Announcement

Collapse
No announcement yet.

Beter concentreren dankzij slimme verlichting

Collapse
X
Collapse

 • Beter concentreren dankzij slimme verlichting

  Click image for larger version

Name:	bigstock-Concentrated-Female-Worker-Med-241435288.jpg
Views:	1
Size:	89.8 KB
ID:	1741736
  Als je na het lezen van deze eerste alinea afhaakt, dan komt dit misschien omdat het onderwerp je niet aanspreekt, of dat je de schrijfstijl niet prettig vindt. In beide gevallen bieden we daarvoor onze excuses aan, toch is er nog een derde mogelijkheid; misschien heb je wel degelijk interesse, maar heb je moeite om de focus te houden op deze tekst. Dit kan diverse oorzaken hebben, waarvan de kwaliteit van licht een belangrijke rol kan spelen. Is het mogelijk om jouw concentratievermogen te verbeteren met slimme verlichting? Dat zoeken we uit op deze pagina.
  Kan licht je slimmer maken?

  Een boek maakt je niet slimmer, door een boek te lezen en te begrijpen gebruik je de inhoud van het boek om jouw kennis uit te breiden. Datzelfde geldt ook voor licht; hoewel het je niet letterlijk slimmer maakt, is het wel een middel om je beter te laten concentreren op informatie. Dus licht op zichzelf maakt je niet slimmer, het geeft je wel de mogelijkheid om meer informatie op te nemen.
  24-uurs ritme

  De zon komt op, de zon gaat onder. De aarde draait in pakweg 24 uur om zijn as, daardoor worden we de helft van de tijd in duisternis gehuld en de helft van de tijd in licht. Afhankelijk van de locatie waar je bent kan de verhouding tussen licht en donker afwijken. Ons lichaam en met name ons brein is hier op afgestemd. Niet al het daglicht is hetzelfde, bij zonsopgang en zonsondergang is zonlicht beduidend warmer van kleur, midden op de dag lijkt het licht veel koeler. We zijn erop ingesteld om optimaal te presteren bij helder licht, wanneer de zon onder gaat worden we vanzelf moe. Tenminste, dat was het geval tot kunstverlichting werd uitgevonden.
  Koele en warme lampen

  Met blauw-wit en geel-wit lampen kunnen we de verschillende situaties van daglicht simuleren. Bijvoorbeeld op kantoor met daglichtlampen om je beter te laten concentreren, of thuis met warm licht om je tot rust te brengen. Een standaard dimmer is niet voldoende, daarmee bepaal je alleen de helderheid van het licht. Je zult speciale lampen nodig hebben die de juiste lichtopbrengst én kleurtemperatuur leveren. Warm licht stimuleert de productie van melatonine in het lichaam, dat is de stof die je slaperig maakt. Dat betekent overigens niet dat je 24 uur per dag onder een daglicht lamp moet doorbrengen want dan maak je teveel cortisol aan. Dat is het ‘stresshormoon’. De beste concentratie bereik je door voldoende te rusten, en op het juiste moment te presteren onder daglicht condities. De balans tussen rust en inspanning bepaalt hoe goed jouw concentratievermogen is.
  Slimme verlichting in iedere ruimte

  Gelukkig wordt er op kantoren steeds meer aandacht besteed aan beter licht. Het gaat namelijk niet alleen om de hoeveelheid licht op kantoor, maar ook zeker de kwaliteit van het licht. Als je in een omgeving werkzaam bent met een gebrek aan vensters en er oudere verlichting hangt, is het zeker verstandig om dit aan te kaarten met jouw werkgever. Ook in de thuissituatie kun je voordeel halen uit slimme verlichting. Zo hebben de meeste smartphones en tablets een avondmodus dat het blauwe licht onderdrukt. Zo kun je slaapstoornissen voorkomen. Er zijn ook wake-up lampen die je rustig laten ontwaken. Als jouw werktijden niet overeenstemmen met de zonsopgang, of wanneer je verduisterende rolgordijnen hebt hangen in de slaapkamer, kunnen dit soort lampen uitkomst bieden.
  Koppeling van apparaten en toepassingen

  Dit beperkt zich niet alleen tot de slaapkamer. Ook in de garage kan slim licht gunstig zijn. Als je een garage aan huis hebt ben je wellicht al bekend met Somfy RTS, ook wel Radio Technology Somfy genoemd. Dit merk heeft een uitgebreid scala aan draadloze besturingsmogelijkheden zoals een garagedeuropener, maar ook raamdecoratie. Een Somfy RTS afstandsbediening kan gebruikt worden om de garagedeur te openen, maar ook om de lampen in- of uit te schakelen. En binnen in huis kun je de gordijnen bedienen met hetzelfde systeem.
  Elektrische rolgordijnen

