdens een vliegreis deze zones doorkruisen raakt ons natuurlijk ritme in de war. De gevolgen hiervan noemen we jetlag. Heb jij daar ook last van? Met de vijf tips op deze pagina gaan we jouw jetlag snel verhelpen.


   Hoe werkt jetl

   ...
   31-10-2019, 14:44
  • Trainen met smoothies
   door adminbodynet2
   Het is normaal dat je voor of na de training een shake drinkt. Deze shake bestaat uit een eiwitpoeder en een vloeistof zoals water, melk of plantaardige melk. Deze shake voorziet het lichaam weer van de nodige (hoogwaardige) eiwitten zodat de spieren kunnen herstellen van de inspanning. Aan een shake kunnen ook koolhydraten toegevoegd zijn omdat deze ook een belangrijke rol spelen bij het herstel, direct na de training.

   Het nadeel van smoothies is dat deze alleen op macronutriëntniveau...
   17-09-2019, 14:38
  • Goedkoop lenzen bestellen voor het sporten
   door Admin Bodynet


   Zachte lenzen bestellen en deze gaan dragen tijdens het sporten, biedt zeker een uitkomst aan diegene die een correctie nodig hebben of brildragend zijn. Een bril dragen tijdens het sporten is dus totaal niet handig, zeker niet bij balsporten, vechtsporten, fitness, zwemmen en vele andere sporten. Vaak zie je tijdens het sporten dat er condensvorming op de glazen ontstaat, een bril zakt af door transpireren, de bril vliegt van je hoofd tijdens ruwe sporten of je krijgt frontaal een...
   30-08-2019, 09:58
  • 5 creatieve manieren om af te vallen
   door Admin Bodynet
   Afvallen willen we op een gegeven moment bijna allemaal wel. De bikini moet weer passen, de weegschaal moet een ander getal aangeven of je wilt gewoon lekkerder in je vel zitten. Maar de strenge diëten en dagelijkse meet- en weeg partijen dragen vaak niet bij aan een gezonde manier van afvallen. Gelukkig zijn er naast de traditionele diëten ook allerlei creatieve manieren om op een gezonde manier af te vallen. We leggen er graag een aantal aan je voor.
   1. Afvallen...
   03-07-2019, 21:46
  • Is het Mediterrane dieet gezond?
   door Admin Bodynet
   Het Mediterrane dieet is een dieet dat voorkomt uit het idee dat mensen rondom de Middellandse Zee, weinig last hebben van bepaalde ziekten in vergelijking tot andere Westerse landen. Onderzoekers zagen lagere cijfers en concludeerden dat dit te maken had met een beter eetpatroon. Hier zie je welke producten er voornamelijk gegeten worden bij een Mediterraan dieet.


   Wat is het Mediterrane dieet?

   Het Mediterrane dieet is gebaseerd op producten die met name in de jaren...
   04-06-2019, 10:12
  Working...
  X