Announcement

Collapse
No announcement yet.

Last van een jetlag na een lange reis? Met deze 5 tips kom je er vanaf!

Collapse
X
Collapse

 • Last van een jetlag na een lange reis? Met deze 5 tips kom je er vanaf!

  De aarde draait om zijn eigen as, en om de zon. Daardoor hebben we dagen die 24 uur duren met een deel licht een een deel donker. Zolang we in de dezelfde tijdzone blijven is dat geen probleem, daar draait onze interne klok perfect op. Maar als we tijdens een vliegreis deze zones doorkruisen raakt ons natuurlijk ritme in de war. De gevolgen hiervan noemen we jetlag. Heb jij daar ook last van? Met de vijf tips op deze pagina gaan we jouw jetlag snel verhelpen.

  Click image for larger version

Name:	jet lag.jpg
Views:	2
Size:	182.0 KB
ID:	1741940
  Hoe werkt jetlag?

  Een vliegtuig kan in korte tijd een grote afstand overbruggen. Als reiziger passeer je tijdzones, afhankelijk van de richting win je tijd of verlies je kostbare uren. Met name op lange vluchten kun je een flink deel van de dag verliezen. Dat is overigens niet de enige reden voor jetlag. In een vliegtuig eet je anders, je slaapt anders, en dan moet je voor en na de vlucht ook nog flink wat voorbereidingen treffen. Wanneer het klimaat ook nog sterk verschilt heeft dat een flinke impact op jouw lichaam en geest. Met onderstaande tips kun je de gevolgen van jetlag verlichten, en met een beetje geluk zelfs helemaal wegnemen. Niet ieder advies zal voor ieder persoon even goed werken, gelukkig kun je meerdere adviezen samen testen zonder schadelijke gevolgen!
  1. Neem het ritme van de omgeving over

  Deze tip geldt voor de bestemming, dus niet wanneer je terugkeert. Als je veel tijdzones passeert, zal het klimaat waarschijnlijk anders zijn. Bijvoorbeeld een exotisch eiland in een tropisch gebied met een afwijkende dagindeling. Probeer niet je eigen ritme te volgen maar ga mee met de meute. Jouw lichaam en brein zal hier automatisch in meegaan door onze ingebakken kuddementaliteit. Omgang met mensen zal de symptomen van een jetlag vaak wegnemen. Misschien voel je even een terugslag, maar het leven om je heen sleept je door die eerste aanpassingsfase.
  2. Let op je eetpatroon

  Wanneer je op de plaats van bestemming direct op een compleet ander menu overstapt, kan dat flinke gevolgen hebben. Misschien eet je meer calorieën om alle lekkernijen te proeven, of je drinkt alcohol overdag wat je normaal gesproken niet zou doen. Het is uiteraard heerlijk om allerlei nieuwe gerechten uit te proberen, zeker in toeristische gebieden is er op ieder moment van de dag wel een restaurant open. Maar probeer zeker de eerste dagen jouw ritme van thuis aan te houden. Wanneer je terugkeert geldt hetzelfde, als je direct gaat vasten om die extra vakantiekilo's eraf te krijgen zal je lichaam in staat van ketose treden. Dat is een tekort aan calorieën wat naast misselijkheid ook hoofdpijn en slapeloosheid kan veroorzaken. In alle gevallen geldt dat hydratatie van groot belang is om je goed te voelen.
  3. Zorg voor stilte en rust om je heen

  Deze tip staat in contrast met de eerste tip, maar kan voor sommige mensen beter werken. Als met de meute meegaan niet zo in jouw natuur ligt kun je beter de rust opzoeken. Door meer tijd door te brengen in je hotelkamer of thuis een rustige plek op te zoeken. Je kunt gebruik maken van oordopjes om geluid buiten te sluiten, of met een hoofdtelefoon naar aangename muziek te luisteren. Creëer een rustige omgeving zonder stoorzenders. Dat kan op veel plekken een uitdaging vormen, toch kan het enorm goed helpen bij het overbruggen van een jetlag. Laat jouw lichaam en geest in balans komen. Mediteren kan hierbij helpen, maar daar houdt niet iedereen van. Neem rust op jouw eigen manier,
  4. Neem controle over dag en nacht

  Deze tip sluit mooi aan op de vorige tip; neem niet alleen controle over jezelf maar ook over jouw omgeving. Een rolgordijn van een verduisterend materiaal helpt je om een ruimte compleet donker te maken zonder invallend licht. Dit brengt jouw lichaam direct in een staat van ontspanning. Met elektrische raambekleding kun je vanuit je bed de rolgordijnen laten sluiten. Je kunt dit ook instellen met een timer, afhankelijk van het type gordijnrails dat je hiervoor hebt aangeschaft. Met de ‘time shift’ methode kun je een soepele overgang maken naar een andere tijdzone. Zo laat je de rolgordijnen op verschoven momenten openen en sluiten, steeds met één of enkele uren verschil per dag. Dit kan de zeer regelmatige slapers helpen om die nare jetlag te overwinnen. Mensen die toch al een onregelmatig slaapritme hebben zullen geen baat hebben bij de ‘time shift’ methode, ze zullen wel de luxe van elektrische raambekleding op prijs stellen.
  5. Maak gebruik van gekleurd licht