  Over raamdecoratie gesproken; met verduisterende rolgordijnen die op afstand te bedienen zijn neem je de volledige controle over het invallend licht. De combinatie van verduisterende raamdecoratie met slimme verlichting in huis helpt je precies de juiste gemoedstoestand te bepalen. Moet je werken of studeren? Dan kies je voor licht die je helpt om te concentreren. Wil je over een uurtje lekker gaan slapen? Laat het licht jouw brein in een rustige toestand brengen. Met de 24-uur economie waarin we leven, en de lichtvervuiling op straat kunnen we met kunstmatige verlichting ons lichaam toch op de juiste wijze ‘voeden’ met aangenaam licht.
   Posting comments is disabled.

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • Last van een jetlag na een lange reis? Met deze 5 tips kom je er vanaf!
   Admin Bodynet
   De aarde draait om zijn eigen as, en om de zon. Daardoor hebben we dagen die 24 uur duren met een deel licht een een deel donker. Zolang we in de dezelfde tijdzone blijven is dat geen probleem, daar draait onze interne klok perfect op. Maar als we tijdens een vliegreis deze zones doorkruisen raakt ons natuurlijk ritme in de war. De gevolgen hiervan noemen we jetlag. Heb jij daar ook last van? Met de vijf tips op deze pagina gaan we jouw jetlag snel verhelpen.


   Hoe werkt jetl

   ...
   31-10-2019, 14:44
  • Trainen met smoothies
   adminbodynet2
   Het is normaal dat je voor of na de training een shake drinkt. Deze shake bestaat uit een eiwitpoeder en een vloeistof zoals water, melk of plantaardige melk. Deze shake voorziet het lichaam weer van de nodige (hoogwaardige) eiwitten zodat de spieren kunnen herstellen van de inspanning. Aan een shake kunnen ook koolhydraten toegevoegd zijn omdat deze ook een belangrijke rol spelen bij het herstel, direct na de training.

   Het nadeel van smoothies is dat deze alleen op macronutriëntniveau...
   17-09-2019, 14:38
  • Goedkoop lenzen bestellen voor het sporten
   Admin Bodynet


   Zachte lenzen bestellen en deze gaan dragen tijdens het sporten, biedt zeker een uitkomst aan diegene die een correctie nodig hebben of brildragend zijn. Een bril dragen tijdens het sporten is dus totaal niet handig, zeker niet bij balsporten, vechtsporten, fitness, zwemmen en vele andere sporten. Vaak zie je tijdens het sporten dat er condensvorming op de glazen ontstaat, een bril zakt af door transpireren, de bril vliegt van je hoofd tijdens ruwe sporten of je krijgt frontaal een...
   30-08-2019, 09:58
  • 5 creatieve manieren om af te vallen
   Admin Bodynet
   Afvallen willen we op een gegeven moment bijna allemaal wel. De bikini moet weer passen, de weegschaal moet een ander getal aangeven of je wilt gewoon lekkerder in je vel zitten. Maar de strenge diëten en dagelijkse meet- en weeg partijen dragen vaak niet bij aan een gezonde manier van afvallen. Gelukkig zijn er naast de traditionele diëten ook allerlei creatieve manieren om op een gezonde manier af te vallen. We leggen er graag een aantal aan je voor.
   1. Afvallen...
   03-07-2019, 21:46
  • Is het Mediterrane dieet gezond?
   Admin Bodynet
   Het Mediterrane dieet is een dieet dat voorkomt uit het idee dat mensen rondom de Middellandse Zee, weinig last hebben van bepaalde ziekten in vergelijking tot andere Westerse landen. Onderzoekers zagen lagere cijfers en concludeerden dat dit te maken had met een beter eetpatroon. Hier zie je welke producten er voornamelijk gegeten worden bij een Mediterraan dieet.


   Wat is het Mediterrane dieet?

   Het Mediterrane dieet is gebaseerd op producten die met name in de jaren...
   04-06-2019, 10:12
  • Beter concentreren dankzij slimme verlichting
   Admin Bodynet

   Als je na het lezen van deze eerste alinea afhaakt, dan komt dit misschien omdat het onderwerp je niet aanspreekt, of dat je de schrijfstijl niet prettig vindt. In beide gevallen bieden we daarvoor onze excuses aan, toch is er nog een derde mogelijkheid; misschien heb je wel degelijk interesse, maar heb je moeite om de focus te houden op deze tekst. Dit kan diverse oorzaken hebben, waarvan de kwaliteit van licht een belangrijke rol kan spelen. Is het mogelijk om jouw concentratievermogen...
   14-05-2019, 08:25
  Working...
  X