  Met de elektrische raambekleding uit tip 4 hebben we controle genomen over het natuurlijke licht, nu gaan we ook kunstlicht gebruiken in de strijd tegen jetlag. Zo kun je een wake-up light aanschaffen die je ook op reis kunt meenemen. Die zal je op het juiste tijdstip laten ontwaken met de juiste kleurtemperatuur, of laten inslapen door het licht langzaam te dimmen. Zo kun je de natuurlijke reactie op zonsopgang en zonsondergang simuleren in een gecontroleerde omgeving, waar je ook bent. In combinatie met verduisterende gordijnen kun je hier veel voordeel mee behalen.
  Attached Files
   Posting comments is disabled.

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • Wat voor sportmogelijkheden biedt Rotterdam?
   Admin Bodynet


   Rotterdam heeft veel te bieden als het gaat om bezienswaardigheden, attracties en monumenten. Het is een gewilde stad om in te wonen en ook voor toeristen wordt Rotterdam steeds populairder. Als je alles wil zien wat er in Rotterdam te beleven valt, heb je daar wel een aantal dagen voor nodig. Maar naast alle vrijetijdsvoorzieningen is het ook een heerlijke stad voor de fanatieke sporters. Ben je nog niet helemaal bekend met de sportmogelijkheden die Rotterdam biedt? Wij vertellen...
   23-01-2020, 11:46
  • Last van een jetlag na een lange reis? Met deze 5 tips kom je er vanaf!
   Admin Bodynet
   De aarde draait om zijn eigen as, en om de zon. Daardoor hebben we dagen die 24 uur duren met een deel licht een een deel donker. Zolang we in de dezelfde tijdzone blijven is dat geen probleem, daar draait onze interne klok perfect op. Maar als we tijdens een vliegreis deze zones doorkruisen raakt ons natuurlijk ritme in de war. De gevolgen hiervan noemen we jetlag. Heb jij daar ook last van? Met de vijf tips op deze pagina gaan we jouw jetlag snel verhelpen.


   Hoe werkt jetl

   ...
   31-10-2019, 14:44
  • Trainen met smoothies
   adminbodynet2
   Het is normaal dat je voor of na de training een shake drinkt. Deze shake bestaat uit een eiwitpoeder en een vloeistof zoals water, melk of plantaardige melk. Deze shake voorziet het lichaam weer van de nodige (hoogwaardige) eiwitten zodat de spieren kunnen herstellen van de inspanning. Aan een shake kunnen ook koolhydraten toegevoegd zijn omdat deze ook een belangrijke rol spelen bij het herstel, direct na de training.

   Het nadeel van smoothies is dat deze alleen op macronutriëntniveau...
   17-09-2019, 14:38
  • Goedkoop lenzen bestellen voor het sporten
   Admin Bodynet


   Zachte lenzen bestellen en deze gaan dragen tijdens het sporten, biedt zeker een uitkomst aan diegene die een correctie nodig hebben of brildragend zijn. Een bril dragen tijdens het sporten is dus totaal niet handig, zeker niet bij balsporten, vechtsporten, fitness, zwemmen en vele andere sporten. Vaak zie je tijdens het sporten dat er condensvorming op de glazen ontstaat, een bril zakt af door transpireren, de bril vliegt van je hoofd tijdens ruwe sporten of je krijgt frontaal een...
   30-08-2019, 09:58
  • 5 creatieve manieren om af te vallen
   Admin Bodynet
   Afvallen willen we op een gegeven moment bijna allemaal wel. De bikini moet weer passen, de weegschaal moet een ander getal aangeven of je wilt gewoon lekkerder in je vel zitten. Maar de strenge diëten en dagelijkse meet- en weeg partijen dragen vaak niet bij aan een gezonde manier van afvallen. Gelukkig zijn er naast de traditionele diëten ook allerlei creatieve manieren om op een gezonde manier af te vallen. We leggen er graag een aantal aan je voor.
   1. Afvallen...
   03-07-2019, 21:46
  • Is het Mediterrane dieet gezond?
   Admin Bodynet
   Het Mediterrane dieet is een dieet dat voorkomt uit het idee dat mensen rondom de Middellandse Zee, weinig last hebben van bepaalde ziekten in vergelijking tot andere Westerse landen. Onderzoekers zagen lagere cijfers en concludeerden dat dit te maken had met een beter eetpatroon. Hier zie je welke producten er voornamelijk gegeten worden bij een Mediterraan dieet.


   Wat is het Mediterrane dieet?

   Het Mediterrane dieet is gebaseerd op producten die met name in de jaren...
   04-06-2019, 10:12
  Working...
  